01:57:56 05.07.2025
Stiri

Summit istoric la Chișinău: Viitorul european al Moldovei trasat alături de liderii UE

Actualitate 04.07.2025 21:06 Vizualizări315
Summit istoric la Chișinău: Viitorul european al Moldovei trasat alături de liderii UE

Declarație comună a primului Summit Republica Moldova - Uniunea Europeană

4 iulie 2025, Chișinău, Republica Moldova

Noi, liderii Republicii Moldova și ai Uniunii Europene (UE), am organizat primul Summit Moldova - UE la Chișinău, pe 4 iulie 2025, și am convenit asupra următoarelor puncte:

  1. Summitul marcheză o etapă importantă în aprofundarea relațiilor dintre Moldova și UE, reafirmând angajamentul comun pentru pace, securitate, stabilitate și prosperitate. Totodată, Summitul reflectă progresul semnificativ al parteneriatului nostru și beneficiile concrete aduse cetățenilor. Viitorul Moldovei aparține Uniunii Europene.

  2. Moldova și UE colaborează mai strâns ca niciodată, politic și economic, în fața amenințărilor tot mai intense la securitate, cauzate de războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. Ne reiterăm condamnarea fermă a acestui război și, unirī rămânem pentru a contracara aceste amenințări, reconfirmând sprijinul UE pentru suveranitatea Moldovei.

  3. UE reafirmă angajamentul de a sprijini Moldova pe calea aderării la UE. Moldova și-a reconfirmat angajamentul de a urmări obiectivul strategic de aderare, incluzându-l în Constituție după referendumul din 2024. Salutăm progresele Moldovei în reforme, în ciuda provocărilor externe majore.

  4. Extinderea este o investiție geostrategică în pace și prosperitate. Ne reiterăm angajamentul de a avansa rapid în procesul de aderare a Moldovei la UE, în baza reformelor credibile și a meritelor proprii, conform criteriilor de la Copenhaga. Salutăm angajamentul Moldovei în procesul de aliniere la acquis-ul comunitar.

  5. Reafirmăm că viitorul Moldovei trebuie să fie decis liber și democratic de cetățenii săi, fără interferențe externe. Condamnăm amenințările hibride ale Rusiei, destinate subminării alegerilor democratice ale Moldovei. UE sprijină reziliența Moldovei în fața acțiunilor destabilizatoare și va continua să asiste prin Misiunea de Parteneriat a UE în Moldova.

  6. UE salută eforturile și angajamentul Moldovei de a implementa reforme pentru consolidarea statului de drept și a drepturilor fundamentale. Recunoaștem importanța unei justiții independente pentru transformarea democratică și consolidarea încrederii societății. Moldova își reafirmă angajamentul de a continua reformele pentru un sistem de justiție care respectă statul de drept.

  7. Salutăm eforturile Moldovei în combaterea criminalității organizate și sprijinim cooperarea cu Europol. Reafirmăm necesitatea dialogului privind migrația, incluzând protecția internațională și migrația ilegală.

  8. Subliniem importanța Acordului de Asociere UE-Moldova, care a ancorat ferm Moldova în UE. Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Moldovei, stimulând creșterea economică și susținând locurile de muncă. Recunoaștem impactul pozitiv al măsurilor temporare de liberalizare a comerțului, adoptate de UE, și ne reafirmăm angajamentul de a trece la o liberalizare permanentă cât mai curând.

  9. Salutăm adoptarea Planului de Creștere pentru Moldova, o investiție transformatoare de 1,9 miliarde de euro, care va sprijini dezvoltarea rapidă și durabilă. Ne exprimăm angajamentul de a avansa Agenda de reformă și de a valorifica resursele din Planul de Creștere în proiecte de înaltă calitate.

  10. Salutăm participarea Moldovei la Programul de Reformă Economică, care accelerează reformele pentru a menține stabilitatea macroeconomică și a sprijini sustenabilitatea fiscală, în beneficiul cetățenilor și companiilor.

  11. Salutăm cooperarea dintre Moldova și UE în Politica Externă și de Securitate Comună. Apreciem colaborarea prin Instrumentul european pentru pace și sprijinul oferit Moldovei. Subliniem importanța continuării acestei alinieri pozitive pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale. Moldova se angajează să mențină această tendință, în conformitate cu aspirațiile sale europene.

  12. Reconfirmăm sprijinul UE pentru Moldova în combaterea amenințărilor hibride și cibernetice cauzate de Rusia și suntem pregătiți să susținem transformarea digitală și securitatea cibernetică a țării.

  13. Salutăm progresele Moldovei în securitatea energetică, reducerea dependenței de livrările din Rusia, și sprijinim continuarea acestui parcurs. Condamnăm utilizarea resurselor energetice de către Rusia ca armă de destabilizare politică. UE sprijină Moldova în reformele necesare pentru integrarea în piața energetică a UE.

  14. Subliniem importanța conectivității ca prioritate în cadrul cooperării UE-Moldova. UE vede Moldova ca un nod de transport regional și așteptăm implicarea sa activă în Rețeaua Transeuropeană de Transport.

  15. UE rămâne un partener dedicat în sprijinirea eforturilor Moldovei de a construi instituții puternice și a extinde oportunitățile pentru tineri. Ne reafirmăm disponibilitatea să susținem participarea Moldovei la programele pieței interne a UE înainte de obținerea statutului de membru.

  16. Salutăm decizia Consiliului European pentru Plăți de a include Moldova în Spațiul Unic de Plăți în Euro (SEPA) și așteptăm ca Moldova să se bucure de toate avantajele sale.

  17. Reafirmăm sprijinul pentru suveranitatea Moldovei și integritatea sa teritorială. UE și Moldova împărtășesc angajamentul pentru o reintegrare pașnică și durabilă. Solicităm retragerea trupelor și munițiilor rusești din Transnistria, iar UE va continua să sprijine eforturile de reintegrare ale Moldovei.

Angajament politic și proces de aderare

  • UE va intensifica angajamentul politic cu Moldova, organizând periodic Summit-uri UE-Moldova.

  • UE sprijină oferirea statutului de observator pentru Moldova în agenții-cheie ale UE.

Cooperare în domeniul securității, apărării și consolidării rezilienței

  • Sprijinul UE pentru modernizarea capacităților de apărare ale Moldovei va continua, inclusiv prin bugetul Instrumentului European pentru Pace.

  • UE va continua sprijinul Moldovei împotriva manipulării și amenințărilor hibride.

  • UE va sprijini implicarea instituțiilor moldovenești de cercetare în Schema UE de Inovare în Apărare.

  • Moldova și UE vor colabora progresiv în cadrul Programului Spațial al UE.

  • Moldova și UE vor continua să promoveze activitățile Centrului de sprijin al UE pentru securitate internă și gestionarea frontierelor.

Energie

  • UE va continua să sprijine implementarea reformelor energiei și decarbonizarea în Moldova.

  • Moldova se angajează să finalizeze proiecte de infrastructură energetică esențiale și să extindă programele pentru eficiența energetică.

Digitalizare

  • UE sprijină eforturile Moldovei pentru a adera la zona ”Roam Like at Home” a UE.

  • Moldova și UE explorează măsuri de colaborare pentru îmbunătățirea serviciilor digitale.

  • Comisia Europeană va lansa un instrument pentru alinierea rapidă la acquis-ul UE, sprijinind aderarea Moldovei.

  • Moldova și UE vor lansa inițiativa WIFI4Moldova pentru a oferi acces la internet în zone defavorizate.

Transport

  • UE sprijină integrarea Moldovei în piața de transport a Uniunii Europene.

  • Moldova și UE colaborează pentru a avansa integrarea țării în Spațiul Feroviar Unic European.

Competitivitate

  • UE va sprijini Biroul ”Orizont Europa” din Moldova pentru a consolida ecosistemul de cercetare și inovare.

Dimensiunea socială a integrării

  • Moldova și UE salută Acordul de Cooperare cu Autoritatea Europeană a Muncii.

  • Moldova va lansa un program-pilot inspirat de programul UE pentru fructe, legume și lapte în școli.

  • UE va sprijini Moldova în avansarea procesului de aderare la Programul ”Europa Creativă” și așteaptă cu interes aderarea la Programul Erasmus+.

Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte