15:32:17 23.05.2024
Stiri

VIDEO // Satoshi, cel mai în vogă artist din R. Moldova, adept al INTEGRĂRII R. Moldova la UE: „Statul nostru ar obține o mulțime de AVANTAJE politice, sociale, economice și culturale. Tinerii știu ce înseamnă lumea civilizată din UE”

Actualitate 17.04.2024 14:14 Vizualizări1474 Autor: ZiarulNational
VIDEO // Satoshi, cel mai în vogă artist din R. Moldova, adept al INTEGRĂRII R. Moldova la UE: „Statul nostru ar obține o mulțime de AVANTAJE politice, sociale, economice și culturale. Tinerii știu ce înseamnă lumea civilizată din UE”


Artistul de la Cahul Satoshi (Vlad Sabajuc, 25 de ani), care a colaborat printre altele și cu Carla’s Dreams, a vorbit, într-un interviu pentru ENTR, despre legătura puternică dintre R. Moldova și România, cum sunt văzuți la noi artiștii de peste Prut și care este secretul succesului acestora, dar și despre aderarea la Uniunea Europeană și cum va impacta acest lucru societatea din R. Moldova, mai ales segmentul tinerilor. „Eu sunt un susținător al parcursului european al Republicii Moldova”, spune Satoshi, care continuă șirul artiștilor moldoveni care s-au bucurat de succes peste hotare, după Zdob și Zdub, Cătălin Josan, Ozone, Irina Rimes și alții.

„R. Moldova trece printr-un proces de apropiere de UE, de aderare. Eu sunt un susținător al vectorului european, a parcursului european al R. Moldova și recunosc necesitatea acestuia și toate avantajele din punct de vedere politic, social, economic, cultural pe care le poate obține statul nostru. Nu sunt nici în extrema în care aș valida formulările de spațiu cultural comun în sensul UE. După mine, oamenii din Irlanda, Spania, Polonia nu sunt neapărat părțile unui aceluiași spațiu cultural comun, chiar dacă distanțele geografice nu sunt atât de mari. State precum Georgia, un stat candidat pentru a deveni membru UE, după părerea mea, din punct de vedere cultural, lingvistic și istoric este mult prea departe de Franța ca să putem vorbi de un spațiu unic european cultural comun. Eu tind să fiu mai pragmatic și să înțeleg rațional și istoric că UE este o alianță, în primul rând, economic, între niște state care au înțeles la un moment dat că este mult mai simplu să cooperezi, ca bunurile, oamenii, serviciile, să circule mult mai repede. Noi cred că suntem un spațiu civilizațional și umanitar și cumva inteligent comun, care are ideea de crește într-un spirit democratic, liberal, în care toată lumea să se dezvolte reciproc”, susține Satoshi.

Pentru Satoshi, atât România, cât și R. Moldova, fac parte dintr-un spațiu cultural, lingvistic și etnic comun. Acesta a vorbit și despre influența rusească asupra R. Moldova.

„Am cetățenie română, de mulți ani. Pentru cetățeni R. Moldova acest proces se numește redobândirea cetățeniei române, respectiv, cred că este destul de la sine înțeles. România și R. Moldova sunt un spațiu cultural și lingvistic și etnic comun, care au o etnogeneză comună, care au împărțit câteva secole de procese aproximativ similare de dezvoltare, despărțite doar de influențele marilor puteri care erau în regiune, în forță. Din păcate, în ultimii 200 de ani, teritoriul R. Moldova și alte teritorii aferente au fost sub influența diferitelor forme statale ale poporului rus. Ceea ce a determinat o comportare destul de vizibilă în R. Moldova și viceversa după Revoluția din 1989, unde România a abolit regimul comunist, elementul vestic, american, se simte foarte mult, cel puțin, în cultura bucureșteană, dacă nu, omniprezent, în cultura românească, mai ales în rândul tinerilor. Eu tind să cred că ceea ce este la originea noastră o să rămână un mare factor de coeziune”, adaugă basarabeanul.

Cântărețul a făcut o comparație între sistemul din România și cel din R. Moldova, în ceea ce privește activitatea din această industrie.

„Eu sunt un susținător al parcursului european al R. Moldova. Cu siguranță, acordarea legislației din R. Moldova la legislația europeană înseamnă acordarea la un sistem judiciar, concret, rigid, în sensul funcțional al lucrurilor. Să dau un caz concret. Tot ce ține de gestiunea colectivă, a drepturilor de autor, a drepturilor conexe, patrimoniale, de tot soiul, în R. Moldova, este nefuncțională, iar majoritatea artiștilor nu pot să își asigure existența în baza colectării și activității organizațiilor de gestiune colectivă, pe când România, stat membru UE, este un exemplu clar pentru artiștii din R. Moldova, prin care interpreții pot să își asigure traiul din radio, tv și toate cele conexe”, arată Satoshi.

Tinerii din R. Moldova sunt mult mai informați și ar putea să tragă singuri niște concluzii despre UE, afirmă Satoshi.

„Eu tind să cred că tinerii din R. Moldova din ziua de zi sunt cu discernământul dezvoltat pentru că au un liber acces la informații, au posibilitatea de a călători, datorită liberalizării regimului de viză dintre R. Moldova și UE. Pot să își facă niște concluzii mult mai obiective și relevante vizavi de ceea ce înseamnă lumea civilizată din UE și dispoziția generală cum a fost demonstrat și de Adunarea Națională pentru Europa, care a avut loc în 2023, în primăvară. A demonstrat că dispozițiile sunt proeuropene în majoritate. Noi rămânem un spațiu în care există conflict de această natură, din cauza specificului spațiului geopolitic și istoric. Tinerii, cum sunt mai informați, cred că o să facă alegerea în favoarea lor”, spune basarabeanul.

Satoshi a cântat, până în prezent, în mai multe țări. Artistul ar dori să urce pe scenă și în SUA.

„Am cântat până acum în orașe mai mari în care există diaspora mai mare moldovenească sau românească. Am cântat de două ori în Londra și urmează iarăși Londra și Northampton. Am cântat în Bruxelles și Milano, în cadrul unui turneu Carlas Dreams, în deschidere. În toamnă plănuim să cântăm în Germania, în mai multe orașe din Italia, Franța, Olanda și Irlanda, locuri în care sunt multe comunități moldovenești și români. De altfel, aș vrea să cânt peste tot în această lume, în SUA. Și acolo sunt comunități din diaspora”, declară cântărețul.

Tânărul basarabean crede că are potențial și că nu este încă un artist de succes la noi în țară. Acesta a caracterizat și artiștii moldoveni deja cunoscuți în România.

„Încă nu sunt un artist de succes în România. Tind să cred că sunt un artist cu potențial sau interesant pentru publicul român, care acum este în punctul în care trebuie să construiască, să se afirme. Specificul pe care îl au interpreții moldoveni în România este capacitatea de a simți lumea și într-un alt mod și anume, în modul literaturii ruse. Aici deja se întâmplă nu din cauza, ci datorită influenței culturii ruse, nouă ni se deschide încă un fel de a înțelege lucrurile, de a le reda, gândi. Asta nu ne face nici mai buni, nici mai răi, dar ne face diferiți și cu un plus adaos, cu încă un stoc de oportunități în toată piața asta. Ca orice emigranți, noi tindem să ne afirmăm, să ne zbatem mai mult, să ne găsim locul acolo unde am plecat. Acesta este tot un stimul pentru activitatea prolifică a artiștilor din R. Moldova”, arată Satoshi.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md