12:35:03 25.09.2023
Stiri

Tot APARATUL „Moldovagaz”, filiala „Gazprom” în R. Moldova, va fi ÎNTREȚINUT de cetățenii R. Moldova din dreapta Nistrului, în pofida faptului că tot gazul rusesc va ajunge în Transnistria

Actualitate 05.12.2022 15:14 Vizualizări4666 Autor: Ziarul National
Tot APARATUL „Moldovagaz”, filiala „Gazprom” în R. Moldova, va fi ÎNTREȚINUT de cetățenii R. Moldova din dreapta Nistrului, în pofida faptului că tot gazul rusesc va ajunge în Transnistria
Sediu „Moldovagaz”


S.A. „Energocom” devine cel mai important jucător pe piața gazelor din R. Moldova, după ce tot volumul de gaze livrate de „Gazprom” ajunge deja în Transnistria. Totuși, acest lucru nu înseamnă că „Moldovagaz”, unde „Gazprom” deține pachetul majoritar de acțiuni, nu-și mai are rostul. Compania controlată de ruși va continua să încaseze bani de la cetățenii de pe malul drept al Nistrului.

Întrebat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, care mai este rolul companiei „Moldovagaz”, în condițiile în care „Energocom” va procura în următoarele patru luni volumele de gaze destinate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, vicepremierului Andrei Spînu a declarat că filiala „Gazprom” încă deține rețelele de distribuție a gazelor și nu poate fi scoasă din joc.

„Energocom” este cel mai important jucător pe piața angro de energie electrică și gaze. Dar să nu uităm că rețeaua de distribuție, rețeaua de transport și furnizarea este încă la „Moldovagaz”. „Energocom” nu are nici capacitatea fizică, nici organizațională, administrativă să încheie contracte de livrare a gazului cu toți consumatorii. „Energocom” nu are capacitatea să trimită facturi la toți consumatorii. „Enegocom” nu are specialiști tehnici sau echipe mobile, care să asigure rețeaua de distribuție. E nevoie de timp pentru asta. De aceea, pe piața angro, „Energocom” rămâne și este cel mai important jucător, iar distribuția, transportul și furnizarea încă sunt controlate de „Moldovagaz”. Și noi vom întreprinde toate acțiunile ca, indiferent de acest lucru, gazul să ajungă la consumatori”, a explicat Andrei Spînu.

Citește și: „Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, ar putea rămâne fără rețeaua de transport al gazelor. Guvernul amenință cu JUDECATA compania rusească. „Dacă vom fi deconectați de la gazele naturale, atunci acest lucru se va face din motive POLITICE”

Amintim că reprezentanții Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) au decis pe 19 octombrie curent să ofere, prin intermediul „Energocom”, un credit de peste un miliard de lei companiei „Moldovagaz”, care urma să plătească consumul de gaze pentru luna septembrie și avansul pentru octombrie. Prim-ministra Natalia Gavrilița declara atunci că Guvernul s-a asigurat atunci când a decis să ofere acest împrumut „Moldovagaz”, companie controlată de „Gazprom”. Astfel, dacă împrumutul de 1,05 miliarde de lei pe care „Energocom” îl oferă „Moldovagaz” nu este restituit până la 1 mai 2023, statul preia rețele de transport al gazelor naturale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Miticu Mitica 05.12.2022 21:00

Conform directivelor UE, piata energetica trebuie liberalizata si NICI un MONOPOL nu este admis, tocmai pentru a nu deveni santajat si in spre crearea unei concurente benefica consumatorului final. Asadar Moldovagaz are zilele numarate. S-a fript ea marea Germanie reunificata cu Gazprom, asadar nu mai cautam nod in paura Moldovei, fosta republica URSS care a fost prinsa in sistemul de funtionare sovietic, conceput spre a functiona exclusiv doar spre Moscova. Daca timp de 60 de ani nimeni nu a facut nimic si mai ales 30 de ani pentru diversifiarea pietelor, atunci sa nu avem pretentii sa fie facut intr-un an ce nu s-a facut in 30.

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile locale, mi...

22.09.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre discursul Mai...

18.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Iluzia subversivă

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md