VIDEO // Spicherul Igor Grosu, la Forumul de securitate din București: „Alături de România, cu care avem o relație mai deosebită de sânge și neam, R. Moldova se simte în siguranță”; Chișinăul și Kievul, „o singură voce” pe calea spre UE
R. Moldova are parte de vecini „de nădejde”, care ne protejează și ne ajută să devenim parte a marii familii europene, a declarat astăzi, la București, președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul Forumului de securitate din regiunea Mării Negre și a zonei Balcanilor.
„Alături de România, R. Moldova se simte în siguranță. Suntem recunoscători și mândri să avem asemenea vecini de nădejde: România, avocatul nostru sincer și dezinteresat în parcursul R. Moldova de integrare Europeană; Ucraina care apără la propriu valorile lumii libere, lumii occidentale cu mari sacrificii, curaj și dârzenie, ținând dușmanul nostru comun la distanță. Cu România avem o relație mai deosebită de sânge și neam, care ne protejează și ne ajută atât pe noi, cât și pe Ucraina, să rezistăm, să învingem și să ne alăturăm marii familii europene. Integrarea în UE este proiectul nostru de țară”, a declarat spicherul de la Chișinău.
Potrivit lui Igor Grosu, R. Moldova a reușit să-și asigure securitatea energetică, iar în ultimul an a făcut economii de 60 de milioane de dolari, după ce a procurat gaze de pe piața europeană, nu de la compania rusă „Gazprom”.
„În acești ani, cu susținerea României, am devenit mai puternici, independenți, nu depindem de pomeni otrăvite care aveau un singur scop – să ne țină prizonieri, să ne submineze și să fim conduși de politicieni pro-Kremlin, care nu se îngrijeau de securitatea statului, dar de interesele și buzunarele proprii”, a arătat președintele Parlamentului.
Igor Grosu a condamnat din nou războiul injust al Federației Ruse împotriva Ucrainei, și le-a transmis participanților la forum că, „dacă vreți să ajutați R. oldova, ajutați Ucraina”.
Potrivit spicherului, Republica Moldova și Ucraina „vor acționa ca o singură voce” pe calea aderării ambelor state la Uniunea Europeană.
„Sperăm că foarte curând să începem negocierile de aderare, iar întregul proces este, în primul rând, pentru cetățenii noștri, pentru bunăstarea fiecărui om din Republica Moldova care trebuie să trăiască în pace și siguranță, cu o guvernare eficientă, justiție, o economie puternică și competitivă, care să genereze locuri de muncă bine plătite”, a mai arătat Igor Grosu în discursul său.
Amintim că președintele Parlamentului, Igor Grosu, împreună cu președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, și președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, au fost vorbitorii principali în cadrul panelului referitor la integrarea europeană a Republicii Moldova și Ucrainei în actualul context european.
În perioada 23 - 24 mai, la București are loc cea de-a opta ediție a Forumului de securitate „Black Sea and Balkans Security Forum”, o conferință internațională de securitate, în format regional, care reunește invitați cu vastă experiență profesională din diferite țări, pentru a dezbate riscurile, amenințările și vulnerabilitățile din regiunea Mării Negre și a zonei Balcanilor.
Evenimentul oferă o platformă pentru discuții, analize și schimburi de idei referitoare la războiul din Ucraina, implicațiile acestuia pentru securitatea regională și globală, procesul de reconstrucție a Ucrainei, securitatea energetică și relația transatlantică. Conferința este organizată de „New Strategy Centre”, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Apărării Naționale din România.
Secția ATI a Spitalului raional Cimișlia, modernizată: Echipament medical performant și reparații în valoare de 5,8 milioane de lei
DOC // Trei MINIȘTRI din Guvernul Recean au fost EXCLUȘI din Consiliul Suprem de Securitate. Cine face parte din CSS
R. Moldova apelează la energia de URGENȚĂ, care este foarte scumpă. Deficitul total constituie 484 MWh