09:37:22 18.05.2024
Stiri

VIDEO // O nouă ȘANSĂ pentru Ucraina, dar și pentru SIGURANȚA R. Moldova. Ajutorul militar de peste 60,8 miliarde de dolari pentru Ucraina a trecut de Congresul american. ,,Acest vot este esențial pentru menținerea PĂCII în R. Moldova"

Actualitate 20.04.2024 21:05 Vizualizări1631 Autor: ZiarulNational
VIDEO // O nouă ȘANSĂ pentru Ucraina, dar și pentru SIGURANȚA R. Moldova.  Ajutorul militar de peste 60,8 miliarde de dolari pentru Ucraina a trecut de Congresul american. ,,Acest vot este esențial pentru menținerea PĂCII în R. Moldova


Camera Reprezentanților din SUA a votat sâmbătă, după luni de întârziere, deblocarea ajutorului militar de 60,84 de miliarde de dolari pentru Ucraina, într-un moment aproape dramatic pentru forțele Kievului, care se confruntă cu o criză de muniție și arme și pierd teren pe câmpul de luptă în fața Rusiei, conform CNN și BBC.


Pachetul de ajutor militar - arme și muniții - pentru Ucraina a fost supus la vot separat. Votul a fost unul covârșitor în favoare - 311 voturi „pentru” și 112 „împotrivă”. Rezultatul a fost întâmpinat cu aplauze de către democrați, care au agitat steaguri ucrainene.

Conform oficialilor americani, o parte dintre ajutoare vor ajunge pe frontul din Ucraina în cel mult o săptămână.

,,Va salva mii şi mii de vieţi", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski după vot, potrivit AFP.

,,Cameră Reprezentanților din SUA a aprobat azi pachetul de suport militar în valoare de peste 60 miliarde dolari pentru Ucraina. Urmează și un vot formal în Senat, dar un lucru este clar: acest vot este esențial pentru menținerea păcii și democrației în R. Moldova. Atât timp cât Ucraina liberă și independentă, R. Moldova democratică și independentă este în siguranță", a declarat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian.

Anterior, a fost votat un ajutor de peste 8 miliarde de dolari pentru aliații SUA din regiunea Indo-Pacific, inclusiv Taiwan.

Senatul este așteptat să își dea votul săptămâna viitoare, scrie BBC. Un vot favorabil în Senat este considerat destul de probabil, după ce camera superioară cu majoritate democrată și-a arătat deja sprijinul pentru o legislație similară privind ajutorul pentru Ucraina, la începutul anului.

Cerut de preşedintele democrat Joe Biden încă de anul trecut, într-un pachet comun ce includae şi asistenţa pentru Israel şi Taiwan, acest ajutor a fost până în prezent blocat de republicani în urma unei dispute cu democraţii privind migraţia.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean Pierre, a declarat vineri că dacă fondurile vor fi aprobate de Congres, Statele Unite vor trimite „imediat” transporturi de arme în Ucraina.

Ajutorul militar pentru Kiev a fost blocat timp de luni de zile, din cauza opoziției tot mai mari în rândul republicanilor. La un moment dat, unii conservatori au legat legislația privind Kievul de rezolvarea crizei migrației de la granița dintre SUA și Mexic - o misiune aproape imposibilă.
Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md