07:43:05 26.01.2022
Stiri

VERDICT CtEDO // Reținerea preventivă și discursul procurorului general din Parlament care l-au vizat pe fostul premier Vlad Filat NU au încălcat prezumția de nevinovăție în privința acestuia. REACȚIA lui Vlad Filat

Actualitate 07.12.2021 13:51 Vizualizări1858 Autor: Ziarul National
VERDICT CtEDO // Reținerea preventivă și discursul procurorului general din Parlament care l-au vizat pe fostul premier Vlad Filat NU au încălcat prezumția de nevinovăție în privința acestuia. REACȚIA lui Vlad Filat


Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a stabilit că nu a existat o violare a prezumției nevinovăției în privința fostului deputat Vlad Filat în cadrul procedurilor de ridicare a imunității parlamentare.

Hotărârea Curții în cauza Filat c. Moldovei, făcută publică astăzi, se referă la procedurile penale care s-au finalizat, în 2016, cu condamnarea fostului premier Vlad Filat la 9 ani de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență.

Vlad Filat s-a pâns în fața Înaltei Curți de la Strasbourg pe declarațiile făcute de oficiali în cadrul ședinței din 15 octombrie 2015, când i-a fost ridicată imunitatea parlamentară, care i-ar fi încălcat prezumția nevinovăției, dar și pe faptul că a fost în imposibilitate de contesta legalitatea arestării sale preventive, dispuse urmare a condamnării sale de către primă instanță.

„Curtea a hotărât că nici declarațiile făcute de procurorul general în ședința Parlamentului din 15 octombrie 2015, nici motivarea în demersul respective, care a fost citit în ședință de către spicherul Parlamentului, nu au încălcat dreptul reclamantului de a fi prezumat nevinovat și astfel nu a avut loc violarea Articolului 6 § 2 din Convenție. Restul capetelor din cererea reclamantului a fost declarate ca inadmisibile”, susține avocatul Vitalie Zamă, care l-a reprezentat pe Vlad Filat la CtEDO.

Fostul premier Vlad Filat a precizat, la rândul său, că această hotărâre a CtEDO nu este definitivă, întrucât poate fi contestată timp de trei luni la Marea Cameră, și nu se referă la procesul de judecată în care dânsul a fost condamnat.

„Ilegalitățile comise în timpul procesului de judecată fac obiectul unei plângeri separate, care a trecut etapa expunerilor părților, urmând a fi pronunțată o altă hotărâre CtEDO. Hotărârea de azi a Înaltei Curți se referă la plângerea înregistrată în anul 2016, în care am invocat, printre altele, condițiile de detenție, iar urmare a adoptării mecanismului național de reducere a pedepsei din cauza condițiilor inumane și degradante din penitenciar, am beneficiat de reducerea termenului de detenție.

De asemenea, obiectul examinării în prezenta cauză a fost faptul dacă legislația națională permite revizuirea legalității arestului unei persoane pe durata judecării apelului. Adițional, Curtea a dat apreciere în ce măsură expunerile publice în cadrul ședinței parlamentare de ridicare a imunității de deputat au respectat sau nu principiul prezumției nevinovăției”, a scris Vlad Filat pe Facebook.

Menționăm că Vlad Filat a fost eliberat la începutul lunii decembrie 2019, înainte de termen, după patru ani și aproape două luni de detenție.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.01.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Comunitatea identitară

21.01.2022 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anunț de război „hib...

17.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Frăție” cu forța

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
De ce credeți că s-au scumpit gazele naturale livrate R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md