08:10:37 16.09.2019
 
Stiri

REVOLTĂTOR // Un bărbat din R. Moldova a trăit 40 de ani într-un internat psiho-neurologic, fără să știe cine era cu adevărat: Ajutat de UE să-și redobândească identitatea

Social 25.04.2019 12:20 Vizualizări1329 Autor: Ziarul National
REVOLTĂTOR // Un bărbat din R. Moldova a trăit 40 de ani într-un internat psiho-neurologic, fără să știe cine era cu adevărat: Ajutat de UE să-și redobândească identitatea eucoopnews.md

A trăit 40 de ani fără a cunoaște cine este cu adevărat, când și unde s-a născut.

Este povestea de viață a lui V.G., un bărbat din R. Moldova care și-a petrecut 40 de ani într-o instituție rezidențială cu profil psiho-neurologic, fără a deține certificat de naștere și buletin de identitate.

Recent, bărbatul și-a redobândit identitatea prin instanță, ajutat de un avocat din cadrul proiectului „Promovarea și monitorizarea drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale din instituțiile rezidențiale cu profil psiho-neurologic”.

În procesul de judecată s-a reușit probarea faptului că data, anul nașterii și numele persoanei au fost schimbate din motive necunoscute la vârsta de 9 ani, când această persoană fusese plasată în instituția rezidențială. Așa a ieșit la iveală identitatea persoanei care a obținut dreptul de perfectare a certificatului de naștere și a buletinului de identitate.

Potrivit responsabililor de la proiectul amintit, în instituțiile rezidențiale cu profil psiho-neurologic din R. Moldova se află pe moment câteva zeci de persoane identitatea cărora nu este cunoscută, iar acest fapt creează impedimente legale pentru incluziunea acestora în societate și beneficierea de toate drepturile.

Peste 30 de cazuri de litigare strategică au fost asistate juridic în cadrul Proiectului „Promovarea și monitorizarea drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale din instituțiile rezidențiale cu profil psiho-neurologic”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Asociația Keystone Moldova, în parteneriat cu Asociația Europeană a Prestatorilor de Servicii pentru Persoane cu Dizabilități și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.09.2019 09:10 Nicolae Negru Maia Sandu va merge la Moscova de bun...

09.09.2019 09:09 Nicolae Negru Congresul PD: resetare sau resemnare?...

06.09.2019 09:25 Nicolae Negru Incompatibilitatea unioniștilor cu un...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să-i ofere „o autonomie foarte puternică” Transnistriei, așa cum a anunțat președintele Igor Dodon, ca soluție pentru reglementarea conflictului transnistrean?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md