07:06:03 19.06.2024
Stiri

Sumele COLOSALE pe care le-ar fi încasat Plahotniuc de la „Metalferos”. Fostul DIRECTOR a dezvălui cum ex-coordonatorul a fost primit în CABINETUL lui Voronin, după care a devenit stăpânul „Metalferos”: „Am înțeles că Dodon-Andronachi au repornit...”

Actualitate 17.06.2021 08:00 Vizualizări3203 Autor: Ziarul National
Sumele COLOSALE pe care le-ar fi încasat Plahotniuc de la „Metalferos”. Fostul DIRECTOR a dezvălui cum ex-coordonatorul a fost primit în CABINETUL lui Voronin, după care a devenit stăpânul „Metalferos”: „Am înțeles că Dodon-Andronachi au repornit...”


Fostul director și actual acționar „Metalferos”, omul de afaceri Victor Ostap, a dezvăluit cum a ajuns Vlad Plahotniuc să controleze această companie de stat. Odată ce a preluat frâiele „Metalferos”, cu ajutorul nașului lui Igor Dodon, Sergiu Catan, fostul lider al PD își lua 70% din veniturile companiei. Mai mult, Ostap s-a referit și la parteneriatul dintre Voronin și Plahotniuc.

„Această companie a lucrat foarte bine până la alegerile din 2005. Îmi știam bine treburile și lucrurile erau bine puse la punct. După 2005, lucrurile au luat-o razna. Într-o bună zi am fost sunat de la Președinție și m-au rugat să prezint contractul de trader. Când l-am sunat pe Oleg Voronin, acesta mi-a spus să merg și să îl prezint. Când am venit la Președinție, peste câteva minute au venit Plahotniuc și Oleg Voronin”, a declarat Ostap în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, transmite nordnews.md.

Ostap a adăugat că în acea zi nu a mai fost primit în audiență la Vladimir Voronin, însă în biroul președintelui au intrat Vlad Plahotniuc și Oleg Voronin.

„În acea zi așa și nu am fost primit în biroul domnului Vladimir Voronin, acolo au intrat Oleg Voronin cu Vladimir Plahotniuc și contractul de trader. Voronin era interesat și dorea să știe cine stă în spatele traderilor. Începând cu anul 2006, am intrat într-o fază absolut neclară. Dintr-o întreprindere cu un director, care era independent în luarea deciziilor, am devenit o instituție limitată în decizii și venituri. Plahotniuc l-a pus pe Andronache în spatele tuturor acestor lucruri. El era responsabil de totul”, a dezvăluit fostul director de la „Metalferos”.

Citește și: VIDEO // Procurorul general oferă DETALII despre dosarul „Metalferos”: Prejudicii de 1,2 MILIARDE de lei pentru bugetul de stat, „afacerea” Plahotniuc și „scurgerile” de informații

Victor Ostap a subliniat că directorul financiar al întreprinderii, Sergiu Catan, nașul lui Igor Dodon, l-a anunțat că este obligat să părăsească fotoliul de director al „Metalferos”.

„Sfârșitul meu la „Metalferos” a survenit, deoarece încercam să cer de la Voronin explicații despre ce se întâmplă. Când au văzut că cer aceste lucruri, Sergiu Catan mi-a spus că trebuie să eliberez funcția. 70% din veniturile de la „Metalferos” rămâneau la Plahotniuc. Nu mai era nicio dezvoltare. Aveam planuri ambițioase, bani, dar nu aveam libertate. Eram stopat de Plahotniuc și Andronache. Am fugit de Plahotniuc, pentru că știam că vrea să mă reducă la tăcere. Am lipsit câteva luni din R. Moldova. M-a depistat o dată Plahotniuc și m-a chemat la discuții. A fost o discuție printre dinți. Mi-a spus că ceea ce avem între noi nu trebuie să se răsfrângă asupra familiilor noastre. El se temea ca să nu fac rău familiei sale”, a punctat Ostap.

În cadrul aceleiași emisiuni, Ostap a ținut să menționeze că Sergiu Catan, directorul financiar al companiei „Metalferos” și nașul de cununie al ex-președintelui Igor Dodon, a apărut ca „omul lui Igor Dodon la întreprindere”: „De ce? În primul rând ca nănașul să aibă o funcție mai bine plătită și în al doilea rând să știe Dodon, din funcția sa de ministru, ce se întâmplă acolo la direct. Înaintarea sa a fost susținută de Iaralov față de Plahotniuc. Iaralov era deja un om care gestiona situația.”

Mai mult, Ostap susține că Dodon, împreună cu Andronachi, au început să repornească schemele de spălare de bani de la „Metalferos”. „Despre înțelegerea Dodon - Andronachi am aflat din surse 100% că repornesc schema, pentru a lucra schema veche așa cum știe Andronachi”.

Citește și: DOC // ROLUL lui Dodon în schemele de la „Metalferos”: Legile de la ministerul condus de actualul președinte și nașul său care a fost directorul financiar al companiei în toți acești ani

Acesta a mai adăugat că maximum într-o lună Procuratura Generală va trimite în judecată dosarul privind delapidările de la „Metalferos”. În speță e vorba de perioada când la conducerea întreprinderii erau oamenii lui Plahotniuc.

Menționăm că, în ultimii 20 de ani, „Metalferos” a fost, în repetate rânduri, ținta unor acuzații de corupție, fiind afiliată în ultimii ani cu Vladimir Plahotniuc și oameni din anturajul său.

Documentele arată că, în perioada 2015-2019, „Metalferos” a primit bani de la mai multe companii rezidente și nerezidente. Astfel, în perioada ianuarie 2015 - septembrie 2019, pe conturile deschise la Victoriabank, „Moldavskii Metallurgicheschii Zavod” (MMZ), au fost transferate către „Metalferos” mijloace financiare în sumă totală de circa 2,169 miliarde de lei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md