04:16:26 02.03.2021
 
Stiri

CSJ nu a admis spre EXAMINARE dosarul „Diaspora vs. R Moldova”

Social 12.12.2016 13:00 Vizualizări2548 Autor: Ziarul National
CSJ nu a admis spre EXAMINARE dosarul „Diaspora vs. R Moldova”


Magistrații Curții Supreme de Justiție, Tatiana Vieru, Valentina Clevadî și Oleg Sternioală nu au admis spre examinare dosarul „Diaspora vs. R Moldova”. O declarați în acest sens a fost făcută astăzi de avocatul cetățenilor din diaspora, Eduard Dogore.

„Nu a trecut admisibilitatea, însă nu cunoaștem motivele. Urmează să facem cunoștință cu motivarea, ulterior vom veni cu o reacție”, a precizat Digore pentru unimedia.info.

Digore se aștepta ca cel mai înalt for al justiției moldovenești să verifice legalitatea și temeinicia hotărârilor instanțelor inferioare. „CSJ trebuie să dea răspuns cetățeanului la mai multe pretenții și excepții ridicate în cadrul procesului:

- Hotărârile Consiliului Electoral de circumscripție electorală a municipiului Chișinău prin care s-a luat act de contestațiile cetățenilor și expediate Curții Constituționale, au fost emise în conformitate cu legea sau nu? Dacă da, atunci în baza cărei norme concrete? Nici autoritățile și nici instanțele inferioare n-au oferit acest răspuns până acuma;

- I s-a încălcat dreptul la vot al cetățeanului care s-a prezentat la urne și nu i s-a oferit un buletin de vot?

- Poate fi de vină cetățeanul care s-a prezentat la urne și n-a reușit să voteze? Ce putea face cetățeanul ca să-și exercite propriul vot?

- Faptul că dreptul la vot nu este unul cu caracter absolut, ar însemna oare că acesta poate fi încălcat?

- Secțiile de votare au fost deschise conform locului de aflare al cetățenilor moldoveni în localitățile din străinătate și proporțional numărului acestora?

- Poate o instanță judecătorească să substituie Curtea Constituțională și să declare constituționale unele norme care n-au constituit obiect de control la Curte?

- Au avut parte cetățenii de un proces echitabil, atâta timp cât:

➢ statul n-a prezentat toate probele pe care le are în posesie și se referă la persoanele contestatare, neglijându-se prevederile legale obligatorii în acest sens?

➢ În proces n-au fost atrași toți cetățenii vizați în hotărârile Consiliului electoral de circumscripție (cei în jur de 4 000 de contestatari);

➢ Instanțele au refuzat sesizarea Curții Constituționale pentru verificarea constituționalității art.49, alin.3 Cod electoral, care limitează 3 000 buletine de vot per secție de votare;

➢ Cauza a fost judecată de judecători recuzați pentru părtinire în favoarea statului și aflați în demisie;

➢ Instanțele resping audierea martorilor care au fost prezenți în ziua alegerilor la secțiile de votare cu pricina;

➢ Instanțele refuză verificarea actelor normative care au stat la baza organizării alegerilor din străinătate;

➢ Instanțele neglijează cu desăvârșire sarcina prevăzută de lege a statului de a-și proba legalitatea actului emis.

Acestea sunt întrebările principale la care cetățeanul trebuie să aibă un răspuns clar”, a declarat anterior avocatul.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Wilson 12.12.2016 14:01

Pai acesta este un dosar fara logica, prin care avocatii au dorit sa cistige niste bani, iar Maia sa se victimizeze. Poate ca sa se inregistrat diaspora la CEC, poate ca era vreun motiv sa se dea in judecata, dar asa.... moldoveni prosti.

slava 12.12.2016 14:03

Pierdere de timp, pe sesizari care se fac de dragul manipularii opiniei publice. Daca fiecare cetatean care se simte revoltat, ar fi citit codul electoral in loc de comentarii si stiri pe facebook, si ar vedeam de cine au fost votate prezentele prevederi ale codului, nu mai era atata zarva!

Uncleded 12.12.2016 14:50

Dosarul nu a fost complet, fara rapoarte de la ambasade/consulate, fara nici un raport de la MAEIE, ce fel de dosar e asta, si la CEDO la fel o sa fie respins caci este facut doar pentru PR.

Dan Bilzerian 12.12.2016 15:11

Eu tot locuiesc peste hotare, dar ma interesat ce trebuie să fac pentru a participa la alegeri peste hotare pe alții iau durut în cot iar acum caută vinovatul, fiecare din cei care nu sa interesat este vinovat nu statul.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2021 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce tac ambasadorii

26.02.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să așteptăm primăvar...

23.02.2021 08:19 Ziarul National APELUL lui Alecu Reniță pentru Maia S...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md