07:11:28 26.04.2024
Stiri

Un nou scandal în CSP: Procurorii din Consiliu, nemulțumiți de declarațiile ministrului Litvinenco vizavi de concursul pentru șefia PCCOCS. „Derularea sau sistarea concursului urmează a fi decisă în plenul CSP, nu pe rețelele de socializare”

Actualitate 27.01.2023 12:12 Vizualizări1649 Autor: Ziarul National
Un nou scandal în CSP: Procurorii din Consiliu, nemulțumiți de declarațiile ministrului Litvinenco vizavi de concursul pentru șefia PCCOCS. „Derularea sau sistarea concursului urmează a fi decisă în plenul CSP, nu pe rețelele de socializare”


Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a recepționat în ultimele două zile mai multe contestații vizavi de procedurile ce țin de concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Astfel solicitările privind anularea sau suspendarea concursului urmează a fi examinate în ședință de către plenul Consiliului Superior al Procurorilor.

Într-un „drept la replică” semnat de către membrii CSP, procurori detașați, în frunte cu președinta acestei structuri Angela Motuzoc, și adresat ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, se arată că „discuțiile din spațiul public nu pot constitui temei de contramandare a unor proceduri aflate în desfășurare”.

Ministrul Litvinenco declara ieri că procesul de selectare a candidaților la funcția de procuror-șef al PCCOCS este lipsit de credibilitate și de aceea concursul la șefia acestei instituții trebuie anulat sau suspendat.

„În lipsa unor hotărâri adoptate conform legii, dar prin sintagme declarative și construcții lingvistice generale se induce societății percepția că acest concurs la funcția de procuror-șef al PCCOCS ar fi afectat de vicii.


În acest context se impun câteva clarificări:


- Demararea concursului nu este o expresie de voință/discreție a unor membri, dar rezultă din competențele stabilite de lege .
- Ministrul Justiției a desemnat un reprezentant în componența Comisiei speciale de preselecție (avocatul Tudor Osoianu), participând activ la această etapă a concursului.
- Ministrul justiției a participat la ședința CSP din 16 ianuarie 2023, în care a fost constituită Comisia specială de preselecție (...).

Respectiv, nu este clar la care „situație creată” se referă în postarea sa domnul Sergiu Litvinenco și din care circumstanțe a dedus „lipsa de credibilitate”, or este unanim știut că se impun investigații corespunzătoare, iar numai discuțiile din spațiul public nu pot constitui temei de contramandare a unor proceduri aflate în desfășurare, fapt pe care îl însușesc studenții chiar în primul an al facultății de drept. Mai mult de atât, această procedură de concurs a fost demarată de un for colegial, prin majoritate de voturi, de aceea orice hotărâre (de prelungire sau de suspendare/sistare) aparține plenului CSP sau, după caz, instanței de judecată, dar nu unor membri individuali”, răspund procurorii.

Potrivit lor, „derularea sau, eventual, sistarea concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale urmează a fi decisă potrivit legii, în temeiul argumentelor prezentate de către persoanele care au formulat contestații, în interiorul dezbaterilor în plenul CSP, dar nu pe rețelele de socializare”.

Membrii CSP din rândul procurorilor cred că poziția exprimată de către ministrul Justiției a „indus ideea eronată despre o pretinsă ilegalitate a acestui concurs”, ceea ce „denotă lipsa de respect față de candidații înscriși, față de membrii Comisiei speciale de preselecție, față de societate și ar putea crea suspiciunea existenței/eșuării unor aranjamente menite să favorizeze anumiți candidați”.

Amintim că primul care a solicitat CSP-ului să anuleze concursul, pe motiv că acesta ar fi viciat, a fost membrul Comisiei speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al PCCOCS, Iulian Groza. Acesta a reclamat faptul că a fost supus unor „intimidări și presiuni” de către unele „persoane interesate” în acest proces.

Ulterior, o poziție similară a exprimat și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

La concursul pentru șefia PCCOCS, inițiat în noiembrie 2022, candidează trei persoane - Andrei Mațco, Eugen Rurac și Sergiu Russu. La aceeași funcție aspiră și fostul adjunct al procurorului general, Eduard Bulat, care a solicitat CSP să fie numit la conducerea PCCOCS fără concurs, întrucât legea i-ar permite să-și aleagă orice loc vacant de muncă la Procuratură, după ce a fost destituit din funcția de adjunct al Procuraturii Generale.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md