21:57:51 01.06.2023
Stiri

UE și OMS au donat spitalelor raionale și municipale din R. Moldova dispozitive medicale în valoare de peste 11,5 milioane de lei

Actualitate 30.03.2023 14:44 Vizualizări1023 Autor: Ziarul National
UE și OMS au donat spitalelor raionale și municipale din R. Moldova dispozitive medicale în valoare de peste 11,5 milioane de lei


Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Uniunea Europeană (UE) au donat astăzi spitalelor regionale și municipale din R. Moldova dispozitive medicale în valoare de peste 11,5 de milioane de lei sau 622 de mii de euro.

În cadrul ceremoniei de donație, organizată la Spitalul raional Soroca, ministra Sănătății Ala Nemerenco, a declarat că lotul include 40 de truse medicale de urgență, 20 de mese de operație, 30 de monitoare pentru monitorizarea funcțiilor vitale ale pacienților și zeci de lămpi chirurgicale.

„Vor beneficia de aceste echipamente nu doar Spitalul raional Soroca, dar și spitalele raionale din Ungheni, Orhei, Hâncești, Edineț, Comrat, Căușeni, Cahul, Anenii Noi și Spitalul Republican Clinic din Bălți”, a enumerat ministra.De asemenea, kituri au primit instituțiile republicane: Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie, Institutul Mamei și Copilului, Institutul de Medicină Urgentă; municipale: Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, SCM pentru copii „Valentin Ignatenco” și spitalele raionale din Ștefan Vodă, Florești și Criuleni.

Ala Nemerenco a mulțumit partenerilor pentru aceste „injecții” menite să „însănătoșească” sistemul de sănătate al Republica Moldova și să-l transforme în conformitate cu standardele Uniunii Europene. Potrivit ministrei, UE a donat R. Moldova în perioada pandemică echipamente, medicamente, teste și vaccinuri în sumă de peste 80 de milioane de lei.

„În total, 14 spitale raionale și șase spitale naționale, republicane, municipale vor primi truse de traumă și chirurgie de urgență, numită și trusă-test. Valoarea totală a echipamentului ce urmează a fi livrat în spitalele din republică este de 382 de mii de euro (7,644 de milioane de lei). (...) Aceste truse vor fi utilizate de către personalul medical instruit în gestionarea adecvată a problemelor medicale emergente. Aceste truse salvează vieți”, a afirmat la eveniment Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Echipamentele au fost procurate de Organizația Mondială a Sănătății, cu suportul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectului „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”, al Guvernului Germaniei și Canadei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
31.05.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Uniunea Europeană - s...

29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md