20:40:18 04.07.2020
 
Stiri

Tusk: Este posibilă o scurtă amânare a Brexit-ului, dacă parlamentul britanic aprobă acordul de ieşire

Știri 21.03.2019 11:39 Vizualizări762 Autor: Ziarul National
Tusk: Este posibilă o scurtă amânare a Brexit-ului, dacă parlamentul britanic aprobă acordul de ieşire NBC


Liderii ţărilor din Uniunea Europeană sunt dispuşi să accepte „o scurtă prelungire" a perioadei care precede Brexit-ul, însă doar dacă parlamentul britanic va aproba acordul ieşirii Regatului Unit din UE deja negociat cu premierul Theresa May, a declarat miercuri preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, potrivit AFP şi DPA.

„În lumina consultărilor pe care le-am avut în ultimele zile" cu liderii Celor 27, „cred că o scurtă prelungire ar fi posibilă, însă ea ar fi condiţionată de un vot pozitiv asupra tratatului de retragere în Camera Comunelor", a spus Tusk, într-o scurtă declaraţie în faţa presei.

„Chestiunea rămâne deschisă în privinţa duratei unei astfel de prelungiri", a adăugat Tusk, în contextul în care May a cerut o amânare până la 30 iunie, o dată considerată prea târzie de mai multe state şi care, conform Comisiei Europene, ar duce la „riscuri politice şi juridice grave" pentru UE.

Cererea de amânare a Brexit-ului va trebui acceptată în unanimitate de liderii Celor 27, care se reunesc joi la Bruxelles pentru un summit.

„Dacă ei vor aproba recomandările mele şi dacă va exista un vot pozitiv al Camerei Comunelor, vom putea finaliza şi formaliza decizia privind prelungirea într-o procedură scrisă" ulterior, a mai spus Tusk, care nu a exclus totuşi necesitatea unui nou summit „săptămâna viitoare".

Cu nouă zile înaintea datei prevăzute pentru Brexit, 29 martie, premierul britanic Theresa May le-a cerut miercuri liderilor europeni o amânare până la 30 iunie, cu scopul ca ţara sa, incapabilă să se adune în jurul unui acord de separare, să evite o ieşire fără o plasă de siguranţă.

Premierul conservator şi-a afirmat de asemenea intenţia de a prezenta din nou Camerei Comunelor tratatul de retragere încheiat cu Bruxelles-ul, cu modificări, "cât mai repede posibil", fără a preciza vreo dată.

May a dorit să ceară săptămâna aceasta încă o dată un vot al deputaţilor pentru acordul deja respins de două ori, dar preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a spus că guvernul nu poate supune pentru a treia oară votului acestei camere a parlamentului acordul privind Brexit-ul, cu excepţia cazului în care documentul ar fi revizuit substanţial.

„Chiar dacă speranţa unui succes final pare mică, chiar iluzorie, şi chiar dacă oboseala legată de Brexit este tot mai vizibilă şi justificată, nu putem renunţa la a căuta până în ultimul moment o soluţie pozitivă", a mai spus miercuri Tusk, care a făcut aceste declaraţii după o convorbire la telefon cu Theresa May.

Londra a reacţionat prin purtătorul de cuvânt al lui May, care a declarat că anunţul făcut de Tusk este în linie cu solicitarea premierului britanic, potrivit Reuters.

May se aşteaptă să poată discuta o prelungire a perioadei de negociere a Brexit-ului la summitul european de joi, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

02.07.2020 09:35 Ziarul National Alecu Reniță: Cei care cunoaşteţi pla...

01.07.2020 13:56 Ziarul National Vasile Nedelciuc: OPRIȚI CĂRUȚAȘUL

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md