14:16:47 17.12.2025
Stiri

Veste PROASTĂ. Pâinea s-ar putea SCUMPI

Economie 22.02.2015 14:31 Vizualizări1446
Veste PROASTĂ. Pâinea s-ar putea SCUMPI

Directorul general al SA ,,Franzeluţa”, Victor Cojocaru, nu exclude faptul că pâinea s-ar putea scumpi începând cu luna martie.

„Nu este exclus, dar prețul nu va crește și la pâinea socială. La altele da, pentru că noi utilizăm la fabricarea pâinii tot felul de adaosuri pe care le procurăm de peste hotare şi acum vedeţi tot ce s-a schimbat, evident că trebuie de modificat preţurile”, a spus Victor Cojocaru.

Cojocaru susţine că întreprinderea în fruntea căreia se află, la fel ca şi alte întreprinderi, procură materia primă.

„Dacă cresc preţurile la materia primă, dacă cresc preţurile la energia electrică, noi o să vedem. Legislaţia prevede că la pâinea fabricată din făină de grâu, calitatea întâi şi doi, dar şi la cea din amestec, rentabilitatea trebuie să fie de zece la sută. Pe moment, la pâinea pe care o producem noi, rentabilitatea este în minus”, a spus Cojocaru.

Acum câteva săptămâni, o brutărie din oraşul Orhei a scumpit pâinea cu aproape zece la sută. Proprietarul întreprinderii a spus că motivul majorării a fost creșterea prețului pentru grâu.

În schimb, în curând, pe rafturile magazinelor va apărea un nou tip de pâine socială - „Chișinău” . Acest tip de pâine dispăruse de pe rafturile din magazine la sfârșitul anului trecut, din cauza utilajului vechi, care se defectase.

Astfel, pâinea care costă un leu și 50 de bani va reapărea în vânzare la sfârșitul lunii aprilie, anul curent.
„Am discutat foarte mult la capitolul formării prețurilor și urmează să vedem cum Guvernul va susține fabrica, deoarece înregistrează pierderi la producerea pâinii sociale. În total, sunt opt tipuri de pâine socială. Am stabilit ca, în viitorul apropiat, directorul întreprinderii să vină cu mai multe propuneri pentru a clarifica această întrebare”, a precizat premierul Chiril Gaburici care a efectuat astăzi o vizită la ,,Franzeluţa”.

„Noua tehnologie ne permite să producem o pâine cu un volum de 1,5 ori mai mare, fără să utilizăm amelioratori. Pâinea se va păstra proaspătă un timp mai îndelungat, până la 72 de ore. Rețetele sunt noi. Aceste linii oferă posibilitatea de a utiliza făină de calitate și soiuri diferite, ceea ce nu era posibil cu liniile mecanizate vechi”, a precizat Victor Cojocaru.

Pentru realizarea Planului de modernizare a combinatului vor fi cheltuite șapte milioane de euro, până în prezent fiind investite cinci milioane. Tehnologia este adusă din Italia, Germania, Slovenia și Slovacia.

Combinatul de panificație „Franzeluța" produce zilnic peste 30 de tipuri de pâine – în medie 150-160 de tone de produse de panificație.

Autor: Galina Munteanu
Stiri relevante
Top stiri
17.12.2025 08:31 372 Horoscopul zilei 17.12.2025

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Curs valutar
1 MDL   1 EUR 19.80 1 USD 16.84 1 RON 3.89 1 RUB 0.21 1 UAH 0.40
Sondaj
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în R. Moldova, pentru cine ați vota?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte