18:38:27 19.04.2024
Stiri

VIDEO // Procurorul general oferă DETALII despre dosarul „Metalferos”: Prejudicii de 1,2 MILIARDE de lei pentru bugetul de stat, „afacerea” Plahotniuc și „scurgerile” de informații

Actualitate 20.08.2020 10:08 Vizualizări2485 Autor: Ziarul National
VIDEO // Procurorul general oferă DETALII despre dosarul „Metalferos”: Prejudicii de 1,2 MILIARDE de lei pentru bugetul de stat, „afacerea” Plahotniuc și „scurgerile” de informații


Schemele care au fost aplicate timp de mulți ani la SA „Matalferos” ar fi adus bugetului de stat prejudicii de 1,2 miliarde de lei, bani care ar fi ajuns pe conturile unor companii nerezidente al cărui beneficiar ar fi fost fostul lider al democraților, Vladimir Plahotniuc.

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că anumite firme cumpărau metale de la SA „Metalferos” la un preț diminuat și le exportau în străinătate, comercializându-le la prețuri mult mai mari, diferența fiind însușită de Vlad Plahotiuc.

Cu toate acestea, conducerea anterioară a Procuraturii Generale și a Procuraturii Anticorupție „nu au întreprins nimic” pentru a demonopoliza acest sector.

„Investigațiile au relevat că, pe parcursul mai multor ani, piața metalelor feroase a fost monopolizată, întreprinderea de stat „Metalferos” având conexiuni în activitate doar cu anumite companii, cu care au fost încheiate contracte de livrare a metalelor. Pe conturile acestor firme au fost transferate, în medie, până la 280 de dolari per tonă. Sumele erau ulterior lichefiate în baza unor acte de achiziție a metalelor de la persoane fizice, preponderent din stânga Nistrului. În realitate, însă, metalele erau procurate de la colectori din Republica Moldova, la un preț de circa 150 de dolari pentru o tonă, diferența fiind sustrasă de către învinuiți. În urma realizării acestei scheme, statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 1,2 miliarde de lei. Concomitent, ancheta a mai stabilit că, în lipsa unei justificări economice, în intervalul anilor 2012 – 2019, cetățeanul Plahotniuc ar fi organizat, prin intermediul companiilor nerezidente, al căror beneficiar efectiv era chiar el, exportul de metale feroase și neferoase către colectori specializați din Turcia, Austria, Olanda și Germania. În baza unor contracte fictive, semnate între SA „Metalferos” și reprezentanții firmelor nerezidente, dirijate și controlate de Plahotniuc, metalele erau achiziționate la un preț redus, iar mai apoi, revândute beneficiarilor finali, la un preț majorat cu 27 la sută”, a detaliat Stoianoglo, afirmând că procurorii au cercetat peste 100 de conturi bancare.

Șeful PG a oferit exemplul unei firme nerezidente „controlate de Plahotniuc”, care, în perioada anilor 2015 – 2017, ar fi primit în cont, de la companiile din alte state, circa 35 de milioane de dolari americani, din care doar aproximativ 27 de milioane de dolari au fost transferate în contul „Metalferos”, diferența de bani fiind virată pe conturile firmelor controlate de Plahotniuc, prin intermediul persoanelor interpuse.

Stoianoglo și-a exprimat nemulțumirea vizavi de faptul că toate cele 16 persoane reținute în cadrul acestui dosar sunt cercetate în stare de libertate, judecătorii respingând demersurile procurorilor privind plasarea acestora în arest, dar și vizavi de faptul că informațiile despre perchezițiile ce urmau a fi efectuate de către procurori au fost strecurate în presă.

„Acum două săptămâni, în rezultatul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigație au fost reținuți 16 membri ai organizației criminale. Cel mai interesant e că toți cei 16 figuranți fusese preîntâmpinați despre ceea ce urma să se întâmple ca urmare a activizării acțiunilor procesuale în privința lor, inclusiv prin scurgerile în presă a datelor cu privire la perchezițiile ce urmau a fi efectuate, înainte ca instanța de judecată să autorizeze aceste acțiuni. Mai mult, examinarea demersurilor procurorilor la efectuarea perchezițiilor a fost tărăgănată de magistrați timp de trei zile. Instanțele de fond și cea de apel nu au ținut cont nici de gravitatea infracțiunilor incriminate, nici de rezonanța socială a cazului, nici de circumstanțele care ar putea determina persoanele să împiedice urmărirea penală și posibilitatea eschivării lor de răspundere penală. La fel, nu s-a ținut cont nici de faptul că anterior, o parte dintre figuranți, deși au fost arestați, și-au continuat activitatea criminală. Ca urmare, magistrații au respins demersurile procurorilor de arestare preventivă a învinuiților, soluțiile judecătorilor fiind în contradicție cu propriile lor poziții anterioare. Acum, toți figuranții, învinuiți de escrocherie și spălare de bani săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesul unei organizații criminale, sunt cercetați în libertate”, a afirmat Stoianoglo, acuzând judecătorii că ar apăra „interesele lui Vladimir Plahotniuc”.

Procurorul general a anunțat că își rezervă dreptul să inițieze „schimbări cardinale în sistemul judecătoresc”, pentru ca judecătorii să nu mai „slujească” unor „curatori din umbra grupurilor de interese”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md