03:23:25 22.05.2025
Stiri

Summitul pentru Pace privind Ucraina, care a reunit liderii a 100 de state: „Pacea nu înseamnă capitularea în fața unui agresor. Pacea în Ucraina înseamnă și pace în R. Moldova”

Actualitate 16.06.2024 08:44 Vizualizări1398
Summitul pentru Pace privind Ucraina, care a reunit liderii a 100 de state: „Pacea nu înseamnă capitularea în fața unui agresor. Pacea în Ucraina înseamnă și pace în R. Moldova”

Pacea este atunci când granițele sunt respectate și fiecare națiune își determină în mod independent propriul destin, a declarat președinta Maia Sandu sâmbătă, în cadrul Summitului pentru Pace privind Ucraina, desfășurat în Elveția.

Evenimentul a reunit liderii a 100 de țări și organizații internaționale, inclusiv președintele Ucrainei Vladimir Zelensky, care au discutat despre modul de restabilire a păcii în Europa.

„Pacea nu înseamnă capitularea în fața unui agresor, refuzul de a-și proteja cetățenii sau acceptarea ocupației străine. Crede cineva aici la această masă că renunțarea la anumite părți din țările voastre poate duce de fapt la o pace de durată? Lumea trebuie protejată. Pentru noi toti. Și trebuie să creăm o lume puternică și unită, care să sprijine activ țări precum Ucraina în căutarea păcii și securității”, a spus președintele Maia Sandu.

Șefa statului a mai arătat în discursul său că extinderea UE și integrarea europeană a Ucrainei și R. Moldova în UE reprezintă „cea mai bună investiție în pace și stabilitate durabilă pe continentul european”.

„Pacea pentru Ucraina este pace pentru R. Moldova, iar fără această interconectare, pacea globală nu poate exista. Doar unindu-ne pe toate continentele ne putem asigura tuturor un viitor pașnic. Glorie Ucrainei!”, a încheiat Maia Sandu.







Discursul integral al președintei Maia Sandu ținut la Summitul pentru Pace privind Ucraina, desfășurat în Elveția:


Dragi musafiri,

suntem adunați astăzi aici pentru a vorbi despre pace. Și toți ne dorim pace. Dar ce înseamnă de fapt pacea? Știm foarte bine ce nu este lumea.

Pacea nu este capitulare în fața agresorului. Ocuparea unor părți ale unei țări sau a unui întreg stat nu este pace și nu poate deveni niciodată baza păcii.

Crede cineva aici la această masă că renunțarea la anumite părți din țările voastre poate duce de fapt la o pace de durată?

Lumea trebuie protejată. Pentru noi toți. Și trebuie să creăm o lume puternică și unită, care să sprijine activ țări precum Ucraina în căutarea păcii și securității.

Astăzi vin în fața dumneavoastră pentru a reafirma angajamentul neclintit al Moldovei de a restabili pacea în Ucraina și în Europa. O lume care respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Resursele noastre pot fi limitate, dar avem o dorință puternică de a ajuta. R. Moldova a făcut pași importanți în conformitate cu formula de pace ucraineană.

În ceea ce privește securitatea alimentară: promovăm exporturile de cereale din Ucraina către piețele mondiale, ceea ce este deosebit de important pentru țările în care securitatea alimentară rămâne o problemă presantă.

Pe plan umanitar, am primit sute de mii de refugiați și ne-am alăturat eforturilor internaționale de a elibera copiii ucraineni răpiți.

În ceea ce privește justiția, ne-am alăturat registrului de daune al Consiliului Europei pentru a ne asigura că Rusia plătește despăgubiri.

La fel de important este să ne creștem propria rezistență, astfel încât să putem menține stabilitatea în interiorul țării și să fim un vecin puternic și de sprijin al Ucrainei, cu care împărțim 1.200 de kilometri de graniță comună.

În același timp, există o mulțime de probleme pe propria noastră cale. Atacurile hibride coordonate de Rusia și emisarii săi continuă să ne testeze puterea, încercând să ne submineze democrația și să interfereze cu alegerea noastră suverană la viitoarele alegeri.

Dar suntem mai hotărâți ca niciodată să câștigăm. Înțelegem că pacea noastră, libertatea noastră și viitorul copiilor noștri sunt în joc.

Doamnelor și domnilor,

pacea nu poate fi limitată în interiorul granițelor; principiile păcii trebuie promovate și diseminate. Prin urmare, extinderea Uniunii Europene - în nucleul ei, un proiect de pace - este cea mai bună investiție în pace și stabilitate durabilă pe continentul european.

Prin integrarea Moldovei, Ucrainei și a altor țări candidate la UE, întărim bazele păcii, securității și prosperității comune.

În concluzie, permiteți-mi să spun clar: pacea pentru Ucraina este pace pentru R. Moldova, iar fără această interconectare, pacea globală nu poate exista. Doar unindu-ne pe toate continentele ne putem asigura tuturor un viitor pașnic.

Glorie Ucrainei!






Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte