18:15:04 23.04.2024
Stiri

DILEMĂ // Vaccinăm sau nu copiii din R. Moldova?

Reportaj 10.08.2014 11:00 Vizualizări7684 Autor: Tatiana Scutaru
DILEMĂ // Vaccinăm sau nu copiii din R. Moldova?


Îngrijorări // Doi din zece copii care locuiesc în mediul urban nu au fost vaccinați împotriva bolilor copilăriei

Programele de imunizare nu mai sunt la fel de „populare” în R. Moldova ca acum câțiva ani, iar numărul părinților care refuză să își vaccineze copiii crește de la an la an. Potrivit unui studiu realizat în anul 2012, mai bine de 20 la sută din copiii din R. Moldova, cu vârsta cuprinsă între 15 și 26 de luni, nu au fost vaccinați. Cei mai mulți dintre ei sunt din orașe, restul locuiesc la sate. Experții din domeniul sănătății și autoritățile se arată îngrijorate de aceste cifre. La rândul lor, mămicile care nu și-au imunizat bebelușii au argumentele lor pentru decizia de a nu-și vaccina copiii. Medicii însă atrag atenția: mamele riscă enorm atunci când iau asemenea hotărâri.

Reacții adverse după vaccinare

Bogdan, băiatul cel mai mare al Getei Rasciuc, a primit toate vaccinurile necesare, până la ultimul. La doi ani, după ce a fost imunizat, copilul a șchiopătat timp de trei săptămâni. „Această reacție adversă nu există nicăieri, nu este indicată în niciun carnețel. Medicul mi-a spus ceva de genul „sărmanul băiețel”, povestește mama. Până atunci, auzisem de părinți care nu își vaccinează copiii sau care o fac parțial, dar am decis să cred sistemul. Nu aveam o atitudine negativă față de vaccinuri până când am pățit-o”, zice mama. „Vaccinul a fost pus unde trebuie, pur și simplu, el a dat reacții. Și nu sunt singurul om al cărui copil a avut reacții adverse, așa că medicii nu pot spune că nu e din cauza vaccinului lor, care e fermecat”, povestește Geta, care este consilier parental.

Femeia afirmă că sunt foarte multe motive pentru a nu vaccina copilul. „Din punctul meu de vedere, tu riști dacă vaccinezi copilul, dar și nevaccinându-l riști. Fiecare părinte alege unde riscul e mai mare. Dacă însă alegi să-l vaccinezi, eu aș recomanda să apelezi la un imunolog și să îți faci un plan individual de vaccinare”, spune Geta.

50 de lei pentru un vaccin

Femeia a recunoscut că a plătit pentru ca lucrătorii medicali să îi scrie în carnet vaccinurile pentru copiii ei mai mari. „I-am dat unei tanti 150 de lei și mi-a pus vaccinurile pentru doi copii. Știu mame care se duc la vaccinare conform planului și când ajung acolo, îi dau medicului 50 de lei ca să verse vaccinul în chiuvetă, dar să scrie în carnet că i l-a făcut copilului. Și asta e o soluție”, mai povestește Geta. Femeia spune că este conștientă de decizia pe care a luat-o pentru al treilea copil, Ștefan, și își asumă toate eventualele riscuri. „Eu sunt sigură că totul va fi bine. Nu știu ce se pune în vaccinul acela și ce conține el. Tu nu ești lăsat să vezi și nu poți controla acest sistem. Tu, ca părinte, ești responsabil dacă micuțul tău are reacții adverse. Am decis că, dacă o fi s-o pățesc, să fiu eu cea responsabilă”, concluzionează ea.

Vaccinurile, obligatorii

În Republica Moldova, sunt obligatorii 12 vaccinuri, printre care cel împotriva hepatitei virale B, tuberculozei, poliomielitei, difteriei și rujeolei. Dificultatea cea mai mare vine însă atunci când părinții care nu își vaccinează copiii ajung în pragul instituțiilor preșcolare, care nu admit copii neimunizați. „Copilul nu e primit la grădiniță pentru că ar fi periculos pentru alți copii, dar asta e absurd, fiindcă în mod normal, ceilalți sunt deja vaccinați, nu? Acesta este deja un joc de sistem”, crede Geta.

