„HaiTV”, o nouă tentativă a Kremlinului de a pătrunde cu PROPAGANDA în casele cetățenilor R. Moldova? Prin intermediul aplicației sunt retransmise canalele rusești interzise de SIS


Cel puțin 32 de servicii media audiovizuale din Federația Rusă și Belarus, interzise anterior de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), încearcă să intre în casele cetățenilor R. Moldova prin intermediul aplicației de streaming „HaiTV” și a paginii web www.haitv.md. Tot mulți cetățeni au primit pe mesaje prin care sunt îndemnați să se aboneze și să acceseze aceste programe.
Consiliul Audiovizualului (CA) s-a autosesizat în legătură cu acest fapt, însă nu poate să întreprindă prea multe acțiuni.
„Analizând conținutul actual al paginii web www.haitv.md, CA constată că acesta conține o listă de 32 servicii media audiovizuale din Federația Rusă și Belarus Accesând rubrica „смотреть” din căsuța fiecărui serviciu, se face redirecționare la o altă pagină web care, în cele mai dese cazuri, este pagina furnizorului de servicii media, spre exemplu: 1tv.ru, ntv.ru, tvzvezda.tu etc. Majoritatea acestor pagini au fost blocate pe teritoriul R. Moldova de Serviciul de Informații și Securitate.
În ce privește accesarea aplicației „HaiTV” prin intermediul magazinului online „Google Play”, autoritatea de reglementare menționează că este posibilă vizualizarea a 11 servicii media audiovizuale. Or, se constată că aceasta ar putea fi considerată drept distribuitor de servicii media, însă este dificilă stabilirea jurisdicției unei asemenea aplicații. Astfel, urmează să fie identificat unde are loc încărcarea conținuturilor audiovizuale. Dacă încărcarea este efectuată în R. Moldova, atunci acesta este în jurisdicția noastră și urmează ca activitatea să fie autorizată de CA.
Ținând cont de faptul că jurisdicția aplicației „HaiTV” nu este stabilită; că, prin intermediul acesteia, sunt retransmise servicii media audiovizuale interzise prin Ordinul Directorului SIS, precum și în vederea protejării spațiului audiovizual național și asigurării securității informaționale, CA a comunicat și solicitat instituțiilor abilitate să întreprindă, în timp util, toate acțiunile ce se impun în acest caz”, se arată într-un comunicat al CA.
Totodată, CA amintește că a aplicat mai multe sancțiuni unor distribuitori de servicii media din jurisdicția R. Moldova, pentru retransmisiunea programelor interzise prin art. 17 din CSMA – Protejarea spațiului audiovizual național.
„În plus, pe parcursul anului 2022, CA a sancționat mai mulți furnizori de servicii media din jurisdicția R. Moldova, pentru faptul că nu a fost asigurată informarea corectă (art. 13 CSMA) în difuzarea programelor achiziționate de la serviciile media audiovizuale din Federația Rusă, care sunt posibile spre vizionare prin intermediul aplicației „HaiTV””, conchide sursa citată.









































































