01:06:45 05.12.2021
Stiri

VIDEO // Guvernul propune decretarea STĂRII de URGENȚĂ pentru o perioadă de 30 de zile și a eliberat PĂCURĂ din rezerva de stat pentru SA „Termoelectrica”

Actualitate 22.10.2021 10:28 Vizualizări1195 Autor: Ziarul National
VIDEO // Guvernul propune decretarea STĂRII de URGENȚĂ pentru o perioadă de 30 de zile și a eliberat PĂCURĂ din rezerva de stat pentru SA „Termoelectrica”


Cabinetul de miniștri cere Parlamentului să decreteze stare de urgență pe o perioadă de 30 de zile în R. Moldova, în perioada 22 octombrie - 20 noiembrie, dată fiind situația din sectorul energetic, când SA „Moldovagaz” a acoperit în luna octombrie doar 67% din necesarul de gaze din republică, în pofida prelungirii constractului cu „Gazprom”.

Constantin Borosan, secretar de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a explicat în cadrul ședinței de Guvern, care a avut loc imediat după cea a Comisiei pentru Situații Excepționale, că starea de urgență vizează exclusiv criza energetică și va permite autorităților să aloce bani pentru „Energocom”, astfel încât întreprinderea să poată procura gaze naturale din surse alternative pentru a regla presiunea în rețelele de transport al gazelor.

„Potrivit raportărilor zilnice ale operatorului de transport și de sistem „Moldovatransgaz”, presiunea în rețelele de transport este deja una critică, ceea ce reprezintă un risc major pentru declanșarea unei crize pe piața gazelor”, a explicat Borosan necesitatea instituirii stării de urgență pe tot teritoriul R. Moldova.

CITIȚI și VIDEO // În R. Moldova urmează să fie instituită STAREA DE URGENTĂ, după ce „Moldovagaz”, filiala „Gazprom”, nu a asigură presiunea necesară în rețeaua de gaze. „Până la finele zilei vom cumpăra gaze din resurse alternative”

Premierul Natalia Gavrilița a adăugat că este nevoie de instrumente pentru a asigura întreprinderea de stat „Energocom” cu resurse pentru a procura gaze naturale de pe piața internațională.

„Rectificarea bugetului de stat a intrat în vigoare în această săptămână și, dacă mai facem o rectificare, procesul va dura o lună. Elementar, avem nevoie de instrumente ca să putem reacționa prompt și să procurăm cantitatea necesară de gaze ca să readucem presiunea necesară în sistem și să facem niște stocuri”, a explicat prim-ministrul.

„Pentru ca să nu existe interpretări precum că starea de urgență se referă și la alte chestiuni decât cele stabilite de Parlament, menționez că e vorba exclusiv de decizii, măsuri care țin de aprovizionarea țării cu gaze naturale pentru a nu fi afectată securitatea energetică a Republicii Moldova”, a ținut să precizeze și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

În aceeași ședință, Guvernul a decis să elibereze din rezerva de stat în folosul „Termoelectrica” a 16,5 tone de păcură, pentru producerea de energie electrică și termică pentru populație.

„Pe 15 octombrie, SA „Termoelectrica” a epuizat stocurile personale de păcură. Pentru a nu stopa procesul tehnologic de producere a energiei electrice și termice, Comisia pentru Situații Excepționale a decis eliberarea cantității de 16,5 tone de păcură din rezerva de stat”, a declarat ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, în cadrul ședinței de Guvern.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md