14:55:01 23.05.2024
Stiri

Ucraina anticipează o intensificare a acțiunilor ofensive ale Rusiei. „Nebunia Kremlinului este în continuare nemăsurată”

Actualitate 16.04.2024 17:28 Vizualizări687 Autor: Ziarul National
Ucraina anticipează o intensificare a acțiunilor ofensive ale Rusiei. „Nebunia Kremlinului este în continuare nemăsurată”


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că are informații de la serviciile sale de secrete, potrivit cărora Rusia va încerca să-şi intensifice atacurile şi acţiunile ofensive pe front în următoarele săptămâni şi luni, relatează EFE.

În discursul său, preşedintele ucrainean a subliniat din nou necesitatea ca aliaţii occidentali ai Ucrainei să o ajute să-şi protejeze teritoriul de atacurile ruseşti.

„Este evident că nebunia Kremlinului este în continuare nemăsurată, iar ocupantul va încerca să-şi intensifice atacurile şi acţiunile ofensive”, a declarat şeful statului ucrainean, citând informaţiile primite de şefii serviciilor sale militare şi de informaţii externe despre planurile Moscovei pentru această primăvară şi vară.

Zelenski a indicat că în următoarele săptămâni va organiza reuniuni cu partenerii Kievului pe tema livrărilor suplimentare de sisteme de apărare antiaeriană şi alte tipuri de armament necesar armatei din partea ţărilor care ajută Ucraina.

Rusia profită de superioritatea sa numerică în ceea ce priveşte trupele, cantitatea de muniţie şi sistemele de artilerie pentru a avansa în continuare pe frontul de est. Atât Volodimir Zelenski, cât şi comandantul şef al armatei, Oleksandr Sîrski, au recunoscut că situaţia s-a înrăutăţit pentru Ucraina în aceste teatre de operaţiuni în ultimele zile.

Aceste avertismente din partea Kievului intervin în contextul în care şeful Camerei Reprezentanţilor din SUA, republicanul Mike Johnson, a acceptat în cele din urmă luni, după o perioadă lungă de blocaj, votarea separată a pachetelor de ajutor militar propuse de Casa Albă pentru Ucraina şi Israel.

Acest pas al republicanilor ar putea duce la aprobarea unui pachet de ajutor crucial care va permite Ucrainei să continue să facă faţă războiului declanşat de Rusia.

În discursul său de luni seara, preşedintele ucrainean a subliniat din nou necesitatea ca aliaţii occidentali ai Ucrainei să o ajute să-şi protejeze teritoriul de atacurile ruseşti, aşa cum au făcut duminică dimineaţa în cazul Israelului.

Statul israelian a fost atacat de Iran cu peste 300 de rachete şi drone, aproape toate fiind interceptate de apărarea antiaeriană israeliană cu ajutorul armatelor, printre altele, ale SUA, Franţei şi Marii Britanii, care au doborât o parte dintre rachete de la bazele lor din apropierea Israelului.

Între timp, Rusia a continuat bombardamentele asupra regiunii Harkov (nord-est), unde două persoane au fost ucise luni în localitatea Lukianţî, ridicând bilanţul victimelor la cel puţin şase morţi în ultimele 24 de ore în Ucraina, potrivit dpa. O bomba teleghidată lansată de Rusia a căzut peste o şcoală din această localitate, unde alte patru persoane au fost rănite, a indicat şeful administraţiei regionale militare Oleh Sinehubov.

Mai la sud, unităţi ruseşti au bombardat oraşul Sloviansk (regiunea Doneţk), potrivit presei ucrainene. Două clădiri rezidenţiale cu mai multe etaje au fost grav avariate de impactul unei rachete Grom cu rază scurtă de acţiune. Nu se ştie deocamdată câte victime a provocat această lovitură.

În aceeaşi regiune Doneţk (est), cel puţin patru oameni - bărbaţi cu vârste cuprinse între 36 şi 38 de ani - au fost ucişi în oraşul Siversk în urma bombardamentelor ruseşti, a anunţat guvernatorul regional Vadim Filaşkin pe Telegram.

El a făcut apel la locuitorii rămaşi în Siversk să părăsească oraşul situat la numai 10 km vest de linia frontului. Siversk avea o populaţie de peste 10.000 de locuitori înainte de război.

Preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să revendice regiunile Lugansk, Doneţk (est), Zaporojie şi Herson (sud) pe care le-a anexat pe hârtie, dar care nu sunt ocupate în totalitate de Rusia.

Moscova controlează şi peninsula ucraineană Crimeea pe care a anexat-o prin încălcarea dreptului internaţional în 2014, aminteşte dpa.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md