15:11:59 25.10.2020
 
Stiri

Nichiforciuc și Andronachi ar acționa ca în „VESTUL SĂLBATIC” în privința exploatărilor miniere de la „Cariera Micăuți”. Cei doi ar ignora decizia INSTANȚEI și ar fi sprijiniți de POLIȚIE: „Strășeniul poate rămâne fără APĂ din cauza lor”

Actualitate 03.09.2020 14:02 Vizualizări2391 Autor: Ziarul National
Nichiforciuc și Andronachi ar acționa ca în „VESTUL SĂLBATIC” în privința exploatărilor miniere de la „Cariera Micăuți”. Cei doi ar ignora decizia INSTANȚEI și ar fi sprijiniți de POLIȚIE: „Strășeniul poate rămâne fără APĂ din cauza lor”


Curtea de Apel Chișinău a decis, pe 18 iulie 2019, intentarea procedurii de insolvabilitate în privința S.A „Cariera Micăuți”, dar administratorul insolvabilității nu a întreprins de atunci nicio acțiune. Astfel, vechii administratori, în spatele cărora ar fi deputații Eugeniu Nichiforciuc și Vladimir Andronachi, continuă extracțiile de calcar. Aceste extracții, care presupun și producerea unor explozii de proporții, au loc cu încălcarea legislației, spune deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp.

Potrivit lui Carp, administratorii „Carierei Micăuți” efectuează extragerea de minereuri de pe terenurile care aparțin administrației publice locale, dar nu ar exista niciun contract în acest sens. Mai mult, administratorii societății pe acțiuni urmau să verse în bugetul Primăriei Micăuți 24 de milioane de lei, după ce Consiliul local a schimbat destinația unor terenuri.

„Băieții au dat un număr cadastral provizoriu acestor terenuri, dar înregistrarea lor nu a mai avut loc. Astfel, Primăria Micăuți a fost prejudiciată de 24 de milioane de lei. Dar șirul încălcărilor nu se oprește aici. Ei nu au niciun plan anual de extracție, care este obligatoriu. Noi ieri am reușit să oprim extracțiile, însă astăzi, cu suportul poliției, acestea sunt în desfășurare. Totul este ilegal, dar extracțiile au loc cu participarea instituțiilor statului. Și totul pentru că în spatele acestei cariere se află deputații Eugeniu Nichiforciuc și Vlad Andronachi”, spune Carp despre cei doi parlamentari care fac parte din actuala majoritate parlamentară.

De asemenea, pe 18 august 2020, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a efectuat un control la „Cariera Micăuți”, însă administrația nu a dorit să pună la dispoziția inspectorilor actele care ar demonstra că au dreptul de a extrage zăcâminte de calcar.

„Pe 19 august a fost semnată o dispoziție prin care se oferă zece zile administrației carierei să prezinte actele permisive. Pentru că nu au fost prezentate, a fost dispusă stoparea extracției. Dar această cerință, din câte vedem, este ignorată. Mai mult, acești băieți încearcă să se extindă și pe terenurile private din împrejurimi, fără a avea acordul agenților economici care le dețin”, menționează deputatul.

Lilian Carp mai atenționează că Nichiforciuc și Andronachi ar lăsa în spate o bombă ecologică, deoarece atunci când vor extrage tot ce vor avea de extras de pe acele terenuri, le vor abandona.

„În urma acestor acțiuni nesăbuite din partea celor doi artiști Nichiforciuc și Andronachi, există riscul ca orașul Strășeni să nu aibă de unde să se alimenteze cu apă. Odată cu extinderea carierei, apa se duce în adâncuri. Cu siguranță că ei nici nu vor recultiva cariera, iar pe acel loc va rămâne o gaură imensă de câteva sute de hectare, care va fi o bombă ecologică. Apă nu va mai fi în acea zonă”, a precizat Carp.

Deputatul spune că va face o sesizare la adresa Procuraturii Generale, pentru a investiga lucrurile.

Deputații Nechiforciuc și Andronachi nu au comentat deocamdată acuzațiile colegului din Parlament.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.10.2020 09:09 Ziarul National Nicolae Negru // De ce se implică Put...

19.10.2020 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine îl salvează pe ...

16.10.2020 08:58 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vaca lui Lavrov

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Pentru cine veți vota la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md