21:02:31 13.07.2024
Stiri

VIDEO // Investitorii de pe ambele maluri ale Prutului și-au dat mâna la Forumul economic România – R. Moldova. „Companiile românești au creat peste 10 000 de locuri de muncă în R. Moldova și au o cifră de afaceri de circa un miliard de euro”

Actualitate 20.11.2023 13:07 Vizualizări1406 Autor: Ziarul National
VIDEO // Investitorii de pe ambele maluri ale Prutului și-au dat mâna la Forumul economic România – R. Moldova. „Companiile românești au creat peste 10 000 de locuri de muncă în R. Moldova și au o cifră de afaceri de circa un miliard de euro”


Forumul economic România – Republica Moldova, ediția a II-a, eveniment dedicat promovării comerțului bilateral și sectorului investițional, a reunit astăzi la Chișinău în jur de 200 de participanți, inclusiv investitori români, reprezentanți ai statului de pe ambele maluri de Prut și ai camerelor de comerț de la Chișinău și București. Organizatorii forumului, Asociația Investitorilor din România (AIR), Ambasada României și Biroul de promovare comercial-economică din cadrul Ambasadei României în R. Moldova, dar și reprezentanții celor două guverne sunt convinși că reuniunea va stimula investițiile între cele două state.

Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, a remarcat în deschiderea forumului că, până nu demult, era practic imposibil ca oamenii de afaceri români să vină și să inițieze afaceri în R. Moldova.

„Acest important forum aduce împreună reprezentanți din sfera economică și politică din România și R. Moldova. Trăim într-un context regional complicat, cu un război la granițele noastre și este important, în primul rând, să nu uităm de unde am plecat. Nu demult, a face business peste Prut era aproape imposibil. Însă, iată-ne aici, împreună. Odată ce știm de unde am plecat, este important să înțelegem unde vrem să ajungem. Interconectarea și integrarea nu mai sunt astăzi noțiuni abstracte pentru relația noastră. Investitorii de pe ambele maluri ale Prutului lucrează zi de zi pentru apropierea și armonizarea economiilor noastre, pentru o mai bună competitivitate a noastră la nivel internațional, pentru creare de noi locuri de muncă și pentru dezvoltarea comunităților”, a menționat diplomatul.

Potrivit Ambasadorului Țurcanu, reintegrarea R. Moldova în familia europeană devine o realitate tot mai apropiată, iar România, în calitate de prim-partener comercial al R. Moldova, este principalul susținător al Chișinăului.

„România, de asemenea, este principalul destinatar al exporturilor R. Moldova – 33% din totalul exporturilor. Iar exemplele și cifrele încurajatoare sunt numeroase. Faptul că suntem astăzi aici reprezintă mult mai mult decât evidențierea trendului pozitiv al relației bilaterale pe toate dimensiunile. Grupurile de lucru la care participați indică provocările la care sunt supuse economiile noastre. Fără îndoială că România și R. Moldova aduc Uniunii Europene plusvaloare și aș îndrăzni să spun că aduc o anumită prospețime a reflexelor de care au nevoie toate societățile democratice în fața regimurilor autocratice. Poate uneori părem mai alarmiști în fața pericolelor, însă istoria noastră zbuciumată ne-a obligat să fim mai vigilenți în fața provocărilor și mai inventivi în căutarea soluțiilor”, a punctat Cristian-Leon Țurcanu.

Prezent la deschiderea reuniunii, secretarul general al Guvernului României, Mircea Abrudean, este convins că cele două economii vor crește împreună.

„Din punct de vedere investițional, România, prin AIR, susține economia R. Moldova, participând activ la menținerea unui climat favorabil de business. Companiile românești prezente pe piața R. Moldova au creat peste 10 000 de locuri de muncă și au o cifră de afaceri de aproape un miliard de euro. La finele anului 2022, investițiile totale ale României în R. Moldova s-au situat la nivelul de 692 de milioane de dolari. Doar în 2022, comerțul bilateral a înregistrat o creștere cu 48 la sută față de 2021, cu un export de 2,4 miliarde de dolari (+54%) și un import de 1,2 miliarde de dolari (+38 la sută). În același timp, România a devenit atrăgătoare pentru investițiile moldovenești, acestea ajungând la un număr de 7 411 societăți mixte în septembrie 2023, cu o valoare totală a capitalului subscris de 84,2 milioane de dolari”, a precizat Abrudean.Secretarul general al Guvernului de la București crede că mai există potențial nevalorificat, iar Forumul economic România – R. Moldova, aflat la cea de-a II-a ediție, reprezintă o mare oportunitate pentru demararea unor noi parteneriate.

„Așadar, există semnale foarte bune privind schimburile comerciale bilaterale. Practic, în fiecare an stabilim noi recorduri în ceea ce privește comerțul bilateral. Din 2014, România este primul partener comercial al R. Moldova. România a fost în ultimii ani principala piață de desfacere pentru produsele din R. Moldova. Mărci cunoscute aici sunt familiare și pentru consumatorul român. Există oportunități semnificative de investiție, inclusiv în sectorul agricol și de procesare a produselor agricole, în sectorul energetic sau în domeniul energiei regenerabile. După organizarea acestui, vă încurajez să fiți cât mai proactivi în stabilirea relațiilor comerciale. Vă asigur că Guvernul României, dar și Guvernul R. Moldova depun toate eforturile ca mediul de afaceri și relațiile comerciale bilaterale să prospere”, s-a adresat Abrudean participanților la forum.Prim-ministrul Dorin Recean nu a putut ajunge la forum și l-a delegat pe vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării să participe la eveniment.

„Mă bucur să vă văd în număr așa mare. Asta ne sugerează un interes sporit față de ceea ce poate oferi R. Moldova. Iar misiunea Guvernului R. Moldova este să transforme această curiozitate și acest interes în proiecte reale, în oportunități economice reale, astfel încât ambele părți să aibă beneficii. Noi ne dorim ca businessul românesc să vină aici și să dezvolte afaceri de succes. Trecem printr-o perioadă deloc ușoară, însă datorită României și cu sprijinul României, în primul rând, dar și al prietenilor noștri din UE, ne descurcăm. Până la finele anului, avem tot mai multe motive să credem că vom avea o creștere economică. Vedem că exporturile au început să fie pe plus, în sfârșit, grație suportului României. Misiunea noastră comună este să creăm condiții și să fluidizăm la maximum tot ce putem, astfel ca antreprenorii să aibă afaceri de succes, iar acest lucru să se transforme într-o creștere economică viabilă și sustenabilă pentru R. Moldova și partenerii noștri”, a conchis Alaiba.Trei paneluri de discuții au loc simultan, pe parcursul zilei. Acestea vor fi urmate de discuții, care vor oferi oportunitatea participanților de pe ambele maluri ale Prutului să stabilească parteneriate și să exploreze noi colaborări.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md