04:04:53 29.01.2023
Stiri

Rusia declară cu text DESCHIS că are dreptul să SISTEZE în orice moment livrările de gaz către R. Moldova. „Gazprom” încearcă să paseze VINA pe ucraineni în privința reducerii cu 30% a volumului pentru octombrie

Actualitate 04.10.2022 16:13 Vizualizări1590 Autor: Ziarul National
Rusia declară cu text DESCHIS că are dreptul să SISTEZE în orice moment livrările de gaz către R. Moldova. „Gazprom” încearcă să paseze VINA pe ucraineni în privința reducerii cu 30% a volumului pentru octombrie


Federația Rusă amenință R. Moldova cu sistarea livrărilor de gaze, dacă va încălca, măcar o dată, termenii contractului semnat în 2021. Mai mult, „Gazprom” afirmă că nu va accepta cererea autorităților de la Chișinău de a atenua obligațiunile contractuale, mai ales în privința plății în avans.

„Pe parcursul anului 2022, compania „Moldovagaz” a încălcat în mod regulat prevederile contractului privind termenul de plată pentru gazul furnizat. Totodată, compania a solicitat în mod repetat atenuarea obligațiilor contractuale în ceea ce privește volumele de furnizare. „Gazprom” a fost întotdeauna înțelegător față de solicitările părții moldovenești, confirmându-și concentrarea pe o cooperare pe termen lung și reciproc avantajoasă și a satisfăcut în mod regulat aceste solicitări ale părții moldovenești”, se arată într-un comunicat de presă al gigantului rus.

Potrivit „Gazprom”, ucrainenii de la „Naftogaz” s-ar face vinovați de reducerea livrărilor cu 30 la sută în luna octombrie.

„Naftogaz din Ucraina refuză să ofere „Gazprom” serviciul integral de transport de gaze. Din acest motiv, în octombrie 2022, „Gazprom” are posibilitatea de a furniza R. Moldova un volum de gaze de 5,7 milioane de metri cubi pe zi”, cităm din același comunicat.

Rușii mai spun că, în general, își rezervă dreptul de a opri complet livrările, dacă „Moldovagaz” nu va plăti pentru gazul consumat până la data de 20 octombrie 2022.

„De asemenea, ne rezervăm dreptul de a rezilia contractul în orice moment din cauza încălcărilor grave a termenelor pentru încheierea unui acord de stingere a datoriei istorice a S.A. „Moldovagaz”. În viitor, orice solicitare din partea R. Moldova, care implică modificări ale clauzelor contractuale, se va face numai sub forma unor completări corespunzătoare la contract”, amenință „Gazprom”.
Amintim că, de la 1 octombrie curent, „Gazprom” a decis unilateral să reducă volumul de gaze livrat R. Moldova cu 30%, invocând „probleme tehnice”.

Autoritățile de la Chișinău au anunțat că, pentru a acoperi consumul necesar, se va recurge la rezervele de gaze cumpărate și stocate din timp în România și Ucraina, iar în caz de urgență republica noastră va cumpăra energie electrică tot din statele vecine.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.01.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Toate statele sunt s...

27.01.2023 16:26 Ziarul National Au luat la pumni un bărbat noaptea, î...

25.01.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Problema identitară î...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că actuala guvernare a R. Moldova trebuie să schimbe Guvernul în anul 2023?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md