UTIL // Cât de DĂUNĂTOR este ceaiul FIERBINTE: Contribuie la apariția CANCERULUI
Este consumat cald, rece şi fierbinte de cele mai multe ori.
Specialiştii, însă, au constatat că ceaiul fierbinte este foarte dăunător pentru sănătate şi contribuie la apariţia cancerului esofagian.
Cancerul la esofag provoacă peste 500 de mii de victime anual, la nivel mondial, au anunţat autorii unui studiu publicat în revista „British Medical Journal”.
În Europa şi în America de Nord, maladia este provocată, în principal, de fumat şi consumul de alcool, afectând mai mult bărbaţii decât femeile.
Teoria este confirmată de situaţia dintr-o provincie din Iran. Acolo, cercetătorii au observat că, deşi se fumează foarte puţin şi nu se consumă cantităţi mari de alcool, femeile sunt la fel de afectate de cancerul la esofag ca şi bărbaţii. Motivul este consumul unor cantități mari de ceai fierbinte.
Potrivit specialiștilor, consumul ceaiului la temperaturi ridicate, cum ar fi 65-68 de grade Celsius, dublează riscul de apariţie a cancerului esofagian, iar consumul ceaiului fierbinte la peste 70 de grade Celsius contribuie la creşterea de opt ori a acestei probabilităţi.
În opinia cercetătorilor, efectul ceaiului fierbinte poate fi explicat prin arsurile termice repetate, în urma cărora epiteliul devine sensibil în faţa unor factori mutageni sau cancerigeni.
Mecanismul prin care temperatura înaltă facilitează dezvoltarea tumorilor va trebui să fie studiat în continuare.
Deputații, miniștrii, judecătorii sau procurorii implicați în cazul de corupție ar putea scăpa mai ușor de pedepse: Creșterea numărului de sentințe de încetare pe motivul expirării termenului de prescripție ar putea crește, anticipează PA
Premieră la Procuratura Anticorupție: Dotată cu echipamente care îi vor permite să efectueze măsuri speciale de investigație de sine stătător
„Ordinul Republicii” și alte distincții de stat pentru mai multe personalități, de Ziua Culturii Naționale: „Cultura este puntea cea mai de preț, este expresia vie a sufletului și tradițiilor noastre”