07:33:34 06.12.2021
Stiri

Un fost ministru al Muncii de la Chișinău salută inițiativa PAS privind privind acordarea dreptului la pensie pentru carieră lungă: „Guvernarea manifestă curaj și determinare pentru readucerea carului reformei sistemului de pensii pe calea corectă”

Actualitate 24.11.2021 19:58 Vizualizări3245 Autor: Ziarul National
Un fost ministru al Muncii de la Chișinău salută inițiativa PAS privind privind acordarea dreptului la pensie pentru carieră lungă: „Guvernarea manifestă curaj și determinare pentru readucerea carului reformei sistemului de pensii pe calea corectă”


Actuala guvernare dă dovadă de „curaj și determinare” în ceea ce privește reforma sistemului de pensii, demarată în anul 2017, dar „deturnată” între timp de „populiști”, crede fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Mircea Buga.

Fostul ministru susține că această reformă a reprezentat un echilibru între măsurile mai puțin populare, dar necesare în mod obiectiv, și beneficiile garantate și în creștere pentru pensionari.

„Ca în orice schimbare s-a mizat pe continuitate și susținere politică de durată. Însă, pe parcursul anilor, „binevoitorii” au reușit schimonosirea reformei într-un hal fără de hal, adoptând rectificări la lege fără analize serioase și fără calcule elementare ale sustenabilității. Pot aduce drept exemplu schimbarea modalității de indexare, grăbirea implementării unor măsuri ca valorizarea sau recalcularea pensiilor, atentarea la alți parametri ai reformei.

Să fiu înțeles corect, pensionarii cu venituri mici, indiscutabil, trebuie să fie susținuți de stat. Nu prin umblarea la legea pensiilor, dar prin măsuri bine țintite pe cei nevoiași, cum ar fi alocații, ajutoare sociale, suplimente etc. Pensia nu e un drept căzut din cer, dar dobândit de cel care contribuie la fondul de pensii și care are un stagiu de cotizare și o vârstă de pensionare necesare. Pensia trebuie să fie echitabilă dar nu poate fi egală pentru toți”, a comentat Mircea Buga.

CITIȚI și Un deputat PAS explică ce prevede proiectul privind acordarea dreptului la pensie pentru carieră lungă: Femeile se vor pensiona la vârsta de 63 de ani începând cu anul 2028

Ex-ministrul a amintit că majoritatea parlamentară din decembrie 2020 a ignorat principiile de bază ale sistemului public de pensii, a intervenit brutal în lege, fără avizul Guvernului, deci anticonstituțional.

„Am în vedere încercarea de revenire la vârsta și stagiul de cotizare de până la reformă, periclitând astfel echilibrul din sistem, cu risc de falimentare a acestuia. Revenind la nevoia de curaj și determinare, nu pot să nu constat că, astăzi, guvernarea manifestă acest curaj și determinare pentru readucerea carului reformei sistemului de pensii pe calea corectă. Mai ales că e vorba de o chestiune sensibilă ce ar putea fi speculată din interese înguste și de moment. Să fie clar, guvernarea nu majorează vârsta și stagiul de pensionare, prevederea legală controversată aprobată în decembrie 2020 nici nu a intrat încă în vigoare, dar reîntoarce legislația în albia conceptuală a reformei, de ajustare graduală pe termen lung a acestor parametri”, a mai scris Mircea Buga pe Facebook.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md