Admiterea la grădiniță a copiilor nevaccinați este interzisă prin lege. „Prezența sau absența vaccinului nu ar trebui să îi limiteze copilului meu accesul la educație, care este un drept constituțional”, crede Geta Rasciuc.

Medicii sunt însă categorici. „Părinții riscă cu sănătatea copiilor și cu viața lor. Anul acesta, un copil a decedat pentru că mama a refuzat să îl vaccineze”, afirmă Anatolie Melnic, șeful Secției de profilaxie specifică de la Centrul Național de Sănătate Publică.

Paradoxal însă, specialistul recunoaște că cei mai mulți părinți care refuză vaccinarea sunt tocmai lucrătorii medicali.

„Nu este o evidență strictă”

Medicul consideră că managerii instituțiilor preșcolare nu ar trebui să admită copii nevaccinați la grădinițe. „Se înțelege greșit noțiunea de drept al omului. Nu e „dreptul omului”, dar „drepturile oamenilor”, deoarece părinții trebuie să se gândească și la drepturile celorlalți copii din grădiniță”, crede medicul, optând pentru o comunicare mai activă cu părinții și o promovare mai mare a vaccinării în mass-media, dar și în instituțiile medicale.

Melnic spune că acest „trend” al nevaccinării a apărut după 2009, când în republică au avut loc mai multe schimbări, iar oamenii s-au descătușat. „De vină e și migrația, dar și reformele din sistemul medical. Acum, pacientul își poate alege medicul, dar înainte medicii aveau sectoare specifice de care răspundeau. Unii pacienți nu se pun la evidență și rămân „în aer”. Evidența nu este foarte strictă”, justifică Melnic. „Părinții citesc diferite lucruri pe internet, din surse care cred ei că sunt veridice. Se tem de efectele adverse, însă condițiile de păstrare și transportare a vaccinurilor sunt perfecte”, spune medicul. „Când a fost organizată la noi Ziua ușilor deschise, nu a fost niciun părinte de acesta să vadă condițiile în care sunt ținute vaccinurile. Toate vin de la producători, totul e supravegheat de Organizația Mondială a Sănătății”, explică doctorul.

„Este discriminator și abuziv”

Potrivit Janei Costachi, expert în drepturile copilului și candidat pentru funcția de avocat al poporului, vaccinarea este absolut necesară, mai ales pentru o țară în curs de dezvoltare, în care s-au atestat cazuri de îmbolnăvire în diferite raioane ale țării. „Vaccinul este cea mai eficientă metodă pentru prevenirea bolilor infecțioase și trebuie să susținem obligativitatea lui”, crede expertul. Totuși, recunoaște Costachi, prevederea legală prin care copiii nevaccinați nu pot fi admiși la grădiniță este o limitare gravă a drepturilor copilului la educație.

„Este o normă ușor abuzivă și discriminatorie în raport cu drepturile copilului. Un copil nevaccinat nu e neapărat bolnav”, consideră Costachi. „Ce se întâmplă cu copiii respinși? E corect să sancționezi copilul pentru o decizie a adulților? Părinții au fost oare informați suficient de bine despre riscurile nevaccinării? Noi sancționăm copilul, dar nu e corect așa”, spune expertul.

Jana Costachi propune reformularea și revenirea la această prevedere legală astfel încât obligativitatea să nu cadă pe umerii Ministerului Educației, ci ai sistemului sanitar. Așa se întâmplă acum în România, de exemplu. „Dacă părinții au găselnițe pentru a-și da copiii nevaccinați la grădinițe, înseamnă că norma legislativă nu e perfectă și oferă posibilități de a încălca legea”, spune specialistul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md