03:33:40 09.05.2021
 
Stiri

R. Moldova poate să CUMPERE vaccin împotriva COVID-19 prin intermediul platformei COVAX. Prețul unei doze se ridică la 7 dolari americani

Actualitate 14.04.2021 15:05 Vizualizări1114 Autor: Ziarul National
R. Moldova poate să CUMPERE vaccin împotriva COVID-19 prin intermediul platformei COVAX. Prețul unei doze se ridică la 7 dolari americani


Platforma COVAX este gata să faciliteze achiziționarea de către R. Moldova, în condiții avantajoase, a vaccinurilor anti-COVID-19, pentru imunizarea a 30 la sută din populația R. Moldova. Aceste vaccinuri oferite contra cost, plus cele donate prin intermediul Platformei COVAX, vor acoperi vaccinare a 50 la sută din populația R. Moldova, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

„Platforma COVAX ne-a informat despre lansarea mecanismului de cost-sharing, prin care R. Moldova poate procura vaccin împotriva COVID-19, la prețuri avantajoase. Mecanismul de cost-sharing vine să faciliteze în continuare accesul echitabil la vaccin, adițional la dozele oferite gratuit pentru 20% din populația țării, pentru a spori gradul de acoperire a populației cu vaccin împotriva COVID-19”, menționează MSMPS.

În scrisoare se mai menționează că livrarea vaccinului va fi efectuată în funcție de stocurile disponibile, iar platforma COVAX va comunica despre cantitatea de doze disponibile pentru a fi livrate pe parcursul anului 2021.

Totodată, prețul per doză a fost estimat la 7 dolari americani (125 de lei), care include cheltuielile de transport, taxele de procurare și alte taxe.

Ministerul Sănătății urmează să informeze Platforma COVAX, până pe 26 aprilie curent, despre cantitatea de vaccin care va fi procurată în anul 2021.

Menționăm că, la data de 30 decembrie 2020, MSMPS a remis către COVAX, cererea prin care a solicitat acoperirea a 50% din populație cu doze de vaccin împotriva COVID-19, dintre care 20% oferite gratuit, iar 30% prin intermediul mecanismului de cost-sharing cu prețuri preferențiale acordate Republicii Moldova.

Până la ora actuală, prin intermediul platformei COVAX au fost livrate gratuit în R. Moldova 14 400 de doze AstraZeneca și 24 570 de doze Pfizer, iar la sfârșitul lunii aprilie vor fi recepționate încă 48 000 de doze de AstraZeneca.

Recent, autoritățile de la Chișinău au anunțat că negociază cu un producător chinez în vederea achiziționării a 400 de mii de doze de CoronaVac, iar socialistul Igor Dodon prezenta calcule privind achiziția vaccinului Sputnik V cu circa zece dolar per doză. Nici CoronaVac, nici Sputnik V nu sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2021 09:35 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unire pe stânga, ego...

04.05.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // De la presa liberă l...

30.04.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Covidul politic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că instituțiile de învățământ din R. Moldova trebuie să revină totalmente la prezența fizică la ore a elevilor după vacanța de Paște?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md