21:10:15 04.07.2020
 
Stiri

Solar Mayors Club: Orașe din opt țări, printre care și Chișinăul, se aliază pentru a amplifica utilizarea energiei SOLARE

Social 20.03.2019 10:34 Vizualizări818 Autor: Ziarul National
Solar Mayors Club: Orașe din opt țări, printre care și Chișinăul, se aliază pentru a amplifica utilizarea energiei SOLARE


Primari din opt țări, printre care și cel al Chișinăului, își consolidează eforturile pentru a spori numărul de proiecte urbane cu privire la utilizarea energiei solare și pentru a implica cetățenii în tranziția la energia regenerabilă.

Astfel, primarii au semnat Solar Mayors Charter, o declarație internațională a primarilor care promovează valorificarea energiei solare în mediul urban. Documentul a fost adoptat în cadrul Solar Cities, un forum internațional care a avut loc la Lisabona în perioada 18-19 martie curent.

Evenimentul face parte dintr-o inițiativă care are drept scop interconectarea autorităților locale, activiștilor civici, a sectorului privat și cetățenilor în jurul producerii și finanțării energiei curate, pentru a aborda tehnologiile emergente, precum blockchain pentru energia solară.

„Realizarea celui de-al șaptelea Obiectiv de Dezvoltare Durabilă, energie accesibilă și curată, nu e posibilă fără cooperarea cu primarii, cetățenii și companiile. Iată de ce PNUD Moldova, în parteneriat cu alte țări, a lansat inițiativa Solar Mayors Club, unde primarii au semnat declarația de angajament în tranziția la energia solară", afirmă Dumitru Vasilescu, specialist în politici la PNUD Moldova.

Inițiativa este gestionată de PNUD Moldova, în parteneriat cu Citizenergy, platformă europeană de agregare a oportunităților de finanțare participativă a energiei durabile, și Energy Cities - cea mai mare asociație europeană a autorităților locale pentru tranziția energetică. Proiectul este cofinanțat de Fondul Global pentru Inovații al PNUD.

La eveniment au participat primari de orașe, activiști civici și reprezentanți ai platformelor de finanțare participativă a energiei din Republica Moldova, Serbia, Georgia, Tadjikistan, Croația, Somalia, Liban și Portugalia.

„Aproximativ 74% din resursele energetice utilizate în R. Moldova sunt importate. În asemenea condiții, problemele precum dependența de surse externe, securitatea energetică și costurile resurselor energetice sunt în topul priorităților dezvoltării durabile a țării și a municipiului Chișinău”, a declarat Ruslan Codreanu, primarul interimar al municipiului Chișinău, unul dintre participanții la evenimentul Solar Cities.

Deși Republica Moldova este o țară cu potențial înalt de utilizare a energiei solare, a cunoscut până acum o dezvoltare limitată a sistemelor fotovoltaice. În ultimii cinci ani, au fost implementate circa 50 de proiecte mici, în mare parte instalații solare pe acoperiș, majoritatea în Chișinău, cu o capacitate cumulată de aproape 4MW. Sistemele fotovoltaice ar putea furniza o capacitate de 4,5GW în R. Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

02.07.2020 09:35 Ziarul National Alecu Reniță: Cei care cunoaşteţi pla...

01.07.2020 13:56 Ziarul National Vasile Nedelciuc: OPRIȚI CĂRUȚAȘUL

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md