09:03:36 08.12.2021
Stiri

Un nou DUEL Sandu-Stoianoglo: Procuratura Generală respinge acuzația potrivit căreia R. Moldova riscă să piardă 50 de milioane de euro de la UE, fiindcă această instituție nu a elaborat o stategie de recuperare a banilor sustrași din sistemul bancar

Actualitate 01.09.2021 10:40 Vizualizări2567 Autor: Ziarul National
Un nou DUEL Sandu-Stoianoglo: Procuratura Generală respinge acuzația potrivit căreia R. Moldova riscă să piardă 50 de milioane de euro de la UE, fiindcă această instituție nu a elaborat o stategie de recuperare a banilor sustrași din sistemul bancar


Procuratura Generală (PG) cataloghează drept „iresponsabile și manipulatorii” declarațiile președintei Maia Sandu, făcute la o întrevedere de la Kiev cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, potrivit cărora „singura condiție unde nu avem progres suficient pentru obținerea tranșei de 50 de milioane de euro din pachetul de asistență macrofinanciară este existența unei strategii de recuperare a banilor din frauda bancară, ce urma să fie elaborată de Procuratură”.

Administrația PG o acuză pe Maia Sandu că ar „dezinforma” deliberat societatea pentru a face un „transfer către Procuratură” a responsabilității pentru „incapacitatea sau nedorința” de a îndeplini condiționalitățile partenerilor de dezvoltare, asumate de Guvern și Parlament.

CITIȚI și Strategia de recuperare a banilor din jaful bancar, SINGURA condiție neîndeplinită de către R. Moldova pentru obținerea a 50 de milioane de euro din partea UE: Procuratura ar fi de vină

Procuratura mai arată că, în dosarul fraudei bancare, a pus sechestru pe bunuri în valoare de 3,1 miliarde de lei, însă „valorificarea finală a bunurilor sechestrate prin confiscare specială sau extinsă NU ține de competența Procuraturii, deciziile urmând a fi adoptate de instanțele de judecată care vor examina dosarele în fond”.

„Pentru corecta informare a publicului, Procuratura punctează următoarele:

1. Obligația procurorului de raportare pe marginea procesului de recuperare a banilor NU este inclusă în niciun act normativ și niciun mecanism al condiționalității pentru asistența macro-financiară oferită de UE nu prevede acest lucru.

2. Doar anexa la Memorandumul de asistență macro-financiară face referire la implementarea de către autorități a strategiei de recuperare a activelor fraudate, FĂRĂ a indica Procuratura ca instituție responsabilă, menționând expres că, autoritățile vor pregăti și vor transmite Parlamentului un raport privind progresele înregistrate.

3. Până în prezent, niciun reprezentant al forului legislativ nu a intervenit către Procuratură cu vreo propunere sau un plan comun de acțiuni de punere în aplicare a acestui document în partea ce implică atribuțiile Procuraturii, fiind omisă o conlucrare constructivă și legală în acest sens.

4. Subiectul acțiunilor pe care autoritățile RM trebuie să le întreprindă în contextul realizării prevederilor Memorandumului a fost abordat, în raport cu Procuratura, doar de către Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi prin adresa din 7 mai 2021, conform căreia, Procuraturii i s-a recomandat ca, în comun cu autoritățile competente, să actualizeze Strategia de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar, accelerarea investigațiilor penale prin diversificarea cooperării internaționale și informarea publică semestrială.

5. Din această perspectivă, Procuratura a elaborat și, de comun cu Centrul Național Anticorupție, Serviciul Fiscal de Stat, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, la 18 mai 2021 a semnat Ordinul cu privire la aprobarea Mecanismului de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar - act normativ interinstituțional care stabilește în concret acțiunile și sub-acțiunile necesare a fi întreprinse, executorii, termenele și indicatorii de progres, fapt despre care prim-ministrul a fost informat prin adresa din 21 mai 2021.

6. Deși am informat în repetate rânduri atât societatea, cât și autoritățile publice despre realizările vizând recuperarea banilor sustrași în context cu atribuțiile și competențele legale ale Procuraturii, reiterăm că, până în prezent, în dosarul frauda bancară, Procuratura, cu suportul Centrului Național Anticorupție, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor a identificat și pus sub sechestru bunuri în valoare de 3,1 miliarde de lei.

