15:52:37 17.10.2021
Stiri

STUDIU // Cauzele care afectează calitatea motivării hotărârilor judecătorești din R. Moldova: „Un sistem judecătoresc ce permite adoptarea unor hotărâri slab motivate crește probabilitatea nedreptății și neîncrederea publicului”

Actualitate 28.09.2021 10:44 Vizualizări622 Autor: Ziarul National
STUDIU // Cauzele care afectează calitatea motivării hotărârilor judecătorești din R. Moldova: „Un sistem judecătoresc ce permite adoptarea unor hotărâri slab motivate crește probabilitatea nedreptății și neîncrederea publicului”


Un studiu care identifică deficiențele juridice și de ordin practic ce afectează calitatea motivării hotărârilor judecătorești în Republica Moldova a fost prezentat luni, 27 septembrie, de către Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

Cercetarea „De la hotărâri judecătorești la justiție – cum asigurăm o mai bună motivare a actelor judecătorești în Republica Moldova” a stabilit că printre principalii factori care influențează negativ calitatea motivării hotărârilor judecătorești sunt practica judecătorească neuniformă, volumul de lucru al judecătorilor, tradiția de motivare sumară a hotărârilor judecătorești, dar și administrarea ineficientă și fluctuația personalului care asistă judecătorii.

„Un sistem judecătoresc care permite adoptarea unor hotărâri slab motivate nu numai crește probabilitatea nedreptății, ci și mereu se confruntă cu suprasolicitări și neîncrederea publicului”, a declarat Ilie Chirtoacă, consilier juridic al CRJM.

Printre soluțiile prezentate de către autorii studiului se numără introducerea în legislație și în practica de administrare a instanțelor judecătorești a măsurilor menite să uniformizeze jurisprudența, transferul unor categorii de cauze civile în competența executorilor judecătorești, reintroducerea motivării automate a tuturor hotărârilor judecătorești civile, renunțarea la medierea judiciară obligatorie, codificarea jurisprudenței Curții Supreme de Justiție sau instruirea în domeniul redactării și motivării textelor juridice la Institutul Național al Justiției și la facultățile de drept.

„Majorarea salariilor pentru personalul care asistă judecătorii este absolut necesară și poate rezolva problema fluctuației acestuia. De asemenea, trebuie de sporit eficiența sistemului de justiție și îmbunătățită comunicarea între judecători, dar și cea între judecători și celelate profesii juridice”, a declarat Vladislav Gribincea, președintele CRJM.

Menționăm că studiul a fost realizat de experții CRJM Vladislav Gribincea și Ilie Chirtoacă, în parteneriat cu judecătorii din România Horațius Dumbravă și Andrea Chiș.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

11.10.2021 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Stoianoglo, dr...

08.10.2021 09:08 Ziarul National Nicolae Negru // Ce ne pregătesc Mosc...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md