08:44:16 29.03.2024
Stiri

VIDEO // Cele mai frumoase FILME româneşti cu Stela Popescu

Monden 04.12.2017 17:20 Vizualizări5022 Autor: Ziarul National
VIDEO // Cele mai frumoase FILME româneşti cu Stela Popescu sursa: eva.ro


Stela Popescu dorea să se vorbească despre ea nu ca despre „Marea Doamnă a Teatrului Românesc”, ci ca despre „prietena poporului român”.

Trecem în revistă cele mai frumoase filme românești cu îndrăgita actriță.

Vestea bună este că în luna decembrie vom vedea documentarul „Popeasca”, la TVR, în regia Stancăi Radu, nepoata actriței, film în care, după cum spune sinopsisul, „cea mai populară actriță româncă își dezvăluie viața privată, iubirile și încercările prin care trece”.

Născută pe data de 21 decembrie, 1935, în judeţul Bălţi din Basarabia, fiică a unor învăţători modeşti, a fost încă din copilărie marcată de tragismul istoriei, având parte, la doar patru ani şi jumătate, de spectacolul răscolitor al invaziei sovietice. Tatăl ei, pe care condiţia de intelectual îl califica drept „duşman de clasă”, a fost deportat în Siberia, iar soţia şi fiica lui s-au refugiat la Braşov.

Parcă urmărită de spectrul bolşevizării care-şi pusese amprenta pe destinul ei, Stela a intrat în 1953 la Facultatea de Limbă Rusă „Maxim Gorki” - dar, un an mai târziu, a abandonat filologia în favoarea teatrului, intrând în trupa artistică a Ministerului de Interne - ceea ce a îndreptat-o spre I.A.T.C. „Ion Luca Caragiale”, unde a fost admisă în 1956. Activitatea scenică a continuat şi în decursul studiilor, pentru ca la absolvire să primească repartiţie în oraşul copilăriei, Braşov, unde talentul ei deja nestăvilit o făcea să fie solicitată chiar şi pentru câte 400 de reprezentaţii pe an.

Umorul viu, spumos, exuberant, marcat de permanente complicităţi sclipitoare cu spectatorii, a adus-o înapoi la Bucureşti, pe scena teatrului de Revistă „Constantin Tănase", unde a fost angajată între 1963 şi 1969, când s-a transferat la Teatrul de Comedie.

În chip surprinzător, traseul ei cinematografic n-a egalat nici pe departe bogăţia rolurilor de teatru, televiziune şi radio - poate şi pentru că obligaţiile prioritare din aceste domenii o împiedicau, de multe ori, să se consacre şi imensului consum de timp propriu platourilor de filmare...

Iată cele mai frumoase roluri din film ale Stelei Popescu:

Evoluţia ei pe marele ecran a luat avânt abia în 1972, cu Steluţa din „Astă seară dansăm în familie” (Geo Saizescu), un personaj în care, alături de Dem Rădulescu (plus Sebastian Papaiani, Francesco Bulcă şi Mircea Mureşan), îşi valorifica din plin arsenalul interpretativ consolidat în rolurile de comedie din teatru şi televiziune.

Un an mai târziu, Mihai Constantinescu i-a oferit, în „Despre o anume fericire”, un rol situat la antipozi, în zona sensibilităţii realiste - „o mamă care tare-şi mai dorea să devină soacră”, după care şi-a dat din nou drumul, efervescentă precum şampania, ca parteneră a lui Ştefan Tapalagă în comedia fantastică „Elixirul tinereţii”, de Gheorghe Naghi.

După încă un ocol prin afara genului comic, în „Ultima noapte a singurătăţii” (1976, Virgil Calotescu) şi o nouă creaţie hazlie asemenea celor cu care ne obişnuise, în „Tufă de Veneţia" (Petre Bokor, 1977), şi-a revendicat singura secvenţă realmente amuzantă din „Nea Mărin Miliardar” (1979, Sergiu Nicolaescu), în acea vampă care-i murmura suav-lasciv lui Amza Pellea „Bestie mică...!” în camera de hotel.

Stelei Popescu îi datorăm rolul unei mame şi soţii echilibrate între omenie şi umor, în „Ana şi «hoţul»” (1981, Virgil Calotescu - în tandem cu Amza Pellea).

Malvina Urşianu i-a dăruit şansa unei noi compoziţii, ca Zaraza din cele două filme cu subiecte conjugate „Pe malul stâng al Dunării albastre” (1983) şi „Figuranţii” (1987).

Au urmat „A doua cădere a Constantinopolului” (1994, Mircea Mureşan) sau „Sexy-Harem Ada-Kaleh” (2001, tot Mureşan).

Deceniul următor a beneficiat de prezenţa Stelei Popescu numai în studiourile de televiziune.

În 2012 revine pe marele ecran, în chipul doamnei Vizureanu din „Toată lumea din familia noastră”, de Radu Jude, cu Şerban Pavlu, Mihaela Sîrbu, Sofia Nicolaescu, Alexandru Arşinel, Tamara Buciuceanu şi Gabriel Spahiu.

Stela Popescu dovedea aceeași vâltoare de energie şi voie-bună, căldură omenească şi haz dezlănţuit, care de decenii încoace ne-a învăluit cu vitalitate şi optimism.

În 2013, populara actriță era protagonista comediei „Mamaia”, prima dată protagonistă într-un film în 20 de ani, povestea unei doamne în vârstă, Matilda, ce ţine piept unui „afacerist” feroce, un rechin imobiliar care încearcă să pună mâna pe casa în care aceasta locuieşte.

În iunie 2017, Stela Popescu dădea voce personajului animat Flo din filmul „Cars 3".

Sursa: eva.ro



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md