13:38:42 26.04.2024
Stiri

Un nou vaccin, promovat în R. Moldova. Atenție, părinți de fetițe!

Știri 12.11.2015 19:36 Vizualizări5030 Autor: Stela Mihailovici
Un nou vaccin, promovat în R. Moldova. Atenție, părinți de fetițe!


În Republica Moldova va fi promovat un nou vaccin contra infecţiei cu „Papilomavirusul uman”, care provoacă cancerul de col uterin. În următorii ani, vaccinul va fi opţional pentru fetiţele cu vârsta de 12 ani, iar dacă strategia va avea efectele scontate, vaccinul va fi inclus în lista celor obligatorii.

Promovarea acestui vaccin a fost inclusă în „Programul Naţional de Imunizări pentru anii 2016 – 2020”, pregătit de Ministerul Sănătății.

Instituția anunță că pentru R. Moldova cancerul de col uterin reprezintă o problemă de sănătate publică, care se clasează pe locul III în patologia cancerului la femei, cu o tendinţă de creştere în ultimii ani. Cea mai înaltă rată a îmbolnăvirilor se înregistrează în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 35 și 55 de ani.

Circa 80% din cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de tipurile oncogene de „Papilomavirus uman”. La recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, vaccinarea contra acestei infecţii a fost deja implementată în 55 de ţări ale lumii.

„Reieşind din contextul naţional, introducerea în R. Moldova a noului vaccin în mod obligatoriu contra „Papilomavirusul uman”, la moment este prematur. Vaccinul respectiv va fi promovat în calitate de vaccin opţional pentru fetiţele cu vârsta de 12 ani”, se spune în proiectul de hotărâre de Guvern pregătit de Ministerul Sănătății.

În perioada anilor 2016-2017, va fi desfăşurat un studiu de fezabilitate referitor la rezultatele vaccinării opţionale contra „Papilomavirusul uman”, iar ulterior se va decide dacă acesta poate fi inclus ca vaccin obligatoriu.

Potrivit calculelor autorităților, în următorii cinci ani, vor fi necesare peste 235 de milioane de lei pentru cumpărarea tuturor vaccinurilor şi consumabilelor pentru efectuarea imunizărilor la nivel național, procurarea frigiderelor speciale pentru păstrarea vaccinurilor în instituțiile de asistenţă medicală primară şi maternităţi, dispozitivelor pentru controlul permanent al temperaturii de păstrare a vaccinurilor și efectuarea activităţilor de informare şi mobilizarea socială a populaţiei.

Ministerul Sănătății atenționează că, în ultimii ani, în R. Moldova a scăzut rata de acoperire cu vaccinuri, din cauza influenţei propagandei antivaccinale, care s-a activizat începând cu anul 2009. Dacă în 2008 rata de cuprindere cu vaccinări era de 95-98%, anul trecut a ajuns la 90-92%, iar în municipii şi în Transnistria rata e și mai scăzută – peste 80%.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md