16:27:15 23.02.2024
Stiri

Dodon, după ședința CSS: Compania „Avia-Invest” NU a fost înstrăinată, iar procesul de vânzare a cotelor-părți a fost BLOCAT. „Contractul de concesionare a Aeroportului va fi REZILIAT”

Economie 23.08.2019 14:59 Vizualizări5915 Autor: Ziarul National
Dodon, după ședința CSS: Compania „Avia-Invest” NU a fost înstrăinată, iar procesul de vânzare a cotelor-părți a fost BLOCAT. „Contractul de concesionare a Aeroportului va fi REZILIAT”


Președintele Igor Dodon dă asigurări că „Avia-Invest”, compania lui Ilan Șor care a primit Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) în concesiune pentru 49 de ani, nu a fost vândută, iar procesul de înstrăinare a cotelor-părți din capital a fost blocat.

Dodona afirmat astăzi, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), că investitorul anunțat, Nathaniel Philip Victor James Rothschild, a fost preîntâmpinat de autorități „să nu se vâre”, deoarece contractul de concesiune „va fi reziliat” de către stat.

„În opinia noastră, contractul urmează și trebuie reziliat, iar funcționarii care au semnat - chemați și întrebați care a fost interesul”, a declarat Dodon.

Potrivit șefului statului, există mai multe pretexte pentru a rezilia contractul de concesiune, inclusiv pentru faptul că nu a fost îndeplinit programul investițional.

În perioada anilor 2014 - 2018, compania „Avia-Invest” trebuia să investească 160 milioane de euro, dar aceasta raportează că ar fi investit doar 78 de milioane.

„Există suspiciuni că o parte din bani a provenit din furtul miliardului. De asta se ocupă intensiv organele de anchetă”, a spus Dodon.

Contractul de concesiune a fost semnat în 2013, iar investitorul s-a obligat să investească în cei 49 de ani 244 de milioane de euro.

„Există suspiciuni rezonabile că, la momentul semnării acordului, statul a fost prejudiciat. Vă dau doar un exemplu: în acordul de concesiune a fost indicat faptul că investitorul privat are dreptul să perceapă de pe fiecare pasager suma de 9 euro. Doar anul trecut, numărul de pasageri ai AIC a fost de 2,8 milioane. Faceți un simplu calcul și o să vedeți că, doar în anul 2018, investitorul privat a acumulat din contul nostru, al tuturor, peste 24 de milioane de euro. Înmulțiți 24 de milioane de euro la 49 de ani și o să ajungeți la suma de aproape un miliard de euro din contul oamenilor. Asta în afară de alte taxe, sunt o mulțime. Iar investitorul privat și-a luat angajamentul să investească 244 de milioane de euro. Asta pentru toți cei care au fost la guvernare în 2013, 2014, 2015 și se laudă că a fost un acord în interesul statului. Unde este interesul statului aici? Mare business au făcut”, a spus Dodon.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md