11:50:28 22.10.2021
Stiri

Stoianoglo se JURĂ că nu are nimic cu Platon, dar încă se gândește dacă-l va anunța în căutare INTERNAȚIONALĂ. Procurorul nu-și asumă nici plecarea din R. Moldova a lui Cavcaliuc sau Andronachi: „Dar ce am eu cu asta?”

Actualitate 19.08.2021 13:59 Vizualizări2412 Autor: Ziarul National
Stoianoglo se JURĂ că nu are nimic cu Platon, dar încă se gândește dacă-l va anunța în căutare INTERNAȚIONALĂ. Procurorul nu-și asumă nici plecarea din R. Moldova a lui Cavcaliuc sau Andronachi: „Dar ce am eu cu asta?”


Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, s-a jurat astăzi public că nu-l legă nimic de controversatul Veaceslav Platon, fugit din R. Moldova la puțin timp după alegerile parlamentare anticipate, chiar dacă nu se grăbește să-l anunțe în căutare internațională. De asemenea, procurorul general nu-și reproșează nimic și în privința lui Gheorghe Cavcaliuc, care a fugit din R. Moldova, dar nici în ceea ce-l privește pe fostul deputat Vladimir Andronachi, care, la fel, ar fi plecat din republică.

„Dar ce are procurorul general Stoianoglo cu asta? Eu nu instrumentez dosare penale… Dosarele penale le instrumentează procurorii. Învinuirea în instanță este prezentată de un procuror concret. Procurorul general nu poartă răspunderea pentru acțiunea fiecărui procuror. Eu sunt conducătorul instituției și promovez politici. E adevărat că am și atribuții de control, dar fiecare procuror de caz are un procuror ierarhic superior. Acesta e responsabil pentru o situație sau alta. Eu am înțeles că în țara noastră toate problemele, cel puțin politice, sunt puse pe umerii procurorului general. Dar asta contravine și legislației și statutului procesual al procurorului”, s-a apărat Stoianoglo, în cadrul unei conferințe de presă.

Citește și: Procurorul general NU va merge vineri în Parlament: Stoianoglo a anunțat motivul

Procurorul general susține că Procuratura nu se face vinovată de faptul că Platon a fugit din R. Moldova.

„Eu nu pot găsi explicații de ce domnul Platon a părăsit țara. În privința domnului Platon, la ora actuală, este numai un dosar penal, care se află în instanța de judecată. Instanța de judecată, conform legii, poate stabili niște limitări, niște restricții în privința domnului Platon. Temeiurile pentru restricții sunt stabilite în lege. Acum nu avem niciun temei pentru a limita mișcarea domnului Platon. Dar dacă el nu va veni la ședința următoare, dar acest lucru deja s-a întâmplat… Astfel, procurorul a solicitat schimbarea măsurii preventive în privința lui. Până acum nu a fost niciun temei. Noi am clarificat situația cu procurorul de caz. Acesta mi-a solicitat să-i explic în baza la ce noi trebuie să limităm deplasarea domnului Platon? Noi avem zeci de mii de dosare și, dacă punem restricții tuturor… Eu înțeleg că e o întrebare sensibilă. Platon a fost achitat pe un dosar și clar lucru că în acel dosar nu mai are nicio restricție. Celălalt dosar a fost trimis în prima instanță și se află în procedura de examinare”, a încercat să se disculpe Alexandr Stoianoglo.

Citește și: VIDEO // Alexandru Stoianoglo o compară pe Maia Sandu cu Vlad Plahotniuc: „Încearcă să-și subordoneze toate instituțiile statului”. Șeful statului i-ar fi prezentat „o listă” cu persoanele care ar trebui să stea la închisoare

Procurorul general încă mai speră că Veaceslav Platon va reveni benevol în R. Moldova și se va prezenta în fața instanței, deși a trecut deja o săptămână de când a fost eliberat un mandat de arest pentru 30 de zile pe numele său.

„Dacă domnul Platon nu va reveni benevol, atunci îl vom anunța în căutare internațională și vom cere extrădarea lui în R. Moldova. Cât timp mai are ca să se prezinte? Noi vom adopta o decizie în cel mai apropiat timp”, a adăugat Stoianoglo.

Citește și: DOC // Încă o decizie CONTROVERSATĂ luată de procurori. Principalul figurant în dosarul care viza FILAJUL judecătorului de la Curtea de Apel Chișinău în interesul lui Platon, eliberat de PCCOCS

În continuare, Stoianoglo a menționat că îl leagă mai multe lucruri de Vladimir Plahotniuc, decât de Platon.

„Eu nu am avut, nu am și nu voi avea careva relații cu domnul Platon. Ultima dată l-am văzut pe Platon în 2010. Eu înțeleg că aceasta e o temă bună pentru speculații. Ultima dată, înainte de-al audia pe Platon în 2020, l-am văzut în 2010 în Parlament. Nu am nicio relație cu el și puteți implica toate serviciile secrete mondiale… Dar în același timp, pe parcursul a șase ani am fost într-un partid cu domnul Plahotniuc. Nu am avut relații ostile și nu am nimic împotriva lui. Pentru mine mai bine era să rămână totul cum a fost – Platon condamnat și în pușcărie. Cu domnul Plahotniuc eu am avut niște relații… Șase ani am fost în Parlament împreună cu el. Dar eu am schimbat tot. Nu din cauza că am ceva împotriva lui Plahotniuc și am ceva cu Platon. Eu vreau ca să fie stabilit adevărul. În cazul de față, nu eu, dar procurorii au stabilit că cel puțin furturile și tranzacțiile din 2014 nu au fost făcute de Platon, dar beneficiarul lor e domnul Plahotniuc. Noi suntem nevoiți să-l punem pe Plahoitniuc sub învinuire. Dar nu putem face asta atât timp cât sub învinuire e Platon. E ceva elementar”.

Procurorul general nu se grăbește să-l anunțe în căutare internațională nici pe fostul șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, în dosarul „verde de briliant”, deși urmărirea penală în acest caz a fost finalizată.

„Dosarul său a fost finalizat și noi așteptăm ca el să revină în R. Moldova. După asta dosarul va fi expediat în instanța de judecată. Eu nu văd niciun interes din partea lui ca să nu se prezinte în fața procurorilor. El a fost pus sub învinuire și noi trebuie să formalizăm niște lucruri, iar ulterior să expediem dosarul în judecată. Dacă nu se va prezenta, atunci vom solicita mandat de arest și-l vom anunța în căutare internațională”, a conchis Stoianoglo.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Vasile 19.08.2021 14:40

Yaaa Turcalaul ce tupeu mai are. Nu el trebue sal puna sub invinuire pe hot si talhar ca sant procurori pe cauza,dar in peniteniciar nu a tr.procurorul insa a alergat el sai pupe picoarele si sasi ceara plecaciunea iertare!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Criza de logică și c...

18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md