Blocul „ПОБЕДА”, creat de condamnatul Ilan Șor la Moscova, nu va participa la alegerile prezidențiale și referendumul de pe 20 octombrie: CEC a respins cererea de înregistrare a blocului condus de Marina Tauber
Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins astăzi cererea de înregistrare a Blocului Electoral „VICTORIE - ПОБЕДА” pentru participare la referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova din 20 octombrie 2024.
Blocul, format din patru partide afiliate condamnatului Ilan Șor, a fost lansat în această primăvară de la Moscova, iar în calitate de secretar executiv al acestuia a fost desemnată deputata Marina Tauber. Formațiunile constituante sunt „Șansă”, „Victorie”, „Renaștere” și „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”.
După depunerea cererii de către blocul lui Șor, CEC a solicitat mai multe clarificări, inclusiv privind finanțarea campaniei electorale, ținând cont de faptul că, anterior, cel puțin două entități ale blocului au fost sancționate pentru încălcări la acest capitol. De asemenea, CEC a solicitat explicații vizavi de utilizarea unei denumiri similare pentru bloc cu cea a unui partid politic înregistrat oficial - „Victorie”.
„Denumirea blocului electoral nu poate fi identică cu cea a altor concurenți electorali sau cu denumirea partidelor deja înregistrate”, a declarat vicepreședintele CEC, Pavel Postica.
CEC a mai cerut și clarificări ale aspectelor juridice, reieșind din faptul că Marina Tauber este inclusă în lista de sancțiuni ale SUA și UE, dar și a Consiliului interinstituțional de supervizare, care îi limitează accesul la fonduri.
Responsabilii blocului au răspuns că, în cazul denumirii identice, aceasta coincide doar în proporție de 50% cu cea a partidului „Victorie”, având în vedere și traducerea cuvântului în limba rusă, parte a aceleiași denumiri. De asemenea, Blocul „VICTORIE - ПОБЕДА” a invocat „presupuneri lipsite de probe” în cazul Marinei Tauber, deputata cercetată penal în mai multe dosare.
De asemenea, responsabilii blocului nu au prezentat lista tuturor persoanelor din organele de conducere a celor patru partide, iar unele dintre cele enumerate nu și-ar fi îndeplinit obligațiunile de a depune declarații de avere la Autoritatea Națională de Integritate (ANI). CEC a solicitat ANI să verifice aceste persoane.
Membrul CEC afiliat socialiștilor, Vadim Filipov, nu a susținut decizia CEC, aprobată cu șase voturi, privind respingerea cererii de înregistrare a blocului respectiv pentru participare la referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova din 20 octombrie 2024. Alți doi membri ai CEC au refuzat să participe la vot.
Reprezentantul Blocului „VICTORIA - POBEDA”, Adrian Cojocaru, care a fost prezent la ședința CEC, consideră „ilegală” decizia autorității electorale centrale, pentru că ar încălca dreptul de a participa la alegeri și de a fi ales. Cojocaru a anunțat că decizia respectivă va fi contestată la Curtea de Apel.
„EU4Moldova” // Complex sportiv, infrastructură modernizată, grădinițe renovate sau baraje reconstruite: Cinci orașe din R. Moldova, granturi de milioane de la UE pentru proiecte de revitalizare urbană
Relațiile R. Moldova cu Franța, la un nou nivel: Runde de consultări între miniștrii de Externe de cel puțin două ori pe an, grupuri bilaterale de lucru și proiecte comune
DRRM a dotat cu table interactive toate grupele din grădinițele situate în orașul Cimișlia: Investiții de peste 1,2 milioane de lei. „Mulțumiri speciale lui Adrian Dupu pentru sprijinul continuu și parteneriatul de succes”