STATISTICĂ 2014 // CNI a verificat 280 de funcționari. Câți au încălcat legea?
Comisia Naţională de Integritate a iniţiat anul trecut 354 de controale pe numele unor demnitari de stat și funcționari publici bănuiți că și-au ascuns averile, au admis conflicte de interese sau au fost în incompatibilitate de funcții.
Dosarele de control s-au referit la 280 de funcționari, iar drept temei pentru începerea verificărilor au servit 63 de informaţii din mass-media,127 de autosesizări ale CNI și 120 de sesizări venite de la cetățeni, diverse organizații civile sau instituții de stat.
În 2014, CNI a finalizat 257 de dosare, iar în jumătate dintre cazuri au fost adoptate acte de constatare a încălcărilor admise de funcționari. 135 de dosare au fost clasate, pe motiv că bănuielile nu s-au confirmat.
Din totalul neregulilor admise, 54 au vizat declararea greșită a veniturilor şi proprietăţii, 50 de cazuri – încălcarea regimului juridic al conflictului de interese și 18 cazuri de încălcare a regimului juridic al incompatibilităţilor.
Potrivit cazurilor constatate de către Comisia Naţională de Integritate, cei mai vulnerabili la compartimentul „respectarea regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii” s-au dovedit a fi funcţionarii publici cu statut special – 12 cazuri (DIP, MAI), primarii şi viceprimarii – 10 cazuri și procurorii - 7 cazuri.
Conflicte de interese au admis cel mai mult primarii şi viceprimarii - 21 de cazuri, conducătorii întreprinderilor de stat şi municipale - 11 cazuri și trei conducători ai autorităţilor publice centrale.
În urma constatărilor, CNI a sesizat Procuratura Generală în 57 de cazuri şi Centrul Național Anticorupție - în 56 de cazuri.
Precizăm că, în 2013, Comisia Națională de Integritate a inițiat doar 120 de controale, de trei ori mai puțin decât în 2014.
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”