17:58:26 03.10.2023
Stiri

VIDEO // Ursula von der Leyen a anunțat un nou pachet de ASISTENȚĂ pentru R. Moldova: „Putem vorbi acum de 1,6 MILIARDE de euro, ceea ce va aduce oportunități și investiții. Astăzi și mâine, întreaga Europă este R. Moldova”

Actualitate 31.05.2023 18:03 Vizualizări2192 Autor: Ziarul National
VIDEO // Ursula von der Leyen a anunțat un nou pachet de ASISTENȚĂ pentru R. Moldova: „Putem vorbi acum de 1,6 MILIARDE de euro, ceea ce va aduce oportunități și investiții. Astăzi și mâine, întreaga Europă este R. Moldova”


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, sosită astăzi în R. Moldova pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene (CPE), a anunțat un nou pachet de asistență pentru R. Moldova, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președinta Maia Sandu.

„R. Moldova este săptămâna aceasta inima politică a Europei. Cred că este ceva natural și se explică de la sine că cel de-al doilea Summit al CPE are loc anume în R. Moldova. Noi suntem alături de voi, noi susținem fiecare pas făcut spre UE. Astăzi sunt bucuroasă să anunț un nou pachet de asistență pentru R. Moldova cu un obiectiv dublu. Noi vrem să vă susținem să abordați impactul războiului din vecinătate și vrem să vă aducem mai aproape de UE.

Acest pachet are cinci inițiative foarte concrete:

1. Vom liberaliza tarifele la roaming între UE și R. Moldova. Este un pas foarte important, care va aduce beneficii oamenilor, precum și companiilor noastre.

2. Vom oferi un sprijin economic adițional. Din octombrie 2021 UE a oferit R. Moldova peste un miliard de euro. E vorba de 300 de mii de euro asistență macrofinanciară pentru anul curent. În afară de asta, noi venim cu sprijin adițional în privința planului nostru economic și investițional pentru R. Moldova. Ținta noastră inițială a fost să ajungem până la 600 de milioane de euro finanțare adițională. Astfel, noi vom reuși practic să triplăm suma aceasta. Acum putem vorbi de 1,6 miliarde de euro, ceea ce va aduce oportunități extraordinare pentru companiile din R. Moldova. E vorba de investiții directe în R. Moldova.

3. Sectorul energetic. Criza energetică provocată de Rusia încă dăunează R. Moldova. Noi suntem aici să vă susținem atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Pe termen scurt vom oferi peste 100 de milioane de euro pentru a acoperi necesitățile imediate și anume pentru a ajuta populația vulnerabilă. Vom face clădirile rezidențiale mai eficiente din punct de vedere energetic.

Sunt bucuroasă că R. Moldova face parte din mecanismul de procurare a gazelor de către UE. Astfel, putem obține împreună cea mai bună ofertă. R. Moldova e parte a acestei platforme și deja e un succes foarte mare. Pe termen lung, vom finanța proiecte pentru a integra R. Moldova pe piața europeană de energie. Vom investi în interconectarea cu două rețele de tensiune înaltă dintre R. Moldova și România.

În afară de aceasta, vom pune la dispoziție 50 de milioane de euro pentru reabilitarea căilor ferate, ca parte a pachetului de solidaritate al Europei.

4. E vorba de securitate și reziliență. În acest sens, UE a convenit să ofere un pachet de 40 de milioane de euro pentru domeniul militar și anume pentru a consolida forțele armate, inclusiv prin intermediul instruirilor. Acum noi vrem să sporim în continuare acest sprijin pentru R. Moldova. Noi vedem în mod clar cum Rusia încearcă să destabilizeze R. Moldova prin acțiuni hibride. Vrem să sporim asistența, pentru a spori reziliența R. Moldova împotriva amenințărilor hibride ale Rusiei.

5. Necesitatea de a avansa pe calea europeană. Eu văd foarte clar că înregistrați un progres semnificativ. Este plăcut să vedem și noi vă susținem să avansați în această direcție. Astfel, noi intenționăm să majorăm semnificativ numărul angajaților în Delegația UE la Chișinău, în special pentru a vă susține în dezvoltarea și implementarea reformelor.

Vă mulțumesc că ne găzduiți aici la Chișinău. Prezența a 50 de lideri europeni la Chișinău ne oferă un mesaj foarte puternic. R. Moldova este în inima Europei, R. Moldova este Europa. Astăzi și mâine întreaga Europă este R. Moldova”, a conchis președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md