05:16:07 05.08.2020
 
Stiri

VIDEO // Chicu a fost lăsat SINGUR de Dodon. Premierul a făcut GLUME și nu a ezitat să o critice pe Maia Sandu: „Suntem ATACAȚI de unii aspiranți la funcția de PREȘEDINTE și de cei care au distrus sistemul administrației publice centrale”

Politică 25.11.2019 11:00 Vizualizări5323 Autor: Ziarul National
VIDEO // Chicu a fost lăsat SINGUR de Dodon. Premierul a făcut GLUME și nu a ezitat să o critice pe Maia Sandu: „Suntem ATACAȚI de unii aspiranți la funcția de PREȘEDINTE și de cei care au distrus sistemul administrației publice centrale” captură privesc.eu


Spre deosebire de săptămâna trecută, prim-ministrul Ion Chicu a fost lăsat singur astăzi în fața presei de către președintele Igor Dodon și spicherul Zinaida Greceanîi, după întrevederea tradițională de luni, în cadrul căreia a fost stabilită agenda de lucru pentru săptămâna curentă. În primul rând, Ion Chicu a criticat-o pe Maia Sandu, după care a subliniat că guvernul său este unul de „făurire” și nu de distrugere sau scindare.

Chicu le-a propus jurnaliștilor o ordine de zi, fără să accepte ca aceasta să fie modificată. „Democrația e bună, dar propun această agendă logică”, a ținut să precizeze premierul.

„Guvernul nu face politică, nu reacționează la diferite insinuări, nu avem timp pentru aceasta. Ne căutăm de treabă, ne axăm pe agenda cetățenilor, dar ne gândim și la planurile de viitor. Lucrăm pentru făurire și nu pentru distrugere și scindare. Suntem atacați de unii aspiranți la funcția de președinte al republicii și de cei care în ultimele cinci luni au distrus sistemul administrației publice centrale. Nu vom reacționa la declarațiile celor care nu au putut face nimic. Eu înțeleg lupta politică, atacurile asupra Guvernului, planurile lor grandioase… Să se odihnească până la sfârșitul anului și să se pregătească de prezidențiale. Acum sunt frustrați. Am și o rugăminte: nu denigrați țara, nu atacați cetățenii R. Moldova. Dacă aveți cu ce, atunci contribuiți la dezvoltarea țării”, a spus Ghicu.

Oficialul a precizat că săptămâna aceasta vor fi efectuate noi numiri și vor fi stopate „tot felul de concursuri de frumusețe”, așa cum ar fi procedat guvernarea precedentă. „O să vedeți cum se va lucra în ministere… Nu vom face spectacole în procesul de angajare a specialiștilor. Fosta guvernare a alungat din sistem mulți oameni buni, iar asta le-a jucat festa. Noi vom efectua reforma justiției, care e prioritatea nr. 1 a noastră”, a afirmat premierul.

De asemenea, Chicu a vorbit și despre faptul că R. Moldova va arăta „ca un șantier” în anul viitor, iar munca ar fi început deja. „Lucrările de pregătire le facem acum, pentru ca în martie să începem lucrul. Avem patru categorii de drumuri pe care ne vom axa. E vorba de 426 de km de drumuri aflate deja în lucru și pentru care este o finanțare de 319 milioane de euro. Totodată, avem deja proiecte care se află la etapa de desfășurare a licitațiilor. Deci, avem finanțare de la BERD și Banca Mondială pentru construcția a 208 km de drumuri, cu o finanțare de 116 milioane de euro. A treia categorie se referă la porțiuni de drumuri pentru care avem proiecte tehnice, dar nu avem bani. Aici avem nevoie de 333 de milioane de euro. Și a patra categorie se referă la porțiuni de drumuri de 786 de km pentru care nu avem nici proiecte tehnice și nici bani. Avem nevoie aici de 742 de milioane de euro. Astfel, vizăm sectoare de drum cu o lungime de peste 1 400 de km. Costurile pentru asta se ridică la peste 1,4 miliarde de euro”, a spus oficialul.

Ion Chicu a adăugat că în următorii doi-trei ani urmează să fie accesate cele 1,4 miliarde de euro pentru construcția celor 1 400 km de drumuri. În acest sens, Rusia reprezintă o soluție pentru Guvernul Chicu.

„Căutăm diferite modalități de a obține finanțare. E vorba și de obținerea creditelor bilaterale. Cu Dmitri Medvedev am discutat despre deschiderea unei linii de creditare de 500 de milioane de dolari. Pentru anul viitor mizăm pe 300 de milioane. Dar obținerea acestui credit e un proces de durată. Partea rusă nu a înaintat condiții. Acești bani sunt destinați pentru dezvoltarea infrastructurii și nu pentru consum curent. Vom lua bani doar dacă vor fi condiții convenabile. Am discutat la Moscova și despre dobânzile care urmează să le plătim. Să fie clar pentru toți: noi nu cerem ajutor, ci ne împrumutăm. Vom restitui banii cu dobândă. Ce a fost acum zece ani (când autoritățile din Federația Rusă au promis guvernării comuniste 500 de milioane de dolari n.r.) eu nu-mi amintesc”, a conchis premierul Chicu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Tarnacop 25.11.2019 19:36

Vanea Chacu- premierul prezidentului sosialistilor Dodon, alias capsunaru, apriori nu poate fi mai cum se cade ca cel mai minciunos si eftin fraer- presedinte din istoria RM.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

27.07.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Duelul Tănase-Boțan:...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md