Un cetăţean din Republica Moldova cu domiciliul în Iaşi a luptat în Ucraina: „Aici luptă doar idealişti. Banii primiţi aici nu merită efortul de a te înrola”


Un grup de români care luptă în războiul din Ucraina a povestit jurnaliştilor „Ziarului de Iaşi” viaţa dură din tranşee. Românii luptători sunt din toate zonele României, printre ei aflându-se la un moment dat şi un cetăţean din Republica Moldova care avea domiciliul în Iaşi. Însă, văzând „iadul” luptelor de la Bakhmut, acesta s-a întors acasă, la familie.
„Aici luptă doar idealişti. Banii primiţi aici nu merită efortul de a te înrola”, spun cei de pe front. Soldaţii românii cred că, în scenariul cel mai rău, în care Ucraina ar pierde războiul, iar România ar experimenta graniţa directă cu Rusia, judeţul Iaşi cât şi celelalte regiuni ar fi puternic militarizate.
„Traficul în şi dinspre Moldova, atât cel rutier cât şi cel feroviar, ar fi îngreunat de transportul de tehnică militară specifică şi trupe. De altfel, Moldova ar reprezenta prima redută a ţării împotriva unei agresiuni armate imaginare din partea Federaţiei Ruse”, ne-a spus comandantul grupului de luptă.
Cum este să stai o zi sub focul artileriei inamice, şi ce sentimente experimentezi atunci când mor colegi pe câmpul de luptă, lângă tine?
De la începutul războiului din Ucraina, zeci de străini s-au înrolat în armata ucraineană pentru a respinge invazia Federaţiei Ruse. Românii erau împărţiţi în diferite batalioane de luptă, în cadrul Legiunii străine. De curând, în armata ucraineană, Forţele Armate Ucrainene (AFU), a fost înfiinţat un grup de luptă format numai din vorbitori de limbă română Grupul de Luptă Român „Getica”. Grupul încă recrutează români doritori să lupte în acest război şI a înfiinţat pagina de Facebook, intitulată Romanian Battlegroup “Getica”.
O parte dintre aceştia, inclusiv comandantul lor care luptă cu indicativul „Getotac”, au luptat în cea mai rea porţiune a frontului - „Iadul” de la Bakhmut, o localitate asediată mult timp şi cucerită de către ruşi cu mari pierderi de vieţi omeneşti.
„Nu există zile bune pe front. Dar există zile foarte rele. Sunt zile în care eşti asediat continuu de către artilerie, zile în care frontul este atât de intens încât echipele de suport nu pot să aprovizioneze eficient prima linie, zile în care condiţiile meteorologice sunt extreme şi afectează moralul soldaţilor care sunt sub cerul liber, în poziţii, în tranşee. Dar cele mai oribile zile sunt acelea când pierzi prieteni, fraţi, camarazi, când la întoarcerea în cazarmă există locuri libere care îţi amintesc de oameni buni cu care nu o să mai povesteşti şi nu o să mai râzi niciodată”, spune comandantul Getotac.
Acesta subliniază pentru românii care vor să meargă în Ucraina să lupte pentru bani că nu merită suma. „Acest conflict este cel mai dur de la al doilea război mondial încoace. Un război care combină majoritatea tipurilor de arme şi sisteme, cu cel mai devastator efect tactic posibil şi cu pierderi umane extrem de însemnate ca număr. Condiţia fizică şi stabilitatea mentală sunt esenţiale pentru cei care se decid să lupte aici. În 95% din cazuri selectăm doar profiluri de candidaţi care au experienţă militară, iar banii primiţi aici nu merită efortul de a te înrola. Acceptăm să ni se alature doar idealişti, care au convingerea că Ucraina este de partea corectă şi morală a istoriei”, a subliniat Getotac.
Cum vede Grupul situaţia României
Grupul de români luptă la propriu cu ruşii, în Ucraina. Condiţiile de luptă sunt dure: ruşii atacă zilnic cu tancuri, cu rachete lansate din submarine, cu drone, pe un front care se întinde pe aproximativ 1.000 de kilometri. Soldaţii spun că ei au experienţă militară, şi că vor să preîntâmpine ca ruşii să ajungă la graniţa cu România.
„În primul rând, sperăm ca acest scenariu să rămână doar o ipoteză, doar imaginar. Nu cred că ar exista o tragedie mai înspăimântătoare pentru Moldova sau România decât un potenţial război împotriva Federaţiei „Duse” (n.r. – denumire inventată de grup, pentru Federaţia Rusă). Spunem asta deoarece noi suntem martori oculari la distrugerea pe care un astfel de război o provoacă atât la nivelul infrastructurii cât şi la nivelul societăţii, în Ucraina. Ne rugăm la Dumnezeu să ne apere teritoriile româneşti sacre, de această nenorocire. Trecând la simularea în care am deveni vecini cu ruşii, credem că regiunea Moldovei ar experimenta o militarizare exponenţială, direct proporţională cu un eventual avans al trupelor Federaţiei „Duse” în Ucraina, cu unităţi militare dislocate atât în mediul aşezărilor urbane cât şi în teren, cu arme si sisteme de armament specifice dispuse într-un număr însemnat, în zonă”, este de părere acesta.
Rusia nu are de gând să se oprească după o eventuală înfrângere şi cucerire a Ucrainei. În primul rând, Republica Moldova va fi ameninţată direct. Apoi România va fi ameninţată direct. De altfel, Rusia nu are interes să provoace o activare a articolului 5 al NATO, dar va continua să caute modalităţi de a provoca statele NATO în aşa măsură încât articolul 5 să nu poată fi activat şi, totuşi, interesele expansioniste ale Rusiei să fie satisfăcute”, a completat Getotac.
Citiți continuarea articolului pe ziaruldeiasi.ro





































