11:29:02 04.12.2023
Stiri

„UNIRE prin infrastructură”: Peste 150 de PRIMARI, președinți de raioane și județe din R. Moldova și România, REUNIȚI la Chișinău: „România are acces la fonduri europene și transfrontaliere pe care vrem să le punem în valoare”

Actualitate 07.10.2022 16:33 Vizualizări1579 Autor: Ziarul National
„UNIRE prin infrastructură”: Peste 150 de PRIMARI, președinți de raioane și județe din R. Moldova și România, REUNIȚI la Chișinău: „România are acces la fonduri europene și transfrontaliere pe care vrem să le punem în valoare”


Peste 150 de primari, președinți de raioane și județe, consilieri raionali, județeni și locali și-au dat astăzi întâlnire la Chișinău, la primul Forum al aleșilor locali ai Partidului Democrat din Moldova (PD) și ai Partidului Social Democrat (PSD) din România. Evenimentul, desfășurat sub genericul „Unire prin infrastructură”, urmărește inițierea, dezvoltarea și consolidarea unor proiecte comune de infrastructură cu investiții europene și transfrontaliere în localitățile din R. Moldova.

Președintele organizației PSD România în R. Moldova, Iurie Ciocan, a menționat importanța schimbului de experiență și bune practici dintre aleșii locali din România și R. Moldova pentru absorbția de fonduri europene și transfrontaliere care vin în beneficiul cetățenilor.

„Ne propunem să creștem capacitățile instituționale în cadrul Primăriilor din R. Moldova astfel încât primăriile, consiliile raionale și locale să fie capabile să pregătească dosarele necesare pentru a accesa împreună cu partenerii din România fonduri europene, fonduri pentru dezvoltare regională nerambursabile. Noi construim un parteneriat politic puternic în marea familie social-democrată și ne vom ajuta reciproc în așa mod încât cetățenii să simtă efectele acestei colaborări”, a declarat Ciocan.

Vicepreședintele PSD România, Titus Corlățean, președintele Comisiei de politică externă a Senatului României, a declarat că prin organizarea acestui forum se transmite un semnal clar că există dorința aprofundării cooperării la nivelul administrațiilor raionale, județene și locale în beneficiul cetățenilor.

„România are acces la fonduri europene și transfrontaliere pe care vrem să le punem în valoare în cadrul colaborării dintre aleșii locali PD și PSD România. România este principalul susținător al R. Moldova în UE, dar acest suport se acordă și prin familii politice. Colaborăm și vom colabora cu aleșii locali ai PD prin proiecte cu finanțare europeană, care să permită dezvoltarea comunităților locale pentru toți cetățenii. Avem nevoie de un partener și vom susține foarte hotărât acest parteneriat cu PD în condițiile în care susținem un efort de împrospătare, de viziune proeuropeană și o relație cu România tot mai strânsă bazată pe identitatea noastră comună”, a spus Corlățean.

Vicepreședintele PD, Nicolae Ciubuc, a mulțumit României pentru suportul constant și dezinteresat acordat R. Moldova pe parcursul anilor, suport care s-a fructificat într-o multitudine de proiecte concrete: gazoductul Iași-Ungheni, Chișinău, microbuze școlare, peste 900 de grădinițe reparate, renovarea obiectelor patrimoniului cultural.

„Pe platforma forumului aleșilor locali PD și PSD România urmează să fie consolidată buna comunicare dintre primari, președinți de raioane și județe în vederea creării posibilităților de valorificare a oportunităților oferite de România ca țară membră a UE, inclusiv prin prisma statului R. Moldova de țară candidată de aderare la UE”, a subliniat dl Ciubuc.

PD și PSD România au o relație de parteneriat de lungă durată, făcând parte din aceeași familie politică europeană și internațională: Partidul Socialiștilor Europeni (PES) și Internaționala Socialistă.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md