18:58:24 27.02.2020
 
Stiri

Un fost ministru al Justiției face LUMINĂ: „Există precedente când Comisia de la Veneția a examinat legile intrate în vigoare”

Politică 11.11.2019 15:20 Vizualizări2228 Autor: Ziarul National
Un fost ministru al Justiției face LUMINĂ: „Există precedente când Comisia de la Veneția a examinat legile intrate în vigoare” deschide.md


PSRM ar induce opinia publică în eroare atunci când declară că reprezentanții Comisiei de la Veneția nu avizează legile intrate în vigoare. Un astfel de precedent a avut loc acum câțiva ani, când experții Comisiei de la Veneția au dat aviz legii cu privire la interzicerea simbolurilor comuniste, menționează reprezentantul permanent al R. Moldova la Comisia de la Veneția, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

Potrivit lui Tănase, au existat diferite precedente când au fost examinate atât proiectele de legi, cât și legile intrate în vigoare.

Citește și: VIDEO // Premierul Maia Sandu le face o propunere socialiștilor pentru a NU demite Guvernul: „Îmi asum angajamentul public să nu expediez lista scurtă de candidați către CSP înainte de a primi avizul Comisiei de la Veneția”

„Chiar în perioada când am fost președintele Curții Constituționale, am cerut opinia Comisiei de la Veneția privind Legea simbolicii comuniste, care era intrată în vigoare. Și am obținut un aviz. Unele modificări la Codul Electoral, la fel, au fost examinate după intrarea în vigoare. Amintiți-vă de toate opiniile care erau despre pragul electoral. Totuși, preferabil e să fie înainte, pentru a evita niște situații mai delicate”, a declarat Alexandru Tănase pentru deschide.md.

Citește și: VIDEO // DECIZIA luată de PSRM, după ce Maia Sandu a venit cu o PROPUNERE pentru a evita demiterea Guvernului: „A provocat această CRIZA POLITICĂ și trebuie să-și retragă proiectul. Mai este timp până la ora 16.00”

Întrebat dacă PSRM ar putea, în acest context, să accepte propunerea Maiei Sandu, fostul președinte al CC a declarat că în acest caz problema ar fi de o altă natură.

„Din moment ce această angajare de răspundere va ajunge să fie text de lege, Maia Sandu va fi obligată se desemneze candidații și eu nu văd un temei legal ca să nu desemnezi candidații în timp ce deții interimatul funcției. Cel mai potrivit este ca în asemenea situații să se clarifice cât de legal și cât de constituțional sunt aceste inițiative și mai apoi să purceadă la drum, dar în condiții de criză lucrurile nu întotdeauna merg pe scenariile bune”, a punctat el.

De menționat că deputatul Vasile Bolea a declarat astăzi că Maia Sandu vrea să-i prinda pe socialiști într-o cursă. „Comisia de la Veneția nu examinează și avizează legi intrate deja în vigoare, ci proiecte de legi. Noi, dacă ne retragem moțiunea, atunci proiectul propus de Maia Sandu devine lege. Maia Sandu mai are timp să se gândească la retragerea proiectului de lege. Noi nu dăm termene, dar astăzi, la ora 16.00, se întrunește Biroul permanent al Parlamentului, care urmează să stabilească când va avea loc ședința în care urmează să fie examinată moțiunea”, a spus acesta, după ce Maia Sandu le-a propus partenerilor de coaliție să-și retragă moțiunea, iar dânsa promite să nu preselecteze niciun candidat la funcția de procuror general, până nu va veni avizul Comisiei de la Veneția.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.02.2020 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // 100 de zile cu Guver...

21.02.2020 08:59 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Irinei Rimes, ...

20.02.2020 17:30 Ziarul National Victor Chirilă // „Armata lui Ciocoi”...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md