10:14:55 29.05.2025
Stiri

Ucraina încearcă să reducă taxele de tranzit pentru importul de gaze prin ruta transbalcanică, trecând și prin România

Actualitate 28.05.2025 03:04 Vizualizări792
Ucraina încearcă să reducă taxele de tranzit pentru importul de gaze prin ruta transbalcanică, trecând și prin România

Autoritatea de reglementare a energiei din Ucraina a aprobat un mecanism pentru importul de gaze menit să evite taxele de tranzit ridicate asociate furnizării de gaze prin conducta Transbalcanică din Grecia către Ucraina, a anunțat marți Ministerul ucrainean al Energiei. Informația a fost transmisă de Reuters.

Ucraina se confruntă cu o lipsă gravă de gaze, ca urmare a unor atacuri masive cu rachete din partea Rusiei, care au afectat semnificativ producția internă de gaze naturale. În prezent, Ucraina importă gaze prin Slovacia și Ungaria, dar ruta sudică nu este folosită din cauza tarifelor de tranzit mai mari. Gazele sosesc de la terminalele GNL din Grecia și tranzitează Bulgaria, România și Moldova.

"Ruta transbalcanică are un potențial semnificativ pentru a satisface nevoile imediate ale Ucrainei. Totuși, această rută implică cinci țări, iar aplicarea directă a tarifelor reglementate o face mai puțin atractivă comercial în comparație cu alternativele disponibile", a explicat ministerul ucrainean într-o declarație.

Ministerul a mai menționat că operatorii tranzitului de gaze din cele cinci țări au deschis o soluție optimizată care va permite utilizarea capacității neutilizate a conductei transbalcanice pentru importul de gaze în Ucraina la tarife competitive.

Detalii suplimentare nu au fost oferite de minister, dar s-a exprimat speranța ca toate țările implicate să ia decizii favorabile referitoare la utilizarea acestei rute. Guvernul de la Kiev a subliniat că Ucraina trebuie să importe cel puțin 4 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze pentru sezonul de încălzire 2025/26. În același timp, analiștii și foști oficiali au estimat nevoile de import la aproximativ 6,3 bcm.

Compania Naftogaz din Ucraina a început deja achizițiile, contractând 300 de milioane de metri cubi (mcm) de GNL american de la firma poloneză Orlen, care livrează prin Polonia. Rutele poloneză și lituaniană s-au dovedit cele mai accesibile, însă Ucraina va fi nevoită să utilizeze și alte conducte, deoarece interconectorul polonez permite doar importul a 7 mcm pe zi, comparativ cu cererea cu mult mai mare, de minimum 25 mcm.

Ucraina plănuia să importe marți aproximativ 20 mcm de gaze din Slovacia, Polonia și Ungaria. "După ce am renunțat la aprovizionarea cu energie rusească, Ucraina, asemenea partenerilor noștri din UE, lucrează activ pentru a descoperi rute alternative de aprovizionare cu gaze. Folosirea rutei transbalcanice este vitală în acest context", a declarat ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galușcenko.

Top stiri

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte