19:58:12 23.09.2019
 
Stiri

Un politician o întreabă pe Maia Sandu dacă are de gând să OFICIALIZEZE limba rusă în R. Moldova, așa cum a cerut Lavrov: „Știm că Dodon a făcut promisiuni explicite părții rusești, în perspectiva „reglementării” conflictului transnistrean”

Alegeri 2018 12.09.2019 13:33 Vizualizări2424 Autor: Ziarul National
Un politician o întreabă pe Maia Sandu dacă are de gând să OFICIALIZEZE limba rusă în R. Moldova, așa cum a cerut Lavrov: „Știm că Dodon a făcut promisiuni explicite părții rusești, în perspectiva „reglementării” conflictului transnistrean”

Președintele Uniunii Salvați Basarabia (USB), Valeriu Munteanu, este îngrijorat de faptul că autoritățile de la Chișinău ar putea oficializa limba rusă, așa cum a cerut ministrul Afacerilor Externe a Rusiei, Serghei Lavrov, în cadrul întrevederii cu omologul său de la Chișinău, Nicu Popescu.

„Unul dintre cele mai importante elemente care s-au petrecut cu ocazia vizitei ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu la Moscova este „asigurările date de partea moldovenească, la solicitarea părții ruse că statutul limbii ruse în R. Moldova va fi menținut”, asta înseamnă că de fapt va fi întărit. Vedem că asemenea lucruri se și petrec actualmente în R. Moldova. Recent, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a solicitat în mod ultimativ Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să inițieze modificarea legii, astfel încât prospectele pentru medicamente să fie scrise și în limba rusă. Sincronizarea între ceea ce a cerut domnul Lavrov și ceea ce se întâmplă la Chișinău este cel puțin suspect”, crede Munteanu.

Citește și: Ministrul Popescu îi răspunde de la Chișinău lui Lavrov: „Noi nu credem că limba rusă se ciocnește de careva probleme pe teritoriul R. Moldova”

Acesta spune că are informații că Igor Dodon ar fi făcut „promisiuni explicite părții rusești, inclusiv în cadrul unor întrevederi cu parteneri occidentali, că limba rusă v-a deveni o limbă oficială a statului R. Moldova, sau semioficială”.

„Și asta în perspectiva „reglementării” conflictului transnistrean și acordarea „statutului special” regiunii separatiste din stânga Nistrului. Statut special, care înseamnă de fapt federalizare. Ținând seama de aceste lucruri, ținând seama de evenimentele care se produc în R. Moldova, îi solicităm premierului Maia Sandu să ne spună limpede, care este poziția Guvernului cu privire la statutul limbii române în R. Moldova, dar care este poziția Guvernului față de statutul limbii ruse în R. Moldova? Statutul limbii ruse în R. Moldova este geopolitică - Federația Rusă își întărește controlul în R. Moldova prin intermediul limbii ruse, asta este ceea ce a vrut să sugereze Lavrov la întâlnirea cu Popescu, atunci când a vorbit despre întărirea statutului limbii ruse la Chișinău. Doamnă Maia Sandu, ce aveți de gând să faceți cu limba rusă în R. Moldova, pentru că asta spune multe despre cedările pe care sunteți dispusă să le faceți în relația cu Federația Rusă?”, a conchis acesta.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.09.2019 09:05 Nicolae Negru Când se vor întâlni politicile extern...

20.09.2019 09:15 Nicolae Negru Octavian Țîcu și idila electorală înt...

16.09.2019 09:27 Nicolae Negru O sută de zile cu Dodon sau restabili...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să-i ofere „o autonomie foarte puternică” Transnistriei, așa cum a anunțat președintele Igor Dodon, ca soluție pentru reglementarea conflictului transnistrean?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md