15:06:53 21.06.2024
Stiri

VIDEO // Partidul ALDE avertizează asupra RISCURILOR de sănătate în alimentația din școli și grădinițe: „Puneți presiune pe instituții și asigurați-vă că își fac treaba corect”

Actualitate 14.09.2023 14:50 Vizualizări1378 Autor: Ziarul National
VIDEO // Partidul ALDE avertizează asupra RISCURILOR de sănătate în alimentația din școli și grădinițe: „Puneți presiune pe instituții și asigurați-vă că își fac treaba corect”


Unitatea ALDE de Gestionare a Crizei Naționale (UGCN) a solicitat astăzi public conducerii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în cadrul unei conferințe de presă, ca în termen de 14 zile să prezinte un raport detaliat și un plan de acțiuni, care să asigure alinierea tuturor blocurilor alimentare la cerințele din domeniu siguranței alimentelor. Totodată, părinții sunt îndemnați să se implice în monitorizarea procesului de alimentație a copiilor, iar în acest sens li s-a pus la dispoziție un model de cerere ce poate fi adresată conducerii școlilor și grădinițelor.

UGCN a atenționat că lipsa monitorizării, dar și activitățile de prevenție în sistemul de alimentație publică din instituțiile de învățământ din R. Moldova pune în pericol sănătatea copiilor.

„ANSA poate aștepta până la următoarele intoxicări, pentru a sancționa post factum, dar această abordare este cel puțin iresponsabilă, deoarece se face pe socoteala sănătății copiilor. Rolul cel mai important al ANSA, nu este sancționarea operatorilor din lanțul alimentar prin aplicarea amenzilor, dar mai ales aplicarea măsurile de prevenție. Ori, exact prevenția lipsește din toată activitatea ANSA de anul acesta”, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Ion Toma, expert în cadrul UGCN și fort director adjunct al ANSA între 2016 și 2019.

Până în acest moment autoritățile publice, inclusive ANSA, nu au prezentat situația privind starea blocurilor alimentare din școli, pentru ca procesul tehnologic de preparare și servire a bucatelor să se desfășoare în condiții sigure. De asemenea, lipsesc informații oficiale privind monitorizarea agenților economici care distribuie produse alimentare instituțiilor de învățământ și nici nu au fost organizate activități de instruire din partea ANSA a personalului implicat în procesul de alimentație a copiilor, a mai subliniat expertul UGCN.

În lipsa acțiunilor din partea statului, ALDE îndeamnă părinții să se implice în monitorizarea procesului de alimentație a copiilor și a pus la dispoziția acestora un model de cerere ce poate fi adresată conducerii școlilor și grădinițelor.

„Dacă statul nu are grijă de sănătatea copiilor noștri, noi nu putem aștepta. Dragi părinți, faceți un efort și solicitați informația de la școlile și grădinițele unde vă duceți copiii. Aveți grijă de sănătatea copiilor voștri, pentru că instituțiile statului se pare că nu au grijă. Aveți dreptul să știți de unde se cumpără și în ce condiții sunt gătite produsele cu care vă hrănesc copiii. Puneți presiune pe instituții și asigurați-vă că își fac treaba corect”, a îndemnat președinta ALDE, Arina Spătaru.

De menționat că la 1 septembrie 2023 și-au deschis ușile peste 1 200 de instituții de învățământ primar, gimnazial și liceal, unde se alimentează peste 150 000 de copii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md