7. Valorificarea finală a bunurilor sechestrate prin confiscare specială sau extinsă NU ține de competența Procuraturii, deciziile urmând a fi adoptate de instanțele de judecată care vor examina dosarele în fond.

8. Centrarea atenției guvernării doar pe mecanismele penale în procesul de recuperare a banilor fraudați reprezintă o abordare greșită. Or, din cauza procedurilor judiciare – acest mecanism este unul complex și de durată. Procuratura își asumă responsabilitatea de a accelera procedurile legale în acest sens în limitele admisibile de lege. Totodată, orientăm ca autoritățile publice competente să ia în calcul și mecanismele non-penale de restituire a mijloacelor financiare care pot fi mai eficiente și rapide, cu antrenarea băncilor implicate direct, indirect sau în virtutea răspunderii subsidiare pentru obligațiunile prevăzute de legislație în procesul de devalizare a sistemului bancar. Instituțiile competente (Guvernul, Banca Națională a Moldovei, Agenția Proprietății Publice etc) urmează să manifeste o poziție proactivă în această direcție. Considerăm că elaborarea și realizarea Strategiei de recuperare a banilor fraudați nu trebuie să fie plasată doar pe responsabilitatea Procuraturii și altor organe de drept. Acest document trebuie să prevadă abordări complexe și să conțină două componente: penală și nonpenală, urmând a fi elaborată cel puțin la nivel de Guvern, cu implicarea tuturor autorităților competente.

9. Procuratura conștientizează importanța asistenței Uniunii Europene pentru statul nostru și, alături de toate autoritățile implicate, își asumă angajamentul să prioritizeze și să accelereze la maxim activitățile de investigare a fraudei bancare și, respectiv, de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar, cu informarea semestrială a Parlamentului sau, după caz, a Guvernului, către data ce-i va fi indicată din timp, prin note informative de progres”, se arată într-un comunicat de presă al PG.

Aceeași sursă acuză actuala guvernare că nu ar manifesta „interes pentru un dialog instituțional corect, bazat pe respect reciproc și o relație constructivă”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

v. pădureanu 01.09.2021 11:07

Un an risipit de președinție. E clar că rolul decisiv în furtul miliardului și spălării banilor l-a avut BNM prin fosta conducere și cea ”actuală”. De asemenea, ”Comitetul interbancar” format din ”marii specialiști” - Negruță, Leancă & company au contribuit prin ”profesionalismul” lor la acest furt, iar acum unii încearcă să redirecționeze responsabilitatea către alte instituții... Procuratura nu poate visa să aibă specialiști in domeniile financiar bancar, care să poată procesa milioane de facturi și transferuri... Banii plătiți către KROLL sunt bani pierduți și timp pierdut... Prin urmare, se cristalizează perspectiva de a continua acest ping-pong până la expirarea termenului și prescipția cazului. Contribuabilii vor suporta plata celor 25 mlrd. de lei, iar bancheriil vor mai pregăti asemena surpize.

ion 01.09.2021 12:58

Cate sute de milioane de euro s-ar mai cere alocate de UE in RM in lupta cu coruptia si furturile, cand insasi procuratura nationala nu o face?

Andrei 01.09.2021 21:26

Indiferent cine nu s-ar face vinovat de furtul miliardului și de scoaterea acestei sume enorme din Țară, problema e că de zeci de ani avem PROCURATURĂ total coruptă, iar prestația lui Stoianoglo arată că nici nu va fi alta. În 7 ani să nu aduci niciun ban si să te lauzi că ceva ai sechestrat, asta înseamnă să te lauzi cu vrabia de pe gard. Deja Stoianoglo nu numai că nu știe ce și cum să facă, ci chiar a devenit o frână în lupta cu corupția.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un pas inedit, corec...

03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Considerați judicioase acțiunile CEC și ale justiției în cazul alegerilor locale noi de la Bălți: excluderea din cursă a candidatului Partidului „Șor”, Marina Tauber, și organizarea turului doi de scrutin pe 19 decembrie cu următorii doi candidați?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md