14:17:59 09.05.2025
Stiri

Viața din anii ’60, expusă la Parlament: 20 de fotografii ale lui Zaharia Cușnir de la nunți, cumetrii, înmormântări sau hora satului

Actualitate 25.09.2023 15:13 Vizualizări669
Viața din anii ’60, expusă la Parlament: 20 de fotografii ale lui Zaharia Cușnir de la nunți, cumetrii, înmormântări sau hora satului

Parlamentul Republicii Moldova găzduiește o expoziție cu 20 din cele circa 4 000 de fotografii realizate de fotograful Zaharia Cușnir, realizate în anii ’60.

Portretele realizate de Zaharia Cușnir prezintă oamenii de la sat, cu bucuriile și necazurile lor, la nunți, înmormântări, sărbători de iarnă sau hora satului.

„Arată fețe naturale, autentice ale timpului și foarte multă modestie în încercarea de-a imortaliza acele momente”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, după ce a vizitat expoziția.

Menționăm că Zaharia Cușnir n-a fost fotograf de meserie. Născut în 1912, al șaisprezecelea copil al unei familii din satul Roșietici, raionul Florești, a urmat liceul pedagogic la Iași, dar și-a trăit viața în Roșietici, unde, după ocupația sovietică din 1944, a reușit să mai lucreze un an ca învățător la școala primară din sat. Nu sunt date exacte despre câți ani a lucrat la școală înainte de ’45. Apoi a fost dat afară și nevoit să facă munci necalificate, consemnate în carnetul de muncă: „săpat pământ înghețat, salahor la zidit, scos piatră, cărat lut 1 km, aruncat pământ, stricat zid, mânat vite”. Bătrânii din sat își amintesc că o vreme s-a opus colectivizării, a fost edinolicinik (așa-i numeau rușii pe cei care refuzau să se înscrie în colhoz, colectivul agricol în Uniunea Sovietică). Pentru asta a făcut pușcărie. A fost apoi fierar, zidar, sobar, lucrător de rând în colhoz.

A învățat să fotografieze de la un nepot întors acasă din armată. Oamenii îi chemau să le facă poze la evenimentele importante - nuntă, cumetrie, înmormântare, când aveau nevoie de fotografii pentru acte sau își doreau câte o fotografie de familie. Așa a ajuns Zaharia să facă portretele oamenilor din câteva sate: Cașunca, Rogojeni, Țâra, Ghindești, Roșietici și Cenușa, scrie în biografia de pe zaharia.md.

În urma lui au rămas aproape 4 000 de negative, pe care Victor Galușca, un student la film care explora satul în căutarea unor spații interesante în care să filmeze, le-a găsit în 2016 în casa părăsită în care a trăit Cușnir. Un grup de artiști continuă procesul de restaurare și scanare a pozelor, care sunt plasate online, pe zaharia.md.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte