03:11:39 16.05.2025
Stiri

Un fost angajat al Ministerului Economiei susține că Guvernul „a DISTRUS” Cancelaria de Stat după ultima reformă

Politică 08.02.2017 08:20 Vizualizări3158
Un fost angajat al Ministerului Economiei susține că Guvernul „a DISTRUS” Cancelaria de Stat după ultima reformă

Guvernul a decis, la sfârșitul lunii octombrie 2016, să aprobe o nouă structură a Cancelariei de Stat, iar argumentul major al autorităților a fost eficientizarea activității acesteia.

Un fost șef al Direcției economie și finanțe de la Cancelaria de Stat și fost angajat al Ministerului Economiei, Dumitru Barbalat, observă graba cu care a fost luată această decizie, proiectul nefiind supus dezbaterilor publice și introdus suplimentar în agendă chiar în timpul ședinței Guvernului. Mai mult, decizia a fost publicată în „Monitorul Oficial” peste două zile – la 28 octombrie 2016.

Decizia Guvernului prevede reducerea numărului de angajați de la 239 la 171 și stabilește următoarea structură a Cancelariei de Stat:

„Tot 171 de angajați au existat din anul 2002 până în 2009. În structura nouă, deja în vigoare, au fost lichidate toate direcțiile specializate. În conformitate cu noile atribuții, deja toate proiectele de hotărâri care vor fi propuse de ministere vor fi avizate în două direcții juridice, care au aceleași atribuții, doar că în una dintre direcții sunt numai trei unități de personal, fapt ce denotă o încălcare a regulilor, fiindcă într-o direcție urmează să fie nu mai puțin de cinci unități de personal. Juriștii nu vor reuși să evalueze proiectele din domeniul economic, financiar etc. A fost păstrată Direcția evaluare a politicilor de stat și formată încă o direcție similară - pentru politicele externe, cu 16 unități de personal. Pe moment, în conformitate cu atribuțiile ministerelor, acestea urmează să elaboreze 70 de diverse politici, care sunt documente extrem de complexe. A fost păstrată direcția reformă administrativă, dar cu un personal mai mic. Secția petiții cu cinci unități a devenit deja Direcție management petiții cu 17 unități de personal. Din lipsă de informații, nu este deloc simplu să înțelegi de ce a fost distrusă, reformată Cancelaria, fără careva explicații, și constituită o altă structură care din start nu va avea capacitatea necesară în calitate de componentă a Guvernului”, comentează Barbalat.

Fostul funcționar de stat estimează că reforma ministerelor ar putea eșua, dacă autoritățile vor proceda la fel ca în cazul reformării Cancelariei de Stat.

Ministrul Economiei, Octavian Calmâc, a anunțat recent că documentul privind reforma Guvernului va fi făcut public în luna februarie curent.

CITIȚI și În viitoarea structură a Guvernului nu se vor regăsi ȘAPTE MINISTERE. Cum va arăta noul Executiv după reforma administrației publice centrale

Menționăm că premierul Pavel Filip a declarat anterior că, deși numărul de angajați ai structurilor Guvernului va fi redus, cheltuielile pentru salarizare vor rămâne aceleași, pentru ca cei rămași să primească salarii competitive și să fie stopată fluctuația de cadre care îngreunează activitatea Executivului.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte