13:53:11 19.04.2024
Stiri

Expert economic: DOUĂ RISCURI majore ale Programului „Prima Casă”

Economie 09.11.2017 15:20 Vizualizări2062 Autor: Ziarul National
Expert economic: DOUĂ RISCURI majore ale Programului „Prima Casă”


Expertul economic, Veaceslav Ioniță, salută intenția Guvernului de a ajuta familiile tinere prin intermediul Programului „Prima Casă”, totuși acesta menționează că trebuie să ne asigurăm ca intențiile bune să fie implementate bine. Astfel, acesta evidențiază două riscuri majore ale programului destinat tinerilor din R. Moldova.

„Estimările și prognozele noastre arată că în 2017 piața creditelor ipotecare va înregistra o creștere de 50% față de anul precedent. În acest an, conform estimărilor noastre, numărul creditelor ipotecare noi sau contractelor pentru procurarea locuințelor, va atinge nivelul de 8 650 dintre care marea majoritate, sau 6 580, pentru procurarea de apartamente. Intenția Guvernului este de a stimula această piață și a ajuta tinerii, însă există două riscuri majore”, a declarat acesta.

Potrivit lui Ioniță, primul risc ține de concurența neloială. „Legea din start prevede că va fi oferit suport doar celor care vor contracta credite de la bănci. Ce avem de fapt în prezent? Numărul persoanelor care iau credit ipotecar este de 7-8 mii anual. În ultimii doi ani sectorul bancar trece prin dificultăți de creditare, iar pe acest fundal urmărim o înflorire a sectorului nebancar, care în câțiva ani și-a dublat cota de piață de la 8% la 16%. Piața de creditare, inclusiv ipotecară, va crește în acest an doar datorită sectorului nebancar”.

Citește și: Statul ar putea acoperi JUMĂTATE din dobânda achitată de tineri în cadrul proiectului „Prima Casă”

În același context, expertul spune că trebuie să admitem că cel puțin jumătate din cei care deja au decis să ia un credit ipotecar, vor apela la programul „Prima Casă”, pentru ca să-și minimizeze costurile.

„Este un lucru bun. Dacă presupunem că apartamentele lor sunt la jumătate din prețul maxim admis de lege, adică 500 mii lei, atunci Guvernul va trebui să ofere un miliard de lei garanții anuale doar pentru cei care și așa au decis să procure locuințe prin ipotecă. Aici noi nu vedem o problemă. Problema apare aici: Guvernului va credita beneficiarii care vor lua bani doar de la bănci. Ce avem în rezultat: Guvernul alocă un miliard de lei anual doar pentru a convinge cetățenii să nu se crediteze de la companiile nebancare, care sunt mult mai eficiente în prezent, dar să meargă la bănci, care au probleme cu oferirea de credite clienților. Deci, în loc să încurajeze concurența, Guvernul fără să vrea creează o concurență neloială în favoarea celor neeficienți”, este de părere Ioniță.

Sursa citată mai spune că este excesivă cerința de a obține aprobarea specială de la Banca Națională a Moldovei. „De ce e nevoie de acest impediment birocratic? Pe de parte, Guvernul luptă cu autoritățile excesive, anulează actele permisibile, pe de altă parte le creează din nou. Există criterii de eligibilitate stipulate în legea privind proiectul „Prima Casă” și este suficient. Deci, primul risc major este că această lege nu ajută tinerele familii, dar este un lobby pe banii publici în favoarea băncilor și contra companiilor nebancare. Pentru a evita acest risc, este necesar o redactare a legii și includerea tuturor instituțiilor financiare în acest proiect de lege”, vine cu soluții expertul.

Al doilea risc ține de escrocheriile care ar putea să apară. „În condițiile unei piețe imobiliare slab dezvoltate, unde valoarea oficială a imobilului este mult mai mică decât valoarea reală, este foarte ușor de realizat o schemă foarte primitivă de escrocherie. Astfel, de la persoana fizică se solicită o contribuție de 10% inițial, ca aport personal. Însă, beneficiarii pot evita ușor această restricție. Printr-o înțelegere cu vânzătorul, valoarea locuinței poate fi majorată cu 20%. Astfel, persoana procură un imobil fără investiții personale”.

Pentru a oferi o claritate, Ioniță a venit cu explicații suplimentare. „Persoana procură un apartament cu valoarea reală de 25 mii USD, însă prin înțelegeri cu vânzătorul declară valoare de 30 de mii. Contribuția sa este de 3 mii USD, iar banca prin garanția Guvernului îi oferă un credit de 27 de mii. Acest credit acoperă valoarea integrală a apartamentului, iar persoana rămâne și cu 2 mii USD, pe care îi poate utiliza la plata primelor tranșe. Consider că pe lângă valoarea maximă a unui imobil trebuie să existe și valoarea maximă admisibilă pentru 1 m2 de imobil, cea ce va determina riscul unei excrocherii. Acest proiect de lege este binevenit, dar organizarea unor dezbateri publice îi va crește calitatea. Astfel, în final vom avea o lege, care va fi cu adevărat un instrument de susținere a tinerilor la procurarea unui imobil”, a conchis expertul de la IDIS „Viitorul”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md