06:25:43 13.08.2022
Stiri

„Soros-Moldova”: Contribuția femeilor la dezvoltarea rurală nu este apreciată și e slab remunerată

Social 15.10.2013 14:19 Vizualizări1645 Autor: Virginia Nica
„Soros-Moldova”: Contribuția femeilor la dezvoltarea rurală nu este apreciată și e slab remunerată


„Femeile din comunitățile rurale aduc o contribuție crucială la dezvoltarea comunităților, însă sunt cele mai subapreciate și slab plătite pentru munca lor și deseori despre ele se discută prin prisma stereotipurilor și mai puțin prin realizările care le caracterizează”, a declarat, astăzi, reprezentanta Fundației „Soros-Moldova”, Elena Leșan.

Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural este marcată azi la Chișinău prin organizarea celei de-a treia ediții a Forumului Femeilor Lidere din Comunitățile Rurale. Subiectele analizate în cadrul forumului se referă la accesul femeilor din sate la servicii medicale calitative, condiționarea finanțării partidelor politice în funcție de ponderea femeilor pe listele lor, inițierea și dezvoltarea afacerilor de către femeile din mediul rural.

Potrivit organizatorilor, peste un milion de femei locuiesc în mediul rural, de aceea este foarte important ca femeilor să li se asigure drepturi fundamentale, să li se ofere oportunități și politici corecte pentru a putea să se implice în dezvoltarea comunității. „Este extrem de importantă abilitarea femeilor din acest spațiu, mai ales că dezvoltarea satelor din țara noastră stă în puterea lor. Doar așa putem garanta copiilor și întregii societăți un viitor mai bun, unde fiecare este egal în fața legii”, susține directorul executiv al Federației Naționale a Agricultorilor (FNA) „Agroinform”, Aurelia Bondari.

În același timp, directorul Programului Egalitate și Participare Civică din cadrul Fundației „Soros-Moldova”, Elena Leșan, consideră că societatea civilă trebuie să se implice în susținerea acestor femei și în promovarea drepturilor lor. „Acestea aduc o contribuție crucială la dezvoltarea comunităților, însă sunt cele mai subapreciate și slab plătite pentru munca lor și deseori despre ele se discută prin prisma stereotipurilor și mai puțin prin realizările care le caracterizează. Ne-am convins în ediția precedentă a forumului că femeile sunt o reală putere în comunitățile din care fac parte, devenind adevărate modele pentru ceilalți”, a declarat Elena Leșan.

Forumul a întrunit zeci de femei din toate regiunile Republicii Moldova care au povestit despre realizările lor în diferite domenii, cum ar fi afaceri, justiție, administrație publică sau sectorul civil. Cel mai mare impediment pe care l-au semnalat femeile este neîncrederea cu care au fost privite atunci când au avut curajul să realizeze ceva pe cont propriu.

Evenimentul este organizat de Fundația „Soros-Moldova”, în parteneriat cu FNA „Agroinform” și Proiectul Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor. Evenimentul se desfășoară în perioada 15-16 octombrie în cadrul căruia au loc dezbateri, prezentări informaționale și ateliere de lucru.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md