UE plănuiește să renunțe la gazul rusesc până în 2027, dar Slovacia și Ungaria avertizează asupra riscurilor economice majore


Comisia Europeană a anunțat un plan ambițios care vizează eliminarea treptată a importurilor de energie din Rusia, inclusiv gazul natural, energia nucleară și gazele naturale lichefiate (LNG), până la sfârșitul anului 2027. Potrivit oficialilor de la Bruxelles, măsura are ca scop asigurarea independenței energetice totale a Uniunii Europene față de Rusia.
Aliații tradiționali ai Moscovei din estul Europei, cum ar fi Slovacia și Ungaria, au avut reacții dure. Ei acuză Comisia că riscă să provoace o „sinucidere economică” și o criză energetică regională. Premierul slovac Robert Fico, citat de agenția TASR, a declarat: „Recunoaștem obiectivul strategic al reducerii dependenței energetice de state terțe și Slovacia este gata să colaboreze cu Uniunea Europeană în acest sens, dar... este pur și simplu sinucidere economică să acceptăm că nici gaz, nici energie nucleară, nici petrol nu mai pot fi importate din Rusia, doar pentru că se construiește o nouă Cortină de Fier între Occident și Rusia.”
Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a condamnat planurile Bruxellesului, denumindu-le „motivate politic” și „o greșeală gravă”. El a afirmat: „Amenință securitatea energetică, crește prețurile și încalcă suveranitatea. Vor ca noi să plătim costul sprijinului lor nechibzuit pentru Ucraina. Respingem ferm aceste măsuri.”
În anul 2024, aproximativ 19% din importurile de gaz și LNG ale UE proveneau încă din Rusia, o scădere semnificativă față de 45% în 2021. Totuși, eliminarea completă a dependenței de gazul rusesc a fost mai dificilă comparativ cu interzicerea importurilor de petrol și cărbune.
Conform noii „foi de parcurs” a Comisiei Europene, UE va interzice până la sfârșitul lui 2025 toate importurile de gaz rusesc pe baza noilor contracte și a contractelor spot existente. Ulterior, până la sfârșitul lui 2027, vor fi eliminate toate importurile de energie din Rusia, inclusiv cele nucleare. Proiectele legislative urmează să fie prezentate în iunie și vor necesita aprobarea Parlamentului European și a unei majorități calificate a statelor membre. Planurile nu pot fi blocate de o minoritate de țări.
Comisarul european pentru energie, Dan Jorgensen, a declarat: „Putem adopta acest plan fără unanimitate. Sper, desigur, că toți vor vota pentru, dar dacă nu, și asta face parte din Uniunea Europeană – uneori majoritatea ia deciziile necesare.” Jorgensen a subliniat că actuala dependență a UE de energia rusească este ”inacceptabilă”, având în vedere că președintele rus, Vladimir Putin, „a folosit energia ca armă”, iar veniturile din exporturile de gaz au alimentat „cuferele de război” ale Kremlinului.
Comisia a subliniat că va colabora îndeaproape cu toate statele membre pentru implementarea planului, acordând o atenție specială celor mai afectate. Până la finalul anului, fiecare stat membru va trebui să elaboreze un plan național care să arate cum va contribui la eliminarea importurilor energetice din Rusia. Deocamdată nu este clar dacă Slovacia și Ungaria vor cooperadh. în acest proces.









































































