UTIL // Cum să îţi menţii TINEREŢEA cât mai multă vreme
Tinereţea este o stare de spirit!
Tinereţea nu este doar cea mai de preţ perioadă din viaţa unei persoane, ci şi un subiect în atenţia tuturor specialiştilor în marketing care au preocupări în domeniu.
Această iluzie a tinereţii veşnice a dat naştere unei întregi industrii a cosmeticelor, a remediilor naturiste şi a farmaceuticelor.
Sportul a devenit o modalitate rapidă de modelare a corpului într-o manieră tot mai brutală şi mai puţin o activitate făcută din plăcere.
În acelaşi timp, chirurgia plastică a devenit modalitatea preferată de modelare corporală a celor care eşuează în a avea un stil de viaţă echilibrat sau a celor care, într-un astfel de mediu, fac o obsesie din a arăta mereu tineri.
Nu a fost descoperit încă elixirul tinereţii, iar metodele drastice de intervenţie asupra organismului nu sunt cele mai indicate pe termen lung.
Există însă o serie de lucruri pe care le poţi face pentru a menţine cât mai mult starea de bine a organismului, generată adesea de un tonus bun fizic şi mintal.
Iată câteva idei:
Hrăneşte-ţi creierul
Nu renunţa să înveţi, să explorezi şi să descoperi în permanenţă lucruri noi. Implică-te în activităţi cât mai diverse şi păstrează o atitudine optimistă.
Lipsa activităţii este cea care provoacă depresie în timp, ca urmare a resimţirii sentimentului de inutilitate sau ratare.
Psihicul este cel care determină modul în care percepem lumea exterioară şi implicit, în care reacţionează organismul la stimulii exteriori, îmbătrânindu-l înainte de vreme sau contribuind la menţinerea stării de sănătate pentru cât mai mult timp.
Monitorizează analizele hormonale
Efectuarea periodică a analizelor hormonale poate ajuta la atingerea unui echilibru hormonal, evitând astfel problemele care ar putea apărea, precum îmbătrânirea precoce, insomnia, libidou scăzut, pierderile de memorie şi fluctuaţiile în greutate.
Hormonii au un rol foarte important în organism, acţionând ca mesageri ai acestuia, responsabili cu monitorizarea proceselor chimice.
Un nivel scăzut de testosteron poate inhiba libidoul, în timp ce nivelul scăzut de progesteron este asociat insomniei şi perturbărilor de somn.
Chiar dacă îmbătrânirea organismului este un proces natural de neoprit, felul în care arăţi şi te simţi de-a lungul vieţii se află în legătură directă cu echilibrul hormonal.
Păstrează stresul sub control
Stresul este direct responsabil pentru îmbătrânirea corpului, dar şi pentru generarea unor boli care se manifestă sever.
Stresul cronic conduce la creşterea în greutate, instalarea insomniilor, apariţia stărilor de labilitate psihică dar şi a fluctuaţiilor nivelului de zahăr din sânge, făcându-se direct responsabil de apariţia diabetului.
Efectele stresului asupra organismului sunt uşor de observat cu ochiul liber. Există o suferinţă la nivelul pielii, prin apariţia ridurilor şi a eczemelor de orice fel.
De asemenea, căderea excesivă a părului, până la postura greşită a corpului, privirea abătută sau obosită, toate acestea influenţează felul în care ceilalţi ne percep şi ne afectează pe perioade lungi de timp.
Sportul poate fi un remediu pentru evitarea unor boli şi pentru menţinerea unei igiene psihice corespunzătoare.
Prin eliberarea de endorfine în timpul activităţii fizice, se poate restabili balanţa hormonală, astfel că starea generală de bine este mai uşor de obţinut.
Odihneşte-te suficient
Lipsa somnului conduce la apariţia bolilor cronice, crescând nivelul de stres din organism. Atunci când ne odihnim, funcţiile organismului sunt reduse la minimum, lăsându-i corpului posibilitatea de a se recupera după o zi plină.
Odihneşte-te între şapte şi nouă ore pe noapte şi bucură-te de starea de bine pe care ţi-o oferă un somn odihnitor. Nu lăsa televizorul sau telefonul să îţi întrerupă somnul pe parcursul nopţii şi nu te culca la ore prea târzii.
Cel mai bun interval pentru a merge la culcare se presupune că este cel între orele 22.00 şi 23.00.
Sursa: sanatatesistaredebine.ro
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”