06:40:30 06.12.2023
Stiri

Un echipament de mărimea unei cutii de pizza este cheia pentru ca Ucraina să țină luminile aprinse în această iarnă. Atacurile Rusiei ar fi inutile. Despre ce este vorba

Actualitate 21.11.2023 17:41 Vizualizări1017 Autor: Ziarul National
Un echipament de mărimea unei cutii de pizza este cheia pentru ca Ucraina să țină luminile aprinse în această iarnă. Atacurile Rusiei ar fi inutile. Despre ce este vorba


Privind către o altă iarnă friguroasă și disperat să țină luminile aprinse, operatorul de rețea electrică din Ucraina a importat pe ascuns echipamente personalizate concepute pentru a rezista atacurilor rusești de război electronic, cu ajutorul oficialilor americani, relatează CNN.

Inginerii de la gigantul tehnologic american Cisco au petrecut săptămâni întregi construind și testând noul echipament într-un laborator din Austin, Texas, și au livrat un prototip Ucrainei în primăvară cu ajutorul unui avion al Forțelor Aeriene americane care transporta ajutor umanitar, potrivit Cisco.

După ce operatorul de rețea de stat al Ucrainei, Ukrenergo, a confirmat în liniște că noul echipament a funcționat în ciuda atacurilor rusești asupra sistemelor sale GPS, Cisco a expediat zeci de kituri hardware de dimensiunea unei cutii de pizza în valoare de aproximativ 1 milion de dolari în Ucraina, unde au fost instalate în toată țara, au declarat directorii Ukenergo pentru CNN.

Noul echipament, despre care nu s-a știut anterior, ar putea oferi un element crucial de salvare rețelei electrice a Ucrainei, care rămâne o țintă cheie a atacurilor rusești, pe măsură ce războiul de la Kremlin intră a doua iarnă.

Loviturile rusești cu rachete și drone din ultimii doi ani au distrus aproximativ 40% din stațiile electrice și echipamentele aferente pe care Ukrenergo le operează în toată țara, a declarat operatorul de rețea pentru CNN.

Într-un atac cibernetic rar care tocmai a fost făcut public, hackerii conectați la agenția de informații militare a Rusiei, GRU, au provocat o întrerupere a curentului în Ucraina în octombrie 2022, potrivit experților americani.

„Așteptăm ca acestea să continue, mai ales în această iarnă”, a declarat Illia Vitiuk, șefa de securitate cibernetică pentru serviciul de securitate ucrainean SBU, despre tentativele rusești de atac cibernetic asupra centralelor electrice.

Problema pe care Cisco și-a propus să o rezolve, totuși, este cauzată de bruiajele radio rusești care interferează cu sistemele GPS pe care se bazează și Ukrengo pentru a gestiona fluxul de energie în Ucraina.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md