00:29:28 23.05.2024
Stiri

DOC // Ce a fost, totuși, în „KULIOK” și când a MINȚIT Plahotniuc? Fostul lider democrat infirmă că ar fi depus DENUNȚURI împotriva lui Dodon, dar DOCUMENTELE și declarațiile unor ex-deputați, inclusiv ale unui fost adjunct de-al său, îl CONTRAZIC

Actualitate 28.10.2022 15:59 Vizualizări2918 Autor: Ziarul National
DOC // Ce a fost, totuși, în „KULIOK” și când a MINȚIT Plahotniuc? Fostul lider democrat infirmă că ar fi depus DENUNȚURI împotriva lui Dodon, dar DOCUMENTELE și declarațiile unor ex-deputați, inclusiv ale unui fost adjunct de-al său, îl CONTRAZIC


Fostul lider al Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, a infirmat astăzi că ar fi depus un denunț împotriva lui Igor Dodon în dosarul denumit generic „kuliok”. Totuși, documentele prezentate anterior de ex-deputatul Iurie Reniță, dar și declarațiile făcute de fostul vicepreședinte al PD, Vlad Cebotari, în contrazic pe Vlad Plahotniuc, cel care și-a anunțat astăzi revenirea în politica din R. Moldova.

Plahotniuc nu a confirmat și nici nu a infirmat că dânsul ar fi pus la cale scurgerea de informații privind imaginile din biroul său în care îi întinde o pungă neagră lui Igor Dodon, pentru plata salariilor în PSRM.

„Am auzit ca dosarul respectiv (kuliok) a și fost trimis în judecată. Am mai auzit că procurorii au invocat că și eu, printre alte persoane, sunt vizat ca martor în acest dosar. Și apoi a fost și o declarație a Ministerului Justiției precum că aș putea fi și eu acuzat acum de corupere activă. Probabil acesta este modul prin care mi se dă de înțeles ce declarații ar fi indicat să fac (sau să nu fac) referitor la conținutul sacoșei, pentru cine și pentru ce era destinată sacoșa. Căci declarații pe așa subiecte eu nu am făcut. Dar aici am o curiozitate: cum atunci Procuratura instrumentează învinuirea adusă lui Dodon, fără ca eu să fi dat o declarație în acest sens? Ce alte probe au pus procurorii acolo?”, a declarat astăzi Plahotniuc, într-un interviu pentru Tribuna.md.

Fostul coordonator al coaliției de guvernare admite că Dodon are păcate, dar spune că dosarele sale trebuie să se bazeze pe dovezi, nu pe presupuneri.

„Nu zic că Dodon nu are păcate, dar Partidul Acțiune și Solidaritate pretinde că azi construiește în R. Moldova statul de drept! De ce dar în acest proces ei încă n-au ajuns la etapa când toate dosarele trebuie să fie cu probe, nu cu presupuneri și povești? Sau poate că au și ei (ca domnul Ghimpu) vreun as în mânecă și noi toți nu știm? Referitor la întrebarea ce fost în acel „kuliok”, eu nu pot face declarație atât timp cât există dosarul respectiv în judecată și cât timp există posibilitatea de a mi se cere o declarație în acest sens”, a precizat Plahotniuc.

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru, nu a răspuns la apelurile Ziarului NAȚIONAL pentru a ne spune dacă Plahotniuc a depus, totuși, sau nu mărturii în dosarul „kuliok”.

Amintim că fostul vicepreședinte al PD, Vlad Cebotari, a declarat în pe 6 mai, 2021, în cadrul unei emisiuni de la Tv8, că Vlad Plahotniuc, și ex-vicepreședintele PD, Serghei Iaralov, au depus denunțuri la Procuratura Generală în privința conținutului „kuliokului”, care în anul 2019 ar fi ajuns la Igor Dodon. Mai mult, procurorii ar fi ridicat toate înregistrările video făcute atunci la sediul PD.

„După actul de predare a „kuliokului”, Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov au mers la Procuratură și au făcut autodenunț. Deja trebuie să întrebați procurorii ce e cu acel autodenunț... Din câte eu îmi amintesc, ceea ce s-a discutat atunci, imediat după autodenunț, Procuratura a venit și a extras toate înregistrările și toate copiile care au ținut de acel episod”, a declarat Cebotari în emisiunea de pe 6 mai 2021.

Și fostul deputat Iurie Reniță insista, pe 11 mai 2021, că Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov ar fi depus un denunț la Procuratura Generală privind finanțarea Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) din „kuliokul” ex-coordonatorului coaliției de guvernare. În acest sens, deputatul a publicat prima pagină a unui raport întocmit de procurorii anticorupție, în care e menționat că Plahotniuc și Iaralov ar fi depus un denunț în privința imaginilor din iunie 2019, atunci când Igor Dodon se afla în biroul fostului lider al PD.

Documentele prezentate public de Iurie Reniță:Anul, luna și ziua filmării secvenței video cu „kuliokul” – 2019/06/04; ora 21:44:22, momentul în care Plahotniuc îi transmite „kuliokul” lui Dodon (a se vedea poza din anexă, e marcat într-un cerculeț roșu, sus, în colțul stâng);

Audierea lui Iaralov a început la ora 15:07 min. și s-a finalizat la ora 15:35 min., la sediul Procuraturii Anticorupție din Chișinău, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 198

Iată ce a declarat martorul Serghei Iaralov:

„Ulterior, în contextul aceleiași întrevederi, președintele Republicii Moldova Igor Dodon a pus în discuție subiectul finanțării Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Acesta a ținut să precizeze că Federația Rusă, pe toată această perioadă de timp, a finanțat Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, iar din 1 aprilie 2019 nu au mai acordat mijloace financiare pentru activitatea partidului.

În acest context, Igor Dodon a povestit despre cele discutate cu vicepremierul rus, Dmitri Kozak, cu care s-a întâlnit la 6 iunie 2019 în cadrul Forumului Economic Internațional desfășurat la Sankt Petersburg, unde i-a comunicat vicepremierului rus că, de două luni, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova nu mai primește nicio finanțare din Federația Rusă, precum primea anterior.

În contextul discuției, Igor Dodon a declarat că l-a întrebat pe vicepremierul rus cum să procedeze și dacă anume el să înceapă discuțiile cu Vladimir Plahotniuc despre finanțarea Partidului Socialiștilor, la care Dmitri Kozak i-a spus lui Igor Dodon că nu trebuie să întrebe nimic, deoarece el personal, adică Dmitri Kozak urma să-i comunice lui Vladimir Plahotniuc. Cu alte cuvinte, s-a avut în vedere că Vladimir Plahotniuc va fi informat de către Dmitri Kozak că trebuie să finanțeze Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Auzind una ca asta, Vladimir Plahotniuc i-a reproșat lui Igor Dodon prin acordarea unei întrebări cum ar fi „mie să-mi spună cineva să dau bani pentru PSRM", răspunsul lui Dodon fiind da, precizând că finanțarea aceasta el a primit-o anterior de la Federația Rusă și este necesară pentru întreținerea partidului.

În acest context, Igor Dodon a confirmat că primește în jur de 600-700 mii USD pe lună pentru finanțarea PSRM din Federația Rusă, la care președintele PDM i-a spus lui Igor Dodon că finanțarea de către dânsul a Partidului Socialiștilor cu plăti similare celor primite de la ruși nu poate avea loc, deoarece așa sume îl depășesc pe Vladimir Plahotniuc, iar Igor Dodon a precizat că încearcă să majoreze finanțarea de la șapte-opt sute de mii până la un milion de dolari pe luna pentru întreținere".

𝑷𝒓𝒐𝒄𝒆𝒔𝒖𝒍-𝒗𝒆𝒓𝒃𝒂𝒍 𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒔𝒄𝒓𝒊𝒔 𝒅𝒊𝒏 𝒄𝒖𝒗𝒊𝒏𝒕𝒆𝒍𝒆 𝒎𝒆𝒍𝒆, 𝒅𝒆 𝒎𝒊𝒏𝒆 𝒄𝒊𝒕𝒊𝒕, 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒄𝒆 și 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒆𝒛: 𝑺𝒆𝒓𝒈𝒉𝒆𝒊 𝑰𝒂𝒓𝒂𝒍𝒐𝒗, 𝒎𝒂𝒓𝒕𝒐𝒓.